ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search
agios_nektarios_areteio

Ένα δωμάτιο νοσοκομείου τόπος προσκυνήματος

Όσοι έχουν νοσηλευτεί ή έχουν επισκεφθεί συγγενή ή φίλο στο Αρεταίειο νοσοκομείο επί της Βασιλίσσης Σοφίας, το γνωρίζουν.

Ένα δωμάτιο στον 2ο όροφο του Αρεταίειου Πανεπιστημιακού νοσοκομείου, εδώ και χρόνια, έχει μετατραπεί σε τόπο προσκυνήματος. Πρόκειται για το θάλαμο όπου νοσηλεύτηκε για 2 μήνες και στις 8 Νοεμβρίου του 1920 εκοιμήθη ο λαοφιλής «Άγιος του 20ου αιώνα» ο Άγιος Νεκτάριος.

agios_nektarios_areteio

agios_nektarios_areteio

Ιερός τόπος

Ασθενείς, επισκέπτες, νοσηλευτές και γιατροί προσεύχονται καθημερινά και ελπίζουν στον θαυματουργό Άγιο. Στο δωμάτιο υπάρχει το κρεβάτι του, πλήθος εικόνων και στον προθάλαμο του δωματίου ένα προσκυνητάρι γεμάτο τάματα των πιστών.

Πιστοί και άπιστοι επισκέπτονται το ιερό δωμάτιο τις δύσκολες ώρες της αρρώστιας αναζητώντας γαλήνη και ελπίδα.

«Στον μικρό αυτό ναό εκοιμήθη ο πιστός
ασκητής πνευματικός και Σωτήρας ασθενών
των γιατρών ο οδηγός, νοσοκόμων και αδελφών
είναι χώρος θεϊκός, αγιασμένος κι ιερός
πονεμένων ασθενών, φοιτητών και συγγενών»

(απόσπασμα από τον ύμνο του Αγίου Νεκταρίου που βρίσκεται αναρτημένος σε τοίχο του δωματίου)

agios_nektarios_areteio

Ο Άγιος Νεκτάριος

Ο Άγιος Νεκτάριος ή Νεκτάριος Πενταπόλεως ή Νεκτάριος Αιγίνης (1 Οκτωβρίου 1846 – 9 Νοεμβρίου 1920) είναι σύγχρονος άγιος της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Το κατά κόσμον όνομά του ήταν Αναστάσιος Κεφαλάς και υπήρξε λαοφιλής ιεράρχης, ποιμενάρχης και παιδαγωγός στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ού αιώνα. Ο Άγιος Νεκτάριος επίσης είναι θαυματουργός διότι, πιστεύεται ότι πραγματοποίησε θαύματα ενώ βρισκόταν ακόμα εν ζωή.

Η επίσημη αναγνώριση του, ως Αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, έγινε το 1961 με Πατριαρχική Συνοδική Πράξη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τότε καθορίστηκε και η 9η Νοεμβρίου ως ημέρα εορτής του Αγίου Νεκταρίου.

agios_nektarios_areteio

Θαύματα

Ο Άγιος Νεκτάριος θεωρείτο από τους κατοίκους του νησιού της Αίγινας εν ζωή Άγιος. Τα γεγονότα, που περιγράφουν οι μοναχές, ο Κωστής Σακκόπουλος, φίλοι, ιερείς, νησιώτες είναι πραγματικά αξιοπερίεργα και εξηγούν τη σημερινή λαοφιλία. Όπως λέγεται στο διπλανό κρεβάτι που νοσηλευόταν ο Άγιος νοσηλευόταν και ένας παραπληγικός, ο οποίος αδυνατούσε να περπατήσει. Όταν όμως ακούμπησε τη φανέλα του κεκοιμημένου Αγίου πάνω του θεραπεύτηκε.

agios_nektarios

Κατά τη μεταφορά του, λέγεται, ότι δεν είχε βάρος, ενώ το μέτωπό του ανάβλυζε μύρο. Το μεγαλύτερο όμως μυστήριο είναι ότι το λείψανο του Αγίου παρά τις 3 ταφές και εκταφές παρέμεινε αναλλοίωτο για περισσότερο από 30 χρόνια. Μετά από 33 έτη που το σώμα του Αγίου Νεκταρίου έμεινε ακέραιο, άρχισε να αποσυντίθεται. Σήμερα η κάρα και τα οστά του Αγίου Νεκταρίου φυλάσσονται στην ιερά μονή της Αγίας Τριάδος που ίδρυσε ο ίδιος στην Αίγινα.

Καλλιόπη Ασλανίδου

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων