ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Κ.Παπαιωάννου: «Η παράταση δεν λειτουργεί ούτε υπέρ των δικαιωμάτων των 8, ούτε υπέρ των ελληνικών θέσεων και συμφερόντων»

Ο πρώην ΓΓ Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πρώην Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κώστας Παπαιωάννου, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στη Νόνη Καραγιάννη.

Αναλυτικά :

Νόνη Καραγιάννη: Η κυβέρνηση δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν προτίθεται να μην εφαρμόσει την απόφαση του Αρείου Πάγου, πριν από ένα χρόνο, η οποία απέρριψε το τουρκικό αίτημα για έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών και μάλιστα με ένα σκεπτικό με το οποίο το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας καθιστά σαφείς και τους λόγους της απόρριψης. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση προχωρά σε μια κατάθεση αίτησης ακύρωσης. Γιατί ενοχλεί η παροχή ασύλου; Τι ενοχλεί την κυβέρνηση να τεθούν αυτοί οι άνθρωποι σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας;

Κώστας Παπαιωάννου: “Είναι και ζητήματα αρχής και πρακτικά.

Το πρώτο που αισθάνομαι βαθιά την ανάγκη να κάνω, είναι καταδικάσω απερίφραστα, μαζί με το σύνολο σχεδόν και των ΜΜΕ και του πολιτικού προσωπικού της χώρας, τις απίθανα εμπρηστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου, που κατά τη γνώμη μου ένα πράγμα κάνουν μόνον. Να επιβεβαιώνουν την ένταση του αυταρχισμού του σημερινού καθεστώτος της Τουρκίας και την έλλειψη επίγνωσης για το τι σημαίνει ένα σχετικά ασφαλές διεθνές περιβάλλον, αλλά και τι σημαίνει διάκρισης των εξουσιών σε μια χώρα όπου υπάρχει κράτος δικαίου.

Το δεύτερο, που πρέπει κατά τη γνώμη μου να τονιστεί είναι ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σύνθετη υπόθεση, μια καυτή πατάτα. Με την έννοια αυτή για να προσεγγίσει κανείς το θέμα πρέπει να το δει νηφάλια και να αποφύγουμε εύκολες κορώνες είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά. Εχοντας πει αυτά νομίζω ότι έχω μεγάλη κατανόηση για την ανάγκη της ελληνικής κυβέρνησης , για λόγους διεθνών σχέσεων και καλής γειτονίας, να τονίσει ότι δεν θέλει να έχει πολιτική σχέση με ανθρώπους, οι οποίοι ενδεχομένως ενέχονται στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.”

Νόνη Καραγιάννη: Πολιτική σχέση με ποιο τρόπο θα μπορούσε να να έχει;

Κώστας Παπαιωάννου: “Με την έννοια ότι μπορεί κανείς να θεωρήσει, επιπολαίως κρίνοντας, ότι η παροχή ασύλου καθεστώτος πρόσφυγα σε μια χώρα, σημαίνει και υιοθέτηση των απόψεων αυτού του προσώπου. Λέω ότι αυτή είναι μια επιπόλαιη ανάγνωση που θα μπορούσε να κάνει ένα τρίτος, γιατί δεν κρίνεται αυτό. Για αυτό και υπάρχουν, τουλάχιστον στις χώρες που εφαρμόζουν με σχετική συνέπεια όσα προβλέπει η σύμβαση του 1951 της Γενεύης για τους πρόσφυγες, οι ελάχιστες προδιαγραφές και κριτήρια που πρέπει να πληροί ένας άνθρωπος για να τυγχάνει προσφυγικής προστασίας. Σε αυτά τα κριτήρια δεν περιλαμβάνονται προυποθέσεις όπως το να είναι σύμφωνη με την κυβέρνηση και τις αρχές της χώρας που παρέχει αυτή την προστασία, η δική του πολιτική βιοθεωρία η οι θρησκευτικές του αντιλήψεις. Σκεφτόμουν πώς αν ένας πρόσφυγας πληροί τα ελάχιστα κριτήρια της σύμβασης της Γενεύης, κατά τα άλλα μπορεί να είναι ένας κακός χαρακτήρας, να μας είναι αντιπαθής και παλιάνθρωπος, προκειμένου αν λάβει κανείς υπ όψιν του το ενδεχόμενο όντως οι 8 ή κάποιοι από αυτούς να είχαν μια ανάμειξη στην απόπειρα πραξικοπήματος, θα μπορούσε να θεωρήσει ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στήριξαν μια πολιτική διαμάχη μιας πολιτικής ελίτ την Τουρκία. Να μην ξεχνάμε ότι πριν από λίγα χρόνια οι Γκιουλενιστές και οι οπαδοί του Ερντογάν, ήταν μαζί.”

Νόνη Καραγιάννη : Διαβάζοντας το σκεπτικό της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου, σκεπτόμουν ότι το προφίλ του αιτούντος δεν είναι από τα ζητήματα που..

Κώστας Παπαιωάννου: “Ναι, γνωρίζω. Το σκεπτικό της επιτροπής καταγράφεται σε περισσότερες από 50 σελίδες…Να θυμίσω ότι με νομοθετική πρωτοβουλία της παρούσης κυβέρνησης, την άνοιξη του 2016, άλλαξε η σύνθεση των δευτεροβάθμιων επιτροπών χορήγησης ασύλου, ώστε 2 από τα 3 μέλη να είναι διοικητικοί δικαστές.”

Νόνη Καραγιάννη: Ακριβώς και ένας εκπρόσωπος της ‘Υπατης Αρμοστείας. Είναι τριμελές και όχι αμιγώς δικαστικό όργανο,που εντάσσεται στη διοικητική δομή και έχει οιονεί δικαιοδοτικό χαρακτήρα. Να πάμε λίγο στο γιατί συνέβη αυτό κε Παπαιωάννου και να το δούμε μόνο με πολιτικά κριτήρια;

Κώστας Παπαιωάννου: “Εχω την εντύπωση πώς η κυβέρνηση θέλει με αυτόν τον τρόπο να δηλώσει ότι εξαντλεί τα νομικά εργαλεία που διαθέτει, μέχρις ότου υπάρξει τελική απόφανση σχετικά με την ανάγκη παροχής προσφυγικής προστασίας στους 8 Τούρκους. Εχω επίσης την αίσθηση μετά την αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των 8, με ένα πολύ ισχυρό σκεπτικό, θα έκανα την πρόβλεψη ότι και σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό καθεστώς και για τους υπόλοιπους 7, άν υπάρξει μια κατ αναλογίαν εξέλιξη της υπόθεσης και κατατεθεί και πάλι αίτηση ακύρωσης, ότι τελικά στον επόμενο βαθμό η ελληνική δικαιοσύνη θα επιβεβαιώσει τη χορήγηση προσφυγικής προστασίας στο Διοικητικό Εφετείο.

Εκτιμώ ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα επιβεβαιώσει τη χορήγηση προσφυγικής προστασίας. Νομίζω ότι -δεδομένης της έντασης της απάντησης από Τουρκικής πλευράς – πρόκειται για έναν χειρισμό από κυβερνητικής πλευράς για να διαβεβαιώσει ότι δεν ισχύουν όσα της καταμαρτυρούν περί εναγκαλισμού με τους θεωρούμενους ως πραξικοπηματίες, αλλά ότι η ανεξάρτητη δικαιοσύνη είναι αυτή που έχει την ευθύνη χειρισμού του θέματος. Φοβούμαι ότι δεν είναι αποτελεσματικός χειρισμός, αλλά ένα παιχνίδι με το χρόνο, το οποίο όμως αφήνει ανοικτό παράθυρο για άσκηση ολοένα και περισσότερων πιέσεων…”

Νόνη Καραγιάννη: καθώς και δημιουργίας εντυπώσεων για τις πραγματικές προθέσεις της. Γιατί υπάρχουν καχυποψίες και υπόνοιες όπως διαβάζω στον Τύπο και στα μέσα , ότι η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει και σε επόμενα στάδια.

Κώστας Παπαιωάννου: “Δεν το πιστεύω. Επιτρέψτε μου ένα σχόλιο εδώ. Για ένα αρκετά μεγάλο μέρος αντιπολιτευόμενων φωνών θα έλεγα πως έχω την αίσθηση πως τα δάκρυά τους είναι κροκοδείλια, διότι έχει κανείς την εντύπωση ότι τα ζητήματα δικαιωμάτων των προσφύγων στη χώρα, αρχίζουν και τελειώνουν με τους 8. Εχω την εντύπωση ότι βοά αυτή η επιλεκτικότητα και αναφέρομαι και στην ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ και σε ένα μέρος της Κεντροαριστεράς.”

Νόνη Καραγιάννη: Στην περίπτωση που κατατεθεί αίτηση ακύρωσης και στο Διοικητικό Εφετείο και το θέμα πάει στο ΣτΕ και παρόλα αυτά το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αποφανθεί ότι και οι 8 τυγχάνουν παροχής ασύλου, άρα μπαίνουν σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας

Κώστας Παπαιωάννου: “Εκεί τελειώνει το θέμα. Θα έλεγα μάλιστα ότι θα μπορούσε να είχε τελειώσει πολύ νωρίτερα, εάν οι άνθρωποι αυτοί ένας, 2, 5 ή 8, μετά την απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής έπαιρναν το καθεστώς του πρόσφυγα και τους δινόταν η δυνατότητα να φύγουν από την Ελλάδα και να πάνε στο εξωτερικό. Η ΕΕ φοβάται πως στην προσπάθειά μας να δηλώσουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι ως ελληνική πολιτεία εξαντλούμε τα ένδικα μέσα προκειμένου να πείσουμε ότι δεν υπάρχει πολιτική σχέση με τους θεωρούμενους ως πραξικοπηματίες, κρατάμε αυτή την καυτή πατάτα για την οποία μιλήσαμε προηγουμένως,για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στα χέρια μας. Και αφού η ελληνική κυβέρνηση τους παρείχε και τα σχετικά έγγραφα.”

Νόνη Καραγιάννη: Πώς βλέπετε το σενάριο για το ενδεχόμενο να κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση την αίτηση ακύρωσης, έχοντας στο μυαλό της να οδηγηθεί το θέμα στην τακτική δικαιοσύνη, προκειμένου να μπει σε επί της ουσίας εξέταση των ζητημάτων;

Κώστας Παπαιωάννου: “Σε ποια ουσία των ζητημάτων δεν μπήκε η επιτροπή προσφυγών; Δεν είναι σαφές τις διαφορετικό αναμένεται από την τακτική δικαιοσύνη σε σχέση με το αρμόδιο όργανο που αποτελείται κατά τα 2/3 από διοικητικούς δικαστές..”

Νόνη Καραγιάννη: Να καταπέσουν όλοι οι ισχυρισμοί όλοι αυτοί οι άνθρωποι ενέχονται σε πραξικοπηματικές κινήσεις.

Κώστας Παπαιωάννου: “Ενδεχομένως. Δεν μπορώ να κάνω εκτιμήσεις στα τυφλά. Αντιλαμβάνομαι πλήρως ή προσπαθώ να αντιληφθώ το σκεπτικό αυτής της κίνησης και από την άλλη προφανώς μια κίνηση που στρέφεται προς την ελληνική δικαιοσύνη προκειμένου εκείνη να αποφανθεί, δεν μπορεί να θεωρηθεί εκ προιμίου λανθασμένη. Θεωρώ ότι δεν είναι η πιο παραγωγική διαχείριση του θέματος, που θα το έκλεινε. Φοβάμαι ότι αυτή παράταση δεν λειτουργεί υπέρ των δικαιωμάτων των ανθρώπων αυτών, ούτε υπέρ των ελληνικών θέσεων και συμφερόντων.”

Νόνη Καραγιάννη: Υπάρχει ένα non paper σε μια αποστροφή του οποίου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η δικαιοσύνη θα πρέπει να αποφασίσει και με γνώμονα την τεράστια σημασία αυτού του θέματος που επηρεάζει και τις σχέσεις με τη γείτονα. Κρίνει τέτοια πράγματα η επιτροπή;

Κώστας Παπαιωάννου: “Θεωρώ ότι δεν είναι μια εύστοχη διατύπωση. Εκεί κάπου χωρίζει κανείς τα πράγματα. Αυτό αποτελεί την πρώτιστη μέριμνα της Εκτελεστικής Εξουσίας, της κυβέρνησης, του ΥΠΕΞ, των αρμόδιων υπουργείων και η ελληνική δικαιοσύνη πρέπει να κρίνει βάσει της κείμενης εθνικής και διεθνούς νομοθεσίας , των διεθνών συμβάσεων κλπ.”

Νόνη Καραγιάννη: Δεν μπορεί να κρίνει επί πολιτικών ζητημάτων η δικαιοσύνη. Μου προξένησε και εμένα τεράστια εντύπωση, ουσιαστικά επιχειρείται η σύνδεση ασύνδετων ζητημάτων.

Κώστας Παπαιωάννου: “ Η δικαιοσύνη κρίνει με νομικά εργαλεία ζητήματα που πολλές φορές έχουν και σοβαρές διεθνείς πολιτικές προεκτάσεις, αλλά τα εργαλεία της είναι και οφείλουν να είναι αμιγώς νομικά. Το λέω αυτό γιατί κατά καιρούς η δικαιοσύνη μας έχει δώσει δείγματα ότι απλώνει τα πόδια της λίγο έξω από το σεντόνι.”

Νόνη Καραγιάννη: Υπάρχει ένα χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα κριθούν και η αίτηση ακύρωσης και οι αιτήσεις ασύλου στις οποίες θα καταθέσουν και υπόλοιποι 7 φαντάζομαι ;

Κώστας Παπαιωάννου: “Δεν μπορώ να ξέρω. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην εξέταση των αιτημάτων από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια επιτροπή, τα πράγματα έτρεξαν σχετικά σύντομα, δεδομένης προφανώς και της πίεσης λόγω αυτών των προεκτάσεων, που συζητήσαμε.”

                        «ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων