ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search
Βουλή

Πολυνομοσχέδιο «σκούπα» για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης – Οι στόχοι έως το Eurogroup

Στην τελική ευθεία μπαίνει η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, με το οικονομικό επιτελείο να προετοιμάζεται για την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει όλα τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την εκταμίευση μιας ακόμη δόσης το ύψος της οποίας αναμένεται να κυμανθεί στα 5 δισ. ευρώ.

Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να πάρει το δρόμο για τη Βουλή την ερχόμενη  εβδομάδα  το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει το νέο τρόπο υπολογισμού των οικογενειακών επιδομάτων, καθώς και τη διάταξη για τις απεργίες  και  αναμένεται να ψηφιστεί με τη διαδικασία του «επείγοντος».

Οι κρίσιμες ημερομηνίες 

Με τα περιθώρια να είναι εξαιρετικά περιορισμένα, βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή δύο ή τρεις ημέρες πριν από το Euroworking Group του Ιανουαρίου, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 11 Ιανουαρίου. Για το λόγο αυτό η πιθανότερη ημερομηνία κατάθεσης είναι είτε  9 είτε η 10 Ιανουαρίου.

Την επόμενη 11 Ιανουαρίου  ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα πρέπει να παρουσιάσει το σχέδιο στην συνεδρίαση του EuroWorking Group.
Ως τις 16 Ιανουαρίου  η Ελλάδα θα πρέπει να έχει υλοποιήσει τα περίπου 70 προαπαιτούμενα που είχαν μείνει ανοιχτά με το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ δύο ημέρες μετά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ολοκληρώσει την έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας στα συνολικά 110 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης.
Στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου οι υπουργοί Οικονομικών με βάση την θετική εισήγηση του EWG και την έκθεση συμμόρφωσης θα πιστοποιήσουν το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και θα αποφασίσουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Έως τότε η Ελλάδα, θα πρέπει όχι μόνο να έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο και να έχουν δημοσιευτεί στο ΦΕΚ όλες οι υπουργικές αποφάσεις που συνδέονται με τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να έχει υπάρξει πρόοδος σε ζητήματα τα οποία ασκούν πιέσεις οι δανειστές, με βασικό τους πλειστηριασμούς.

Η Αθήνα εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν εμπόδια κατά τη διαδικασία ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, ούτε στο εσωκομματικό της συγκυβέρνησης, καθώς τα προαπαιτούμενα «αγκάθια» που θα εισαχθούν στο πολυνομοσχέδιο, θα συνδεθεί άμεσα με το διακύβευμα, που είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την υλοποίηση του κυβερνητικού στόχου, που δεν είναι άλλος με το αφήγημα που έχει ήδη αναπτύξει η κυβέρνησης για έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τα μνημόνια έως τον Αύγουστο του 2018.

Μεταξύ των διατάξεων που αναμένεται να συζητηθούν περισσότερο θα είναι:

-Η διάταξη για αλλαγή του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων ώστε οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί να μπορούν να διενεργηθούν ακόμη και για οφειλές προς το Δημόσιο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

-Η διάταξη για το αυστηρότερο πλαίσιο κήρυξης απεργιακών κινητοποιήσεων.

-Η διάταξη για την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των οικογενειακών επιδομάτων. 

Newsroom Αθήνα 9.84

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων