ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search
Γκίκας Χαρδούβελης

Γκίκας Χαρδούβελης: “Οι Ευρωπαίοι βάζουν το μνημόνιο από την πίσω πόρτα, μέσω της γραμμής στήριξης”

Οι Ευρωπαίοι βάζουν το μνημόνιο από την πίσω πόρτα, μέσω της γραμμής στήριξης”, δήλωσε μιλώντας στον Αθήνα 9,84 ο πρώην ΥΠΟΙΚ και καθηγητής Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Γκίκας Χαρδούβελης.

Οπως είπε: πρόκειται για μιαν άλλη μορφή, που θα μπορούσε να πάρει η επίβλεψη. Προφανώς ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ θα ήθελε την καθαρή έξοδο” εκτίμησε ο κ. Χαρδούβελης, στους Νεκτάριο Νώτη και Σταμάτη Ζαχαρό.

Αναλυτικά :

*ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΟΥΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΣΤΟΧΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκ.Χαρδούβελης: “Για την Ελλάδα προβλέπεται μια αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 2,5% για το 2018, 2,5% για το το 2019 και ξανά 2,4% για το 2020, το οποίο είναι λογικό. Η οικονομία πλέον έχει πιάσει το πάτο της. Εφόσον δεν κάνουμε λάθη, τύπου ξαναυξάνουμε τη φορολογία ή κυνηγάμε τους ελεύθερους επαγγελματίες, νομίζω μπορούμε -με μικρά βήματα- να έχουμε αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης, δεδομένου ότι και η Ευρώπη αναπτύσσεται.

*ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ

Γκ.Χαρδούβελης: “Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να πάρει την επόμενη δόση. Το εάν θα γίνουν ή όχι πλειστηριασμοί -για να απαντήσω στο ερώτημά σας- θα είναι πιο αυστηροί στο πως βλέπουν την αξία του ενέχυρου για τις τράπεζες, σε περίπτωση που δεν ευοδωθούν οι πλειστηριασμοί. Τώρα το πόσο αυστηροί θα γίνουν , ουδείς μπορεί να ξέρει… Οι τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια. Η κεφαλαιακή τους επάρκεια ήταν στο 17% περί τα μέσα του έτους. Θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια, λόγω των νέων λογιστικών προτύπων, αλλά όχι άμεσα.”

Στ.Ζαχαρός: Άρα μπορεί να μην γίνουν πλειστηριασμοί, ή έστω να μην γίνουν μαζικά.

Γκ.Χαρδούβελη: “ Όχι, Αυτό νομίζω έχει πάρει το δρόμο του. Σίγουρα,δεν υπάρχουν οι πιέσεις που υπήρχαν στο παρελθόν. Οι Ευρωπαίοι θέλουν να κλείσουν το κεφάλαιο που λέγεται Ελλάδα, όσο το δυνατόν γρηγορότερα .

*ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΜΕΤΑΦΡΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΙΣΧΥΡΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ

Το τι θέλουν να κάνουν οι Ευρωπαίοι είναι πλέον ξεκάθαρο. Αυτό ήθελε και το ΔΝΤ εδώ και πολλά χρόνια. Ο Πώλ Τόμσεν στην αρθρογραφία του έλεγε πώς ξέρουμε τους Ελληνες, δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν μεταρρυθμίσεις και δεν έβλεπε ρυθμό ανάπτυξης άνω του 1% για πάρα πολλά χρόνια. Αυτή την ε τύπωση αποκομίζουν πλέον και οι Ευρωπαίοι, έχοντας βεβαίως και το κίνητρο να πάρουν πίσω τα χρήματα που έχουν δώσει, χωρίς η χώρα μας να αποτελεί πρόβλημα. Σκέφτηκαν λοιπόν, για να πιέσουν το πολιτικό σύστημα να κάνει αυτά που πρέπει να κάνει, να υπάρξει μια ισχυρότερη εποπτεία από τη συνηθισμένη για τις χώρες που ούτως η άλλως, είχαν πρόγραμμα.

Η εποπτεία υπάρχει όσο μια χώρα δεν έχει ξεπληρώσει τα 2/3 του δανείου της από τους Ευρωπαίους. Τι μορφή θα πάρει αυτή η εποπτεία είναι δύσκολο να πει κανείς. Σίγουρα για να μπορεί κάποιος ουσιαστικά να μπορεί να λέει σε μια ανεξάρτητη κυβέρνηση “κάνε κάτι”θα μπορεί να έχει να της δώσει και κάτι. Και πιθανόν να το συνδέσουν με το χρέος. Θα σας δώσουμε κάτι για τα χρήματα της ΕΚΤ, αν κάνετε το Α ή το Β. Μάλλον θα πάρει αυτή τη μορφή.”

Την αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων, αντικατοπτρίζει η οπτική του κ Τσακαλώτου. Θέλει να αποδείξει σε όλους ότι μπορεί η χώρα να τα καταφέρει μόνη της. Φτιάχνω ένα πουγκί με ποσό της τάξης των 20 δις, για την όποια δύσκολη στιγμή και βγαίνω από μόνος μου, ανεξάρτητα, στις αγορές, πείθοντας τους πάντες και προχωρώντας τις μεταρρυθμίσεις χωρίς κανέναν επιβλέποντα.

Τίθεται όμως το ερώτημα για το τι θα γίνει σε ενδεχόμενο επανάληψης μιας μεγάλης κρίσης, με τη ρευστότητα να μειώνεται όπως το 2008 και χωρίς να φταίει η Ελλάδα για αυτήν. Βέβαιο είναι ότι θα πληγούν οι πιο αδύναμοι και αναξιόπιστοι στην ευρωζώνη, που είμαστε εμείς. Οι ευρωπαίοι εταίροι εκτιμούν ότι η ύπαρξη μιας πιστοληπτικής γραμμής είναι θετική προς αυτή την κατεύθυνση με την έννοια ότι θα μπορούμε να τραβήξουμε χρήματα όποτε θέλουμε.Οι Ευρωπαίοι βάζουν το μνημόνιο από την πίσω πόρτα, μέσω της γραμμής στήριξης. Είναι μια άλλη μορφή που θα μπορούσε να πάρει η επίβλεψη αυτή. Θα έχετε μια γραμμή στήριξης, θα μπορούμε να σας επιβλέπουμε να κάνετε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις , δεν χρειάζεται να σας δίνουμε χρήματα κάθε χρόνο, απλώς θα διατηρούμε αυτό το ποσό στην άκρη μην τυχόν και γίνει κάτι στραβό και χρειαστεί να πάρετε αυτά τα χρήματα. Είναι ένας τρόπος για τους Ευρωπαίους να επιβλέπουν την Ελλάδα και προφανώς ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ θα ήθελε την καθαρή έξοδο.

Το τι είναι πιο φρόνιμο να κάνει κανείς, εξαρτάται από την εμπιστοσύνη που έχουμε στον εαυτόν μας και στο πολιτικό μας σύστημα. Οτι δηλαδή μπορούμε να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις, ότι μπορεί να φτιάξουμε ένα σχέδιο ανάπτυξης, να μειώσουμε ξανά τη φορολογία, να φτιάξουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που να μην τιμωρεί τους σημερινούς νέους και να στέκεται στα πόδια του.

Αν θεωρούμε ότι το πολιτικό μας σύστημα μπορεί να κάνει αυτά που έως τώρα δεν έχει κάνει και η Ελλάδα να πιάσει τους ρυθμούς ανάπτυξης 3%, τότε μπορούμε να μην έχουμε πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Η άποψη των δανειστών μας , που είδαν όλα τα πολιτικά κόμματα να εναλλάσσονται στην εξουσία, είναι ότι μάλλον αδυνατούμε να το κάνουμε. Βλέπουν εξάλλου και από τα δικά τους κράτη, πόσο δύσκολο είναι να αποφασιστεί μια αναπτυξιακή γραμμή και να ακολουθηθεί επί πολλά χρόνια.”

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων