ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Η πολιτική θέση του ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένου για το «Μακεδονικό»

Με το πολιτικό και ενδοκυβερνητικό ζήτημα που έχει προκύψει, σχετικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας  της γειτονικής χώρας  της π. Γ.Δ. Μακεδονίας και από την πλευρά του ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένου, μέσω δηλώσεων και κατ’ ιδίαν συνομιλιών του,  προκύπτουν τα εξής:

  1. Το διμερές πρόβλημα της ονομασίας της FYROM, έχει μπει σε δυναμική τροχιά επίλυσης, με χρονικό ορίζοντα τον Ιούνιο του 2018, που είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου και θα αποφασιστεί η ένταξη του γειτονικού κράτους  στην Ατλαντική  Συμμαχία με το νέο όνομα.
  2. Ο ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένος , στηρίζει πλήρως, τους  διπλωματικούς χειρισμούς του ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά, τον οποίο και θεωρεί , ως  τον καλύτερο Υπουργό Εξωτερικών της μεταπολίτευσης.  Άρα θα στηρίξει και την πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, όταν το θέμα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο.
  3. Οι αντιρρήσεις που προβάλλει ο Π. Καμμένος, για την μη χρήση του ονόματος «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»  από την FYROM, απευθύνονται κυρίως στους  οπαδούς του κόμματος των ΑΝ.ΕΛ.  Ο ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένος, για κανένα λόγο δεν θα προκαλέσει μείζονα κυβερνητική κρίση, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε ανατροπή της Κυβέρνησης. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά , που αρχικά διαφωνεί με κάποια Κυβερνητική επιλογή, αλλά μετά, με κάποιο «ευρηματικό» τρόπο την στηρίζει και τελικά την ψηφίζει στη Βουλή.

Όμως , το Σκοπιανό όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται, ή το «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ» επί το ορθότερον, πέρα από την διπλωματική και πολιτική πτυχή, έχει και μια ισχυρή παράμετρο , που είναι η ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ.

Τα γεωγραφικά όρια της Μακεδονίας ορίζονται, βόρεια από την πόλη των Σκοπίων, ανατολικά  από την οροσειρά της Ροδόπης, νότια από την κοιλάδα των Τεμπών και δυτικά από τον ορεινό όγκο της Πίνδου.  Όπως είναι χαραγμένα σήμερα το εθνικά σύνορα, στην Ελλάδα ανήκει το 65% των εδαφών της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας, στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ανήκει σχεδόν το 35% της έκτασης και στη Βουλγαρία περίπου το  10%.

Και επειδή το μέρος , δεν μπορεί να εκπροσωπεί το ΟΛΟΝ, είναι πολύ  ισχυρή η ελληνική θέση,  ότι θα είναι αποδεκτή μια ονομασία με σαφή γεωγραφικό προσδιορισμό,  έναντι όλων και για κάθε χρήση. Εκεί άλλωστε, στην γεωγραφία, στηρίχτηκε και η ελληνική θέση στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008 στο Βουκουρέστι.

Χρήστος Καπούτσης

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων