ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Γ.Κουμουτσάκος : «Το Βουκουρέστι, μίνιμουμ αποδεκτό μετά τη διαπραγμάτευση. Απαραίτητη, συνταγματικά, πολιτικά, ηθικά και διαπραγματευτικά, η ενιαία κυβερνητική θέση”

Το πλαίσιο του Βουκουρεστίου έθεσε η ΝΔ ως μίνιμουμ όρο για επίτευξη λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όπως δήλωσε στον Αθήνα 9,84 και στον Αρη Τόλιο ο τομεάρχης εξωτερικών του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος. Είπε ακόμη ότι υπό το πρίσμα αυτό , θα αξιολογηθεί επιμένοντας ότι απαραίτητη προυπόθεση, συνταγματικά, πολιτικά, ηθικά και διαπραγματευτικά, αποτελεί η ενιαία κυβερνητική θέση.

Αναλυτικά :

Α.Τόλιος: Η ΝΔ θα διατυπώσει την πρότασή της για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ;

Γ. Κουμουτσάκος:Τις διαπραγματευτικές θέσεις τις καθορίζει η κυβέρνηση που έχει την αποκλειστική ευθύνη της διαπραγμάτευσης και όχι η αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό είναι ξεκάθαρο και ας κάνει η κυβέρνηση ότι σφυρίζει αδιάφορα.

Η κυβερνητική θέση στο θέμα της διαπραγμάτευσης έχει ξεκαθαριστεί από τον Πρωθυπουργό τον Φεβρουάριο του 2015 στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Ο κ Τσίπρας τότε έμεινε στη γραμμή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό περιορισμό, έναντι όλων. Είναι η δική μας γραμμή στο Βουκουρέστι και με βάση αυτή τη διατύπωση πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης. Και στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης συμμετείχε και ο νυν ΥΠΕΘΑ Πάνος Καμμένος, που βρίσκεται σε δυσχερέστατη θέση. Ο κ Καμμένος έχει ψηφίσει δύο φορές υπέρ της σύνθετης ονομασίας έχοντας δώσει έγκριση στην κυβέρνηση Καραμανλή το 2007, όπως και στη κυβέρνηση Τσίπρα και σήμερα την μεταβάλλει, άρδην.”

Α.Τόλιος: Υπάρχουν όμως σαφείς ενδείξεις ότι μπορεί να έχουμε μια νέα κυβίστηση Καμμένου στο θέμα. Αν κινηθεί έτσι ώστε να μην διαταράξει την κυβερνητική συνοχή, όπως εκπέμπει το περιβάλλον του, η ΝΔ θα είναι σε κλίμα συναίνεσης για το εθνικό θέμα;

Γ Κουμουτσάκος: “Η ΝΔ θεωρεί ότι εφόσον ο Πρωθυπουργός έχει ορίσει ως θέση του τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, αυτό είναι το μίνιμουμ αποδεκτό που μπορεί να φέρει μετά τη διαπραγμάτευση. Τότε θα κρίνουμε και θα τοποθετηθούμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Αλλά θεωρούμε απαραίτητο, συνταγματικά, πολιτικά ηθικά και διαπραγματευτικά, η κυβέρνηση να έχει ενιαία θέση.”

Α.Τόλιος: Ομως ένα εθνικό θέμα μπορεί να οδηγείται στις εφήμερες μυλόπετρες της πολιτικής αντιπαράθεσης;

Γ Κουμουτσάκος: “Δεν είμαστε εμείς που δημιουργήσαμε το θέμα.

Δημιουργήθηκε λόγω έλλειψης κυβερνητικής συνοχής και μιας διένεξης η οποία διαιωνίζεται επειδή ο κ Τσίπρας επί 20 ημέρες που έχει προκύψει το θέμα, δεν έχει αναλάβει την παραμικρή πρωτοβουλία ώστε να γεφυρώσει τις διιστάμενες στη κυβέρνησή του απόψεις, που δημιουργούν πρόβλημα συνοχής και αναξιοπιστίας στη διαπραγμάτευσή του. Αυτή την κατάσταση δεν μπορεί να τη λύσουν πιέζοντας την αντιπολίτευση να εκφράσει θέση. Η ΝΔ το 2008 διαπραγματεύθηκε σε δύο επίπεδα: Το ένα ήταν στο επίπεδο επίτευξης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης με το θέμα της ονομασίας. Τότε είχαμε πει σύνθετη ονομασία με προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, έναντι όλων. Το δεύτερο επίπεδο για το οποίο είχαμε αγωνιστεί ήταν να μην υπάρξει ένταξη της γείτονος σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, χωρίς προηγούμενη επίλυση με αμοιβαίο τρόπο του θέματος της ονομασίας. Αυτό ήταν το υποστηριχθέν από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, Βουκουρέστι. Πρώτα λύση και μετά πρόσκληση. Αν αυτές τις γραμμές φέρει ο Πρωθυπουργός, η ΝΔ θα τις αξιολογήσει. Αλλά, με προυπόθεση να απηχούν το σύνολο της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας”

Α.Τόλιος: Να σας μεταφέρω ένα σχόλιο από πλευράς στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με το οποίο θα θέλατε να πέσει η κυβέρνηση για το Μακεδονικό, όταν έχει προηγηθεί πτώση Μητσοτάκη από Σαμαρά;.

Γ Κουμουτσάκος: “Είναι ανόητο επιχείρημα. Τι λένε λοιπόν. Οταν υπάρχουν προβλήματα, διχογνωμίες, διαφορές και συγκρούσεις στη κυβέρνηση για ένα εθνικό θέμα, αυτή αντιμετωπίζει προβλήματα. Αυτό λέμε και εμείς. Αυτό που συνέβη στο παρελθόν και οδήγησε σε μείζονα προβλήματα την τότε κυβέρνηση εφόσον συμβαίνει και στην τωρινή και αυτή έχει προβλήματα. Τι ακριβώς λένε, δηλαδή ότι εμείς δεν μπορούμε να επικαλούμαστε εκείνο γιατί το υπέστημεν και δεν μπορούμε να το λέμε τώρα;

Ισα-ίσα. Αυτό που τότε συνέβη ήταν μια σοβαρή, ενδοκυβερνητική διαφορά για ένα μείζον θέμα. Εάν αυτό συμβαίνει και τώρα είναι προδιαγεγραμμένη και η πορεία της κυβέρνησης προς την κρίση. Εμείς δεν λέμε κάτι διαφορετικό. Λέμε πώς επειδή συνέβη στο παρελθόν, θα συμβεί και τώρα.”

Α.Τόλιος: Αυτό σημαίνει όμως πως οι πολιτικές ισορροπίες και οι συσχετισμοί που διαμορφώνονται τώρα, αναγκαστικά ορίζουν την τύχη ενός μείζονος εθνικού θέματος, εν μέσω πιέσεων και από πλευράς ΕΕ και από τις ΗΠΑ.

Γ. Κουμουτσάκος: “Σωστά τα λέτε αλλά πρώτος αποδέκτης των παρατηρήσεών σας να είναι η ίδια η κυβέρνηση. Η ίδια η κυβέρνηση πρέπει να διατηρήσει την ενότητα λόγου και θέσεώς της. Πόσο μάλλον όταν τη θέση αυτή την έχουν υποστηρίξει ο Πρωθυπουργός και ο ΥΠΕΘΑ, ο οποίος τώρα αλλάζει θέση από αυτά που έχει ψηφίσει. Το εσωτερικό τους πρόβλημα πρέπει να λύσουν. Και έχουν και ένα ακόμη πρόβλημα που τους καθιστά διαπραγματευτικά αναξιόπιστους. Οταν κάτσει στο τραπέζι της συζήτησης ο κ Βασιλάκης ή ο κ Κοτζιάς παρουσιάζοντας μιαν άποψη, θα τον ρωτά ο κ Νίμιτς αν αυτή δεσμεύει την κυβέρνηση στο σύνολό της .Τι θα απαντά τότε; Οχι ,αλλά μην ανησυχείτε,διότι έχω κάβα και κάποιους βουλευτές από την αντιπολίτευση;”

Α.Τόλιος: Μπορεί και να την έχει και να βρεθείτε μπροστά σε μια λύση του θέματος χωρίς συμμετοχή της ΝΔ.

Γ. Κουμουτσάκος: “Αυτά είναι μεταγενέστερα βήματα , εγώ λέω πώς διαπραγματεύεται. Το θέμα είναι πώς μια θέση που υποστηρίχθηκε στις προγραμματικές κυβερνητικές δηλώσεις , τώρα λέει δεν ξέρω, ίσως και μπορεί. Ο κ Κοτζιάς είπε σε συνέντευξή του πως η πρόταση που θα κατατεθεί θα είναι εξαιρετικά καλή. Και διερωτώμαι τώρα, μα είναι κάποιος τόσο αφελής ώστε να προδιαγράφει , στα αρχικά στάδια, την έκβαση μιας τόσο δύσκολης υπόθεσης, ή μήπως έχει διαπραγματευτεί μυστικά και έχει φτάσει παρασκηνιακά σε τέτοιο αποτέλεσμα που να του επιτρέπεται να κάνει αυτές τις δηλώσεις; Εάν λοιπόν έχουμε πράγματι καταλήξει με μυστική διπλωματία σε πρόταση που είναι τόσο καλή που την γνωρίζει ο κ Κοτζιάς και κανείς άλλος δεν είναι επαρκώς πειστική για τον κ Καμμένο; Αν ο Πρωθυπουργός και ο ΥΠ.ΕΞ αδυνατούν να πείσουν τον κυβερνητικό τους εταίρο, τι τους λέει πως μπορούν να πείσουν την αντιπολίτευση;”

*ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ 8 ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΕΑΝ Η ΝΔ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΟΤΙ ΟΣΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΟΝΟΙΕΣ ΟΤΙ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Γ. Κουμουτσάκος: “Είναι μια γενική τοποθέτηση που δεν έχει επιβεβαιωθεί στην πράξη. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από μια παρασκηνιακή και ανεκπλήρωτη υπόσχεση κρυφής διπλωματίας που παρέσχε ο Πρωθυπουργός στον κ Ερντογάν λέγοντάς του ότι θα τους στείλω σε 8 ημέρες. Αυτό το είπε δημοσίως ο κ Ερντογάν, πριν επισκεφθεί της Ελλάδα. Ενα 24ωρο πριν από την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα ο Τούρκος Πρόεδρος δηλώνει ευθαρσώς σε ελληνικό κανάλι ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας του υποσχέθηκε πως θα τους στείλει πίσω σε 15 ημέρες.Και η κυβέρνηση δεν βγαίνει να το διαψεύσει;”

Α.Τόλιος: Μα κατά την εδώ επίσκεψη Ερντογάν άκουσα τον Πρωθυπουργό να του λέει ότι εδώ υπάρχει κράτος δικαίου.

Γ. Κουμουτσάκος: “Μα τότε γιατί δεν του το είπε κατάφατσα , τον είπε ψεύτη και το ανέχθηκε ο κ Τσίπρας;Το θέμα είναι σοβαρό. Αν σήμερα ζούμε μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και η κυβέρνηση αναγκάζεται να παρέμβει, νομίζω απαξιωτικά για την ιδεολογική αναφορά που θέλει να επικαλείται ότι έχει, σε μια διαδικασία χορήγησης ασύλου αυτό είναι αποτέλεσμα εκείνης της απίστευτης και με άγνοια διαβεβαίωσής του προς τον Τούρκο Πρόεδρο, ότι θα έπαιρνε πίσω τους 8 Τούρκους αξιωματικούς.”

                     «ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων