ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search
Βίβιαν Στεργίου

«Μπλε υγρό» της Βίβιαν Στεργίου

Η Βίβιαν Στεργίου, 25 ετών, δικηγόρος, στην πρώτη συγγραφική της κατάθεση, τη συλλογή διηγημάτων υπό τον γενικό τίτλο «Μπλε υγρό», σκιαγραφεί την ελληνική πραγματικότητα των τελευταίων ετών, contex ταυτόχρονα της ενηλικίωσής της.

Προερχόμενη από μια γενιά που μεγάλωσε γνωρίζοντας μόνο αυτή την Ελλάδα, μια χώρα σε κρίση θεμελιακή, με τη σοβαρότατη οικονομική της διάσταση να αποτελεί απλώς το επιφαινόμενο, εκθέτει με ρεαλισμό την απογοήτευση και την αδυναμία, τις προσδοκίες και το τίμημα που πληρώνουν οι νέοι, αλλά και οι μεγαλύτεροι, προσπαθώντας να ονειρευτούν ή να ζήσουν σε ένα περιβάλλον με δυσανεξία στην ελπίδα.

Οι ήρωες, ανάμεσά τους εμβληματική ηρωίδα και η πόλη, ζουν καθημερινές ιστορίες των οποίων η κορύφωση δεν είναι παρά ο τρόπος που οι ίδιοι τις ερμηνεύουν. Η Αθήνα γίνεται το σκηνικό μικρών δραμάτων και ακόμη πιο μικρών διεξόδων, μιας ελπίδας διφορούμενης συχνά ή και αναίτιας.

Όλα μεγεθύνονται από το βάρος που σηκώνουν οι ήρωες των ιστοριών, «περίεργοι και διαφορετικοί, φοβισμένοι και γεμάτοι πείσμα να ευτυχήσουν», από τη σπουδαία διαχείριση του λόγου, από τις στιγμές που το κείμενο ανασαίνει σε πλήρη συγχρονία με τον αναγνώστη.

Είναι το «Μπλε Υγρό» η ελληνική λογοτεχνική εκδοχή των millenials; (Της γενιάς δηλαδή που γεννήθηκε μεταξύ του 1980 και του 2000).

Σε κάθε περίπτωση το βιβλίο της Βίβιαν Στεργίου μας ταξιδεύει όλους –από αυτό που ήμασταν σε αυτό που γίναμε. Αφήνοντας, όπως κάνουν συχνά οι ωραίες ιστορίες, ως αίσθηση ένα παράθυρο ανοιχτό.

Η συλλογή διηγημάτων της Βίβιαν Στεργίου με τίτλο «Μπλε Υγρό» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πόλις.

Ελεωνόρα Ορφανίδου

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων