ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Η πλατεία Βικτωρίας βαδίζει στην οδό Ελπίδος

Στον πεζόδρομο της οδού Ελπίδος, στον αριθμό 13, λίγα μόλις βήματα από την πλατεία Βικτωρίας, ο καταξιωμένος Αμερικανός καλλιτέχνης Ρικ Λόου και οι συνεργάτες του εγκατέστησαν στις αρχές του 2017 την έδρα του Victoria Square Project.

Πρόκειται στην ουσία για το πλέον χειροπιαστό αποτύπωμα που άφησε πίσω της η μεγάλη εικαστική έκθεση documenta14, που ολοκληρώθηκε στην Αθήνα το καλοκαίρι του ίδιου έτους. Εκτός από τους 150.000 επισκέπτες και τις καλλιτεχνικές ζυμώσεις, η διοργάνωση άφησε ως κληρονομιά και μια πρωτοβουλία, της οποίας η ημερομηνία λήξης είναι ακόμα άγνωστη. Κύριος στόχος της είναι να ενώσει τους κατοίκους της περιοχής και να κάνει τη ζωή τους ομορφότερη. To πρότζεκτ στεγάζεται σε ένα γωνιακό ισόγειο, με λευκούς τοίχους και μονίμως ανοιχτά παράθυρα, γεγονός που το καθιστά πιο προσιτό στον επισκέπτη.

Ο 47χρονος Ρικ Λόου είναι ένας καλλιτέχνης βραβευμένος για τη συνεισφορά του στην τοπική κοινωνία μέσα από καλλιτεχνικές δράσεις που εμπλέκουν την κοινότητα, με χαρακτηριστικότερο έργο του το κοινωνικό πρότζεκτ Row Houses, που εδώ και 25 χρόνια χρησιμοποιεί τη δύναμη της τέχνης για να δημιουργήσει δεσμούς μεταξύ των κατοίκων μιας υποβαθμισμένης περιοχής στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Χιούστον. Η γειτονιά ανανεώθηκε μέσα από μια σειρά από βιώσιμες δομές, χώρους φιλοξενίας καλλιτεχνών, αλλά και παροχή υποστήριξης σε νέες μητέρες για να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Κάτι ανάλογο ευελπιστεί να συμβεί και στην πλατεία Βικτωρίας, μια περιοχή που τον γοήτευσε ιδιαίτερα, καθώς αποτελεί ένα μωσαϊκό ανθρώπων και καταστάσεων με πολυπολιτισμικό χαρακτήρα. Ο Ρικ θέλησε αρχικά να διαπιστώσει ποιοι είναι οι κάτοικοι της πλατείας Βικτωρίας, πώς μπορεί να τους εμπλέξει σε κοινές δράσεις και, δευτερευόντως, πώς όσοι έχουν έρθει από το εξωτερικό ως πρόσφυγες ή μετανάστες μπορούν να ενσωματωθούν.

πλατεία Βικτωρίας 4
πλατεία Βικτωρίας 3
πλατεία Βικτωρίας 2
πλατεία Βικτωρίας 1

Το Victoria Square Project χαρακτηρίζεται ως ένα κοινωνικό γλυπτό, ένα συλλογικό έργο τέχνης που εμπλέκει όλη την τοπική κοινωνία: κατοίκους, τοπικές επιχειρήσεις, ιδρύματα, καλλιτέχνες, άτομα και ομάδες. Στόχος του είναι να ανυψώσει τα πολιτιστικά και ιστορικά χαρακτηριστικά της περιοχής, μέσα από τον διάλογο και την εμπλοκή των κατοίκων σε κάθε είδους δράστηριότητες. Σε αυτό το πλαίσιο, κάτοικοι της περιοχής, αλλά και περαστικοί, έρχονται στο «στούντιο» της οδού Ελπίδος, όπου πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση συλλογικές δράσεις και workshops ανοιχτά για όλους: εργαστήρια χορού, μουσικής και τεχνών, εκθέσεις φωτογραφίας, συλλογική κουζίνα κ.ά.

Καθοριστικό ρόλο για την επιτυχή λειτουργία του πρότζεκτ και τη διάδοσή του στην περιοχή παίζει το έντυπο «Ένας προς Έναν», το οποίο φιλοξενεί σε κάθε τεύχος δύο καταστηματάρχες, που μιλούν για την επιχείρησή τους, τη σχέση τους με την περιοχή και τον εαυτό τους. Μέχρι στιγμής, η χαρτογράφηση έχει αποδώσει περισσότερα από 70 καταστήματα, ένας αριθμός που συνεχώς μεγαλώνει.

«Η ομάδα μας αποτελείται από πέντε άτομα: τον Ρικ, εμένα ως άμεση συνεργάτιδά του, την Ιταλίδα Μπάρμπαρα Μούλας ως υπεύθυνη επικοινωνίας, τη Σεβαστή Κωστάκη ως υπεύθυνη του χώρου και την Κλικ Νγκουέρε από τη Ζιμπάμπουε, η οποία είναι και ο στυλοβάτης των εκδηλώσεων», λέει στον Αθήνα 9.84 η κ. Μαρία Παπαδημητρίου, εικαστικός και καθηγήτρια στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με την ίδια, ο στόχος ήταν σαφέστατα μακροπρόθεσμος: «Θέλαμε να δούμε την εξέλιξη του έργου γιατί επενδύουμε στο δυναμικό της πόλης και της πλατείας, τόσο στους αυτόχθονες όσο και στους μετανάστες και πρόσφυγες. Έχουμε δημιουργήσει σχέσεις με οργανώσεις πολιτών από το 6ο δημοτικό διαμέρισμα. Συνεργαζόμαστε με λύκεια της περιοχής και προσπαθούμε μέσα από καθημερινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες να αναπτύξουμε ένα δίκτυο με καλύτερες σχέσεις μεταξύ των μελών του. Μέχρι το VSP, η πλατεία Βικτωρίας έβγαζε την αίσθηση του αγνώστου, όπου ακόμα και οι Έλληνες δεν γνωρίζονται μεταξύ τους. Οι άνθρωποι ήταν φοβισμένοι και κλεισμένοι στα σπίτια τους, αλλά μέσα από τις δραστηριότητες ανέπτυξαν σχέσεις εμπιστοσύνης».

Ο χώρος ανήκει σε ιδιώτη, ο οποίος τον έχει νοικιάσει στον Ρικ Λόου. Όταν τελείωσε η Documenta τον Ιούλιο του 2017, ο Ρικ είχε ανακοινώσει ότι το πρόγραμμα θα διαρκούσε τουλάχιστον έναν χρόνο σε πειραματική βάση, δηλαδή μέχρι τον Απρίλιο του 2018. Ωστόσο, η κ. Παπαδημητρίου ούτε θέλει ούτε μπορεί να βάλει χρονικούς περιορισμούς στη διάρκεια της δράσης: «Εμείς έχουμε προγραμματίσει εκδηλώσεις, εργαστήρια και συνεργασίες μέχρι και τον Ιούνιο του 2018, αλλά ελπίζουμε να βρούμε ανθρώπους για να μας υποστηρίξουν και να διατηρήσουμε το πρότζεκτ όσο περισσότερο μπορούμε. Είναι εκπληκτικό το πώς οι γείτονες μάς ρωτούν με ανησυχία αν ο χώρος θα κλείσει φέτος, καθώς θεωρούν ότι έχουμε δημιουργήσει ένα σημείο που έχει αλλάξει τη μορφή της περιοχής. Στη γωνία Ελπίδος και Προδρόμου κυκλοφορούσαν διάφορα παραβατικά άτομα, γεγονός που δημιουργούσε προβλήματα στους κατοίκους. Αυτό έχει πλέον εκλείψει μέσω της δημιουργίας ενός «ζωντανού» χώρου που αποπνέει σιγουριά. Είναι φανερό πως το ενδεχόμενο το κτίριο που μας φιλοξενεί να μετατραπεί και πάλι σε ένα «νεκρό τοπίο» σίγουρα τους ενοχλεί και αυτό για εμάς είναι μια κατάκτηση», λέει με περηφάνεια.

Η συμβολή του Δήμου Αθηναίων συνίσταται στην παροχή διευκολύνσεων στη χρήση του κοινόχρηστου χώρου: «Συγκεκριμένα, βοηθάει με την έκδοση αδειών που χρειαζόμαστε για να διοργανώσουμε εκδηλώσεις στον πεζόδρομο (φεστιβάλ, εκθέσεις βιβλίου) και γενικά να λειτουργήσουμε στον δημόσιο χώρο, εκτός του κτιρίου».

Ακριβώς απέναντι από το κτίριο όπου φιλοξενείται το VSP υπάρχουν τρία διαμερίσματα, στα οποία έχουν μέχρι στιγμής διαμείνει 4 καλλιτέχνες που ήρθαν από το εξωτερικό και δημιούργησαν εργαστήρια στο πλαίσιο του πρότζεκτ. Στο ημιυπόγειο λειτουργεί εκθεσιακός χώρος, όπου φιλοξενείται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου η έκθεση φωτογραφίας «We are City Plaza», αποτέλεσμα των σεμιναρίων που έκαναν δύο φωτογράφοι στον Χώρο Στέγασης Προσφύγων City Plaza, που στεγάζει πάνω από 400 πρόσφυγες, εθελοντές και ακτιβιστές που μοιράζονται τις καθημερινές εργασίες για την επιβίωσή τους. Στον ίδιο χώρο, διεξάγονται επίσης εργαστήρια μεταξοτυπίας και σεμινάρια αφρικανικού χορού.

Το ωράριο λειτουργίας του πρότζεκτ της Πλατείας Βικτωρίας είναι: Δευτέρα-Κυριακή, 11:30- 19:00 ή με ραντεβού στο τηλ.: 213-0442783.

Γιώργος Κυριακίδης

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων