ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Δημ. Χριστόπουλος: «Δεν προβλέπεται δυνατότητα κράτησης ανθρώπου, που έχει πάρει άσυλο»

Τυπικά σύννομη”, χαρακτήρισε την αίτηση ακύρωσης παροχής ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό που κατέθεσε η κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Δημήτρης Χριστόπουλος, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι ηθικά και πολιτικά, είναι “άλλη περίπτωση”.

Μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9,84 και τον Βασίλη Πάικο χαρακτήρισε έκνομη τη σύλληψή του έστω και για λόγους δημοσίου συμφέροντος που επικαλείται η κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά:»Δεν προβλέπεται δυνατότητα κράτησης ανθρώπου, που έχει πάρει άσυλο”

Αναλυτικά :

 

                              *ΓΙΑ ΤΟΥΣ 8 ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ

Δημ Χριστόπουλος: “Η αίτηση ακύρωσης απόδοσης του ασύλου είναι μια πράξη, τυπικά σύννομη. Αυτό μπορεί να το κάνει η κυβέρνηση. Προβλέπεται δηλαδή από το νόμο. Τώρα, πολιτικά και ηθικά είναι άλλη συζήτηση. Αντιθέτως, η σύλληψη του ανθρώπου που πήρε άσυλο είναι νομικά έκνομη ενέργεια,υπό την έννοια ότι δεν προβλέπεται πουθενά στην ελληνική έννομη τάξη δυνατότητα σύλληψης ανθρώπου που έχει πάρει άσυλο και είναι ελεύθερος.”

Βασ.Πάικος: Οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί βρίσκονται σε ένα αστυνομικό τμήμα. Αυτό δεν έχει να κάνει και με την ασφάλειά τους;

Δημ. Χριστόπουλος: “Δεν συμφωνώ με αυτό. Αν είναι να προστατεύουμε τους ανθρώπους και να τους συλλαμβάνουμε, τότε οποιοσήποτε έχει πρόβλημα με την ασφάλειά του αντί να τον προστατεύσουμε , δίνοντάς του μια προστασία θα τον κλείναν φυλακή. Εγώ σας λέω πάντως ότι δεν προβλέπεται στην Ελληνική έννομη τάξη δυνατότητα κράτησης κάποιου που έχει πάρει άσυλο και είναι ελεύθερος . Όμως αυτός αυτή τη στιγμή είναι ένας άνθρωπος που έχει πάρει άσυλο στη χώρα μας και τέθηκε σε αναστολή.  Κατά τη γνώμη μου είναι νομικά  προβληματικό η θέση σε αναστολή  της απόδοσης ασύλου, θεωρώ ότι και εκεί υπάρχει ένα ζήτημα  αλλά σε κάθε περίπτωση  αυτός έχει πάρει άσυλο. Και σας λέω ότι επ’ αυτού τα πράγματα είναι ξεκάθαρα . Αντιθέτως θεωρώ ότι η αίτηση ακύρωσης είναι κάτι το οποίο η κυβέρνηση εφόσον πολιτικά θεωρεί ότι εξυπηρετεί τους στόχους της μπορούσε να το κάνει. Το πολιτικό μου σχόλιο είναι ότι με αυτά δεν καταπραϋνεται ούτε ηρεμεί ο γείτονας αντιθέτως του ανοίγει η όρεξη.”

Βασ.Πάικος: Ο υπ. Δικαιοσύνης μίλησε για δυνατότητα,πιθανότητα  διεξαγωγής δίκης των 8 στρατιωτικών στην Ελλάδα εάν φυσικά συναινέσει η Τουρκία . Το βλέπετε πιθανό;


Δημ.Χριστόπουλος: “Δεν το βρίσκω ρεαλιστικό. Θεωρώ ότι θα είναι ακραίο ενδεχόμενο. Παρέχει βεβαίως τη δυνατότητα  ο Ποινικός Κώδικας να γίνει αυτό εφόσον συναινέσει η Τουρκία ,αλλά θεωρώ ότι θα είναι κάτι μη ρεαλιστικό.”


Βασ Πάικος:
Εάν η Τουρκία πειστεί ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα έκδοσής τους γιατί αυτό, τουλάχιστον , εμείς θα πρέπει να το θεωρήσουμε εγγυημένο…


Δημ.Χριστόπουλος: “Δεν το θεωρώ εγγυημένο. Πιστεύω ότι όντως υπάρχει ένα ζήτημα Συμφωνώ ότι είναι φυσικά Εννοείται υπάρχει η απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία είναι τελειωμένο το ζήτημα της έκδοσης Έχουμε μονίμως πολλά πράγματα ειδικά με την Τουρκία και για αυτό και για αυτό είναι καλύτερα να είμαστε προσεκτικοί. Συμφωνώ ότι είναι τελειωμένο το ζήτημα της μη έκδοσης και για αυτό το λόγο θεωρώ ότι η “αναψηλάφηση” αυτού του πράγματος δεν κάνει κακό στην ιστορία. Είναι καλύτερο η Τουρκία να πάρει ένα μήνυμα ότι εδώ παιδιά κυβερνάνε σε ότι αφορά τις αποφάσεις της δικαιοσύνης τα δικαστήρια και όχι η εκτελεστική εξουσία, παρά να μπλέκεται αυτό το πράγμα.” 

                                                               «ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων