ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

N. Ξυδάκης:«Εθνικό μνημόνιο θα έπρεπε να έχει γίνει πριν από την κρίση»

«Εθνικό μνημόνιο θα έπρεπε να έχει γίνει πριν από την κρίση» δήλωσε ο πρώην υπουργός, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Άρη Τόλιο .

«Ένα προοίμιο προγράμματος είχε αποτολμήσει ο Κ.Καραμανλής, δεν προχώρησε και μετά τα όσα ακολούθησαν ήρθαν η βαριά εξάρτηση και το χάος» τόνισε αναφερόμενος στην πρόσφατη δήλωση του ΥΠΟΙΚ κου Τσακαλώτου ότι μέχρι το Πάσχα θα έχει υπάρξει εθνικό σχέδιο για μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Ο κ. Ξυδάκης είπε πως δεν είναι η διαφωνία των ΑΝΕΛ η πηγή της σύγχυσης, αλλά το γεγονός ότι ένα εθνικό θέμα έχει μεταβληθεί σε θέμα ταυτότητας.: «Το ότι το όνομα είναι η ψυχή μας» ισχύει αλλά δεν είναι η μόνη αλήθεια γιατί και το όνομα και τα εθνικά συμφέροντα προστατεύονται.

Για το σύμφωνο μεταξύ Ελλάδας- FYROM σημείωσε ότι «θα μπορούσε να προηγηθεί της συνταγματικής αναθεώρησης επισημαίνοντας ότι οι δυσκολίες για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση είναι μεγαλύτερες στα Σκόπια, που έχουν αντιμετωπίσει τον κίνδυνο του διαμελισμού και την αστάθεια. “Θα μπορούσαμε να διευκολύνουμε την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ μέσα σε ένα αυστηρό πλαίσιο και με τη δυνατότητα αρνησικυρίας στο ΝΑΤΟ. Αυτό μπορούσαμε να το δούμε», κατέληξε ο κ. Ξυδάκης.

Αναλυτικά:

*ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΒΙΖΕΡ ΠΕΡΙ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

Ν.Ξυδάκης: “Δεν ξέρω τι ακριβώς είπε και πώς το είπε ο κ Τόμας Βίζερ, ένας ευρωπαίος τεχνοκράτης που βεβαίως έχει γνώση του ελληνικού προβλήματος και αν αυτό μπορεί να επηρεάσει την ελληνική πολιτική κατάσταση. Η κυβέρνηση πράγματι επιχείρησε μια διαπραγμάτευση με όρους συγκρουσιακούς, έγινε ένας συμβιβασμός, μπήκε σε ένα τρίτο μνημόνιο που περιείχε όλες τις ουρές και τα μη εκτελεσθέντα των προηγούμενων προγραμμάτων και ελήφθη η απόφαση να προχωρήσουμε. Δεν μπορούσε η χώρα- εκείνη τη στιγμή- να προχωρήσει αλλιώς. Φαίνεται ότι η παρούσα κυβέρνηση μπόρεσε να το ”τρέξει” αυτό και να τηρήσει αυτά που πολλές κυβερνήσεις είχαν υποσχεθεί από το ιστορικό ορόσημο του 2010 και μετά. Πάντως και ο κ Βίζερ και ο κ Ντάισελμπλουμ λένε αυτό που πολλοί αναλυτές και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό υποστηρίζουν, ότι αυτά τα προγράμματα έγιναν για να σωθεί η ευρωζώνη.

Α. Τόλιος: Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως έχει κινηθεί ταχύτατα προς την Σοσιαλδημοκρατία, υπό την έννοια ότι πλέον μας έρχεται εθνικό μνημόνιο.

Ν.Ξυδάκης: “Ενα τέτοιο μνημόνιο έπρεπε να είχε γίνει πριν από την κρίση. Ενα προίμιο τέτοιου προγράμματος είχε αποτολμήσει ο Κ. Καραμανλής. Η επόμενη κυβέρνηση βρέθηκε απέναντι στο χάος

και την άνοιξη του 2010 βρεθήκαμε σε ένα άλλο χάος.

Για να καταλάβουμε τι μας συνέβη από το 2010 και πώς έκτοτε για μια 8ετία έρπουμε ως κοινωνία και ως οικονομία, πρέπει να δούμε όλα τα στοιχεία., όλες τις περιόδους και τη φούσκα του ΧΑΑ όπως και την περίοδο του 2004 και μετά, με αποτέλεσμα η χώρα να είναι ανοχύρωτη.”

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΕΝΙΑΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ πΓΔΜ

Ν.Ξυδάκης: “Την ευθύνη για θέματα εξωτερικής πολιτικής έχουν πάντα οι κυβερνήσεις και θα ήταν τραγικό να διαμορφώνουν εκλογικό κλίμα. Γνωρίζει η Ελλάδα τι σημαίνει διχασμός σε ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής και δεν πρέπει να επαναληφθεί. Επί 25 χρόνια δεν μπόρεσε το πολιτικό σύστημα να εξηγήσει απλά, με διάρκεια και συνοχή, τα οφέλη από μια βιώσιμη και αξιοπρεπή επίλυση του θέματος για τη χώρα μας. Ποιά είναι δηλαδή μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα εθνικά συμφέροντα, ποια είναι η θέση μας στα Βαλκάνια, δεν είχε κανείς την υπομονή και την όρεξη να τα εξηγήσει και γιαυτό αντιδρά ο κόσμος. Βρισκόμαστε σε ένα θολό τοπίο με παρεξηγήσεις και το θυμικό να υπερέχει πάντων”

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΛ

Α. Τόλιος: Η διχογνωμία στη κυβέρνηση δεν επιτείνει τη σύγχυση;

Ν.Ξυδάκης: “Πηγή της σύγχυσης είναι το ότι ένα ζήτημα εξωτερικής πολιτικής έχει μεταβληθεί σε ένα ζήτημα ταυτότητας. Λεγόταν κάποτε ότι το όνομά μας είναι η ψυχή μας, αλλά αυτό δεν είναι ολόκληρη η αλήθεια γιατί υπάρχουν λύσεις με τις οποίες ούτε το όνομα, ούτε και η ψυχή μας θα κινδυνεύσουν, αλλά πολύ περισσότερο θα ενισχυθούν η ελληνική θέση και τα ελληνικά συμφέροντα. Δεν έχουν επαρκώς επικοινωνηθεί αυτά τα θέματα ώστε να διαμορφωθεί μια ικανή μάζα που να τα αντιλαμβάνεται με όρους πολιτικού ρεαλισμού και συμφέροντος.”

Α. Τόλιος: Η σκληρότερη εκδοχή πάντως αυτού που λέτε το όνομά μας είναι η ψυχή μας, προέρχεται από τον συγκυβερνήτη.

Ν.Ξυδάκης: “Δεν ακούω με μεγάλη σαφήνεια τη θέση της ΝΔ. Παίζεται ένα μπρα ντε φέρ για το ποιος θα μιλήσει λιγότερο ώστε να φθαρεί ο αντίπαλος. Το θεωρώ ολέθριο και για τα μακροπρόθεσμα αλλά και για τα βραχυπρόθεσμα εθνικά συμφέροντα. Αυτό δεν βοηθά τη συναίνεση σε τέτοια θέματα, για τα οποία υπάρχει συσσωρευμένη γνώση.Τόσο η κυρία Μπακογιάννη όσο και ο κύριος Βενιζέλος τα γνωρίζουν”

*ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΟΣ- FYROM

Ν.Ξυδάκης: «Θα μπορούσε να προηγηθεί της συνταγματικής αναθεώρησης .Οι δυσκολίες για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση είναι μεγαλύτερες στα Σκόπια, τα οποία έχουν αντιμετωπίσει τον κίνδυνο του διαμελισμού και την αστάθεια. Θα μπορούσαμε να διευκολύνουμε την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ μέσα σε ένα αυστηρό πλαίσιο και με τη δυνατότητα αρνησικυρίας στο ΝΑΤΟ. Αυτό θα μπορούσαμε να το δούμε»

*ΓΙΑ ΤΟΝ Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

Ν.Ξυδάκης: “Τον κρίνουμε ως έναν μεγάλο καλλιτέχνη,διεθνούς εμβελείας, μια ιστορική φυσιογνωμία και για την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Ο Μίκης είναι αυτός που είναι και προσπαθώ να διαχωρίζω τις πολιτικές του θέσεις, από τον καλλιτέχνη κολοσσό.”

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Print Friendly, PDF & EmailOne thought on “N. Ξυδάκης:«Εθνικό μνημόνιο θα έπρεπε να έχει γίνει πριν από την κρίση»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων