ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση κάνει απελπιστικά λίγα

Σκληρή κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης με παράλληλη προειδοποίηση πως η χώρα οδεύει προς τη λήξη του τρίτου προγράμματος» χωρίς να έχει ανακτήσει πλήρως την εμπιστοσύνη των αγορών», απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιμένοντας ότι «αυτό που έχει συμφωνηθεί σήμερα δεν μοιάζει σε τίποτα με» καθαρή έξοδο».

«Έχει μικρή σημασία αν το καθεστώς μετά το τρίτο πρόγραμμα θα ονομαστεί πιστωτική γραμμή ενισχυμένων προϋποθέσεων, υβριδική λύση ή οτιδήποτε άλλο. Την Κυβέρνηση την ενδιαφέρει απλώς να αποφύγει τον τοξικό όρο «Μνημόνιο» και να επιδοθεί σε νέα επικοινωνιακή καμπάνια περί δήθεν εξόδου από αυτά. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για 4ο Μνημόνιο, χωρίς χρηματοδότηση», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας την Τρίτη το βράδυ στο Eλληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Eπιμελητήριο, απ’ όπου προειδοποίησε και για την πιο αυστηρή αντιμετώπιση από τις αγορές.

«Από τους Ευρωπαίους πολιτικούς και τεχνοκράτες η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει, και ενίοτε να αποσπάσει, ευγενικές διατυπώσεις. Ιδιαίτερα οι φίλοι μας οι Γάλλοι – ίσως λόγω των ιστορικών δεσμών φιλίας – δεν φείδονται καλών λόγων. Τις αγορές όμως δεν μπορεί να τις κοροϊδέψει κανείς. Διότι αυτοί που επενδύουν τα χρήματά τους δεν αρκούνται σε ευγενικά λόγια και κενές περιεχομένου θριαμβολογίες, σαν αυτές με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στο εσωτερικό του ακροατήριο», τόνισε χαρακτηριστικά. Kαι αφού υπογράμμισε πως «οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν κάθε λόγο να ρίχνουν τους τόνους αυτή τη στιγμή διότι, το τελευταίο πράγμα το οποίο θα ήθελαν, όσο εξελίσσεται η μεγάλη συζήτηση για τον μετασχηματισμό του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, θα ήταν μία εστία αναταραχής στην Ελλάδα», υποστήριξε ότι οι αγορές«δεν θα κάνουν τα στραβά μάτια, όπως κάποιοι μπορεί να κάνουν», όπως είπε.

Προειδοποίησε επίσης ότι «η ομαλή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής είναι αναγκαία, αλλά μη ικανή συνθήκη ούτε για την έξοδο από την κρίση ούτε για την ανάκτηση της οικονομικής ανεξαρτησίας της χώρας» και υπογράμμισε ότι «απαιτείται μία οριστική και κυρίως αποτελεσματική συμφωνία για την επόμενη μέρα που θα δίνει πίσω στην Ελλάδα τους αναγκαίους βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, χωρίς όμως να υπονομεύει την πρόοδο που με τόσες θυσίες του ελληνικού λαού πετύχαμε».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αναπτυξιακή απόσταση από άλλες χώρες της ευρωζώνης, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «θυσίασε την πραγματική οικονομία για να μπορέσουν να στηρίξουν το επικοινωνιακό αφήγημα ότι όλα πάνε καλά».

Επικαλέστηκε και τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού λέγοντας:

«Το συνολικό ποσό που διατέθηκε το 2017 στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι το χαμηλότερο της τελευταίας 10ετίας. Ουδέποτε και καμία άλλη κυβέρνηση στα χρόνια της κρίσης δεν είχε δαπανήσει λιγότερα χρήματα για δημόσιες επενδύσεις. Μόλις 5,9 δις ευρώ εξασφάλισε ο ΣΥΡΙΖΑ για επενδύσεις, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ είχε κατορθώσει να διαθέτει άνω των 6,5 δις ευρώ κάθε χρόνο και μάλιστα σε ένα σαφώς δυσμενέστερο δημοσιονομικό περιβάλλον».

«Η περικοπή αναπτυξιακών δαπανών, σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία έπληξε τη δυναμική μεγέθυνση της οικονομίας που είναι και το βασικό ζητούμενο αυτή την ώρα», πρόσθεσε.

Τέλος υπογράμμισε πως «η χώρα χρειάζεται ένα συνεκτικό και τολμηρό σχέδιο αλλαγών για μετά την λήξη του προγράμματος», έδωσε έμφαση σρην εθνική ιδιοκτησία της φιλοεπενδυτικης ατζέντας και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει σύντομα μία μεγάλη πολιτική αλλαγή που θα οδηγήσει στην υλοποίησή της.

Απόστολος Χονδρόπουλος

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων