ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Βίκυ Καλογερά στον 9.84: «Το βραβείο Αστροφυσικής Χάϊνεμαν είναι μεγάλη τιμή για εμένα»

«Το βραβείο Αστροφυσικής «Χάϊνεμαν» 2018, είναι μεγάλη τιμή για εμένα», τόνισε στον Αθήνα 9.84 και στο «Όσα έφερε η μέρα», η διακεκριμένη αστροφυσικός Βίκυ Καλογερά, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν του Ιλινόις.

Πρόσθεσε ότι «Η διάκριση δίνεται για την δουλειά που έκανα όλα τα χρόνια από τότε που ξεκίνησα την έρευνα στο πεδίο της αστρονομίας που αφορά στα σώματα των αστέρων νετρονίων και των μαύρων τρυπών, τα οποία είναι αντικείμενα που είναι τα πτώματα των αστέρων, όταν πλέον έχουν χάσει όλο το πυρηνικό υλικό και δεν μπορούν να κρατηθούν στην ζωή και πεθαίνουν αλλά εν τέλει η βαρύτητα τα κάνει πάρα πολύ πυκνά και είτε καταλήγουν να είναι μαύρες τρύπες είτε αστέρες νετρονίων ή λευκοί νάνοι. Ο Ήλιος για παράδειγμα θα γίνει λευκός νάνος. Εγώ όλα αυτά τα χρόνια έχω μελετήσει τέτοια αντικείμενα στη φύση με διάφορους τρόπους και προσπαθώ να καταλάβω πως δημιουργούνται, πως εξελίσσονται και τα τελευταία χρόνια τα μεγάλα νέα έχουν έρθει από την ανίχνευση των βαρυτήτων κυμάτων που ήταν μια πρόβλεψη του Αϊνστάιν, έναν αιώνα πριν, ότι βαρυτικά κύματα θα πρέπει να έρχονται από αστέρες νετρονίων και μαύρες τρύπες και όντως έχουμε καταφέρει να ανιχνεύσουμε αυτά τα κύματα».

Εκτίμησε δε ότι «Αυτή η έρευνα μπορεί να μην έχει σχέση με την σημερινή καθημερινότητα αλλά μπορεί να έχει εφαρμογή μετά από πολλά χρόνια».

Newsroom Αθήνα 9.84

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων