ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Με αστερίσκους η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Η ολοκλήρωση και των 110 προαπαιτούμενων έως και Εurogroup της ερχόμενης Δευτέρας αποτελεί, κυρίως λόγω περιορισμένου πλέον χρονικού περιθωρίου, εξαιρετικά δύσκολο παζλ, με την ελληνική πλευρά και του θεσμούς να διατηρούν ανοικτό το ενδεχόμενο να προκύψει «λευκός καπνός» στη συνεδρίαση των υπουργών, αλλά να απαιτηθεί παράλληλα τουλάχιστον μία επιπλέον εβδομάδα για να ολοκληρωθούν προαπαιτούμενα όπως η έκδοση προεδρικού διατάγματος για το Ελληνικό.

Από την προηγούμενη Δευτέρα, Αθήνα και Βρυξέλλες βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή προκειμένου να ολοκληρωθούν περισσότερα από 20 προαπαιτούμενα που δεν σχετίζονται με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτά αφορούν μεταξύ άλλων στον εξορθολογισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης, θέματα δαπανών και λειτουργίας του συστήματος Υγείας, ζητήματα Ενέργειας αλλά και φορολογικής διοίκησης.

Στο δρόμο προς το «υβριδικό πρόγραμμα»

Οι Βρυξέλλες –και κυρίως η Κομισιόν- επιδιώκουν να προχωρήσουν το ταχύτερο η συνομιλίες για την κατάρτιση συμφωνίας αναφορικά με το «υβριδικό πρόγραμμα» που θα ακολουθήσει μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος του ΕΜΣ. Αυτό άλλωστε αποτελεί «βασική προτεραιότητα» για το 2018 όπως επεσήμανε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος αναμένεται να βρεθεί στην Αθήνα στις αρχές του ερχόμενου μήνα.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ξεκινήσει ήδη να αναζητείται ευκρινής τρόπος διασύνδεσης (ήπιων) μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους με (νέα) προαπαιτούμενα που θα κληθεί να εφαρμόσει η χώρα, πέραν των υποχρεώσεων που έχει ήδη αναλάβει έως το 2020.

Κομβικό σημείο σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις αυτές είναι το νέο πρόγραμμα να δίνει τη δυνατότητα της ΕΚΤ να διατηρήσει το δανεισμό των ελληνικών τραπεζών μέσω waiver ώστε να μην απαιτηθεί ELA. Αυτό δε φαίνεται να έχει σημαντικό κόστος σε ό,τι αφορά τους τραπεζικούς ισολογισμούς έχει ωστόσο μεγάλη σημασία σε ό,τι αφορά την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Η ίδια η ΕΚΤ θα κληθεί να αποφασίσει αν το νέο πρόγραμμα καλύπτει τις προϋποθέσεις διατήρησης των ελληνικών τραπεζών στο σημερινό καθεστώς χρηματοδότησής τους, ωστόσο στόχος των ευρωπαϊκών θεσμών είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα επιτρέπει στη Φρανκφούρτη να λάβει μία τέτοια απόφαση.

Γιάννης Παπαγεωργίου

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων