ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Ντάισελμπλουμ στους Financial Times: Όλα ήταν ευκολότερα με Τσίπρα και Τσακαλώτο

Στην τελευταία του συνέντευξη ως επικεφαλής του Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, και στην ταραχώδη περίοδο του 2015 για την Ελλάδα, στον Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και στις σχέσεις με τον σημερινό υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times είπε ότι: «Ο πρωθυπουργός Τσίπρας και φυσικά ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν αλλάξει εντελώς τη σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Σχεδόν όλα ήταν ευκολότερα από τότε. . . είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση».
Σχετικά με τη φημολογία ότι οι Γερμανοί ήταν εκείνοι που ήθελαν ένα Grexit το καλοκαίρι του 2015,  ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι ενώ έχουν ειπωθεί αρκετά για σχέδια εξόδου της Ελλάδας από τη Γερμανία, στην πραγματικότητα ένα προσωρινό Grexit αποτελούσε δημοφιλή ιδέα και στηρίζονται από χώρες της Κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης, αρκετές εκ των οποίων έχουν χαμηλότερο ΑΕΠ από την Ελλάδα και που είχαν χάσει την ψυχραιμία τους με την Αθήνα. «Πίσω από την Γερμανία είχαν συνταχθεί αρκετές χώρες που έλεγαν «τελειώσαμε. Δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη. Δεν θέλουμε άλλη συζήτηση με την ελληνική κυβέρνηση. Δεν θέλουμε να μιλήσουμε για σχέδιο Β». Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως ποτέ δεν ήθελε ο ίδιος μια έξοδο της Ελλάδας γιατί θα είχε πολλές επιπτώσεις και θα ήταν «τεράστιο λάθος».

Ο Ολλανδός πρώην υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε τέλος πως κάποια από τα μέτρα που ελήφθησαν στην Ελλάδα κατά την διάρκεια των προγραμμάτων ήταν «υπερβολικά». Σύμφωνα με τον ίδιο κάποια από τα μέτρα που χρειάστηκε να λάβει η Ελλάδα για να διορθώσει τα δημοσιονομικά της ήταν «ακραία» αλλά οι συζητήσεις τώρα έχουν αλλάξει περιεχόμενο και δεν αφορούν πλέον μια σφιχτή δημοσιονομική μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Οι συμβουλές στο νέο πρόεδρο του Eurogroup 

Eρωτηθείς για το τι θα συμβούλευε τον κ. Σεντένο, διάδοχό του είπε ότι «κλειδί» για τη διαχείριση του Eurogroup είναι υπομονή και μια στάση ενεργητική. «Δεν σε αφορά περιφερειακά το τι συμβαίνει. Εσύ θα πρέπει να αναμειχθείς επί της ουσίας και στη λήψη αποφάσεων» είπε. «Δεν πρέπει να σε παίρνει από κάτω, δεν πρέπει καν να το σκεφθείς αυτό» είπε χαρακτηριστικά.

Περισσότερη δουλειά και μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της Ευρωζώνης,  ο κ. Ντάισελμπλουμ ο οποίος σήμερα Παρασκευή θα παραιτηθεί και επισήμως από πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι η ανθεκτικότητα του ενιαίου νομίσματος θα εξαρτηθεί από μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και από τη βελτίωση της λειτουργίας των κεφαλαιαγορών. Ωστόσο σημείωσε ότι οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να κάνουν την περισσότερη δουλειά. «Εάν συνέβαινε ένα οικονομικό σοκ φέτος, αρκετά κράτη – μέλη και η νομισματική ένωση δεν είναι εντελώς προετοιμασμένοι» είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας. «Καθώς τα κράτη – μέλη ακόμα διαχειρίζονται τις βασικές μακροοικονομικές προοπτικές και αρχές, θα πρέπει να συνεχίσουν τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Αυτό είναι το πλέον σημαντικό» είπε. Το γεγονός ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ δίνει έμφαση στον ρόλο των αγορών για την «απορρόφηση» των κραδασμών μιας οικονομικής κρίσης έρχεται σε αντιδιαστολή με τις προσπάθειες του Ε. Μακρόν και της Κομισιόν για κοινό προϋπολογισμό και αλλαγές που θα βοηθήσουν τις χώρες να αντιμετωπίζουν κρίσεις. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δεν είναι αντίθετος με έναν ενισχυμένο ρόλο του ESM σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των χωρών που βρίσκονται σε κρίση. Αλλά, είπε ότι μια προσπάθεια να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα και ο ανταγωνισμός θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη δημιουργία ειδικών σχεδιασμών για τη στήριξη των κρατών – μελών που βρίσκονται σε κρίση.

Newsroom Αθήνα 9.84

 

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων