ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search
Σπύρος Λυκούδης

Σπ.Λυκούδης: «Κανένας πολιτικός οργανισμός δεν μπορεί να γεννηθεί με αποτελεσματικό τρόπο εάν δεν είναι καταρχήν πολιτικά αυτόνομος. Να μην ψάχνει εξ αρχής με ποιόν θα πάει και ποιόν θα αφήσει»

Ενα δημοσίευμα έλεγε ότι θα αναλάβω την ευθύνη του προσυνεδριακού διαλόγου. Κανένας δεν ρώτησε αν είμαι σύμφωνος ή όχι. Για αυτό, αυτή η αρμοδιότητα σε ότι με αφορά δεν ισχύει ” δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής με ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ Σπύρος Λυκούδης στον Αθήνα 9,84 και στη Νόνη Καραγιάννη, αναφερόμενος στο επερχόμενο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και στον δικό του ρόλο στην προσυνεδριακή διαδικασία

Το ζήτημα των πολιτικών συμμαχιών την επόμενη ημέρα και την πρόταση διακυβέρνησης, ο κ Λυκούδης τις χαρακτήρισε ” πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα”επισημαίνοντας ότι ενδεχομένως να υπάρξουν διαφορετικές προσεγγίσεις”

Και επεσήμανε: “Μπορούμε να τις δούμε -εφόσον υπάρξουν- σε κλίμα δημοκρατικού διαλόγου και αποφάσεων στη βάση της πλειοψηφίας. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε στη βάση γέννησης αυτού του οργανισμού είναι να μην είναι αυτό το κυρίαρχο ζήτημα. Κανένας πολιτικός οργανισμός δεν μπορεί να γεννηθεί με αποτελεσματικό τρόπο εάν δεν είναι καταρχήν πολιτικά αυτόνομος, να μην ψάχνει από τη αρχή με ποιόν θα πάει και ποιόν θα αφήσει.”

Αναλυτικά :

Νόνη Καραγιάννη: Τελικά πάτε για συνέδριο. Να φανταστώ ότι είναι αποσαφηνισμένοι οι ρόλοι και οι διαδικασίες …Άκουσα ότι σας έχει οριστεί συγκεκριμένος ρόλος σε αυτή την προσυνεδριακή διαδικασία. Ακούω για ποσοστώσεις στην κατανομή των οργάνων, ποιοι θα αναλάβουν τι κλπ.

Σπ. Λυκούδης: “Είπατε όλα όσα και εγώ ξέρω. Δεν ξέρω κάτι περισσότερο. Στις 16 με 17 Μαρτίου θα γίνει το Συνέδριο. Είδα ένα δημοσίευμα που έλεγε ότι θα αναλάβω την ευθύνη του προσυνεδριακού διαλόγου. Δεν συζήτησε κανείς μαζί μου γι αυτό το ζήτημα, δεν με ρώτησε κανείς. Είδα απλώς αυτό το δημοσίευμα. Σχολίασα σε κάποιον συνάδελφο σας αυτό που είπα και στους φίλους που μου το είπαν εκ των υστέρων ότι κανένας δεν ρώτησε τη γνώμη μου, αν είμαι σύμφωνος ή όχι. Για αυτό, αυτή η αρμοδιότητα σε ότι με αφορά δεν ισχύει.”

Νόνη Καραγιάννη: Προφανώς κάποιοι αποφάσισαν χωρίς εσάς

Σπ Λυκούδης: “Συνήλθε το Πολιτικό Συμβούλιο, μοίρασε τους ρόλους στα ίδια του τα μέλη , ένα φίλος δικηγόρος, ο Αντώνης Βγόντζας ανέλαβε την πιστοποίηση των συνέδρων και είδα ότι εγώ έχω αναλάβει τον προσυνεδριακό διάλογο. Στοιχειωδώς έπρεπε να γίνει μια συνεννόηση μαζί μου. Δεν έγινε καμία συνεννόηση, δεν με ρώτησε εάν θέλω ή αν μπορώ να αναλάβω μια τέτοια ευθύνη και δήλωσα ότι δεν ισχύει σε ο,τι με αφορά. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.”

Νόνη Καραγιάννη: Θέλετε, μπορείτε να το αναλάβετε αν σας γίνει πρόταση;

Σπ Λυκούδης: “Είναι μια αρμοδιότητα που δεν με ενδιαφέρει. Ο ρόλος μου δεν θα είναι χρήσιμος. Κάλλιστα μπορεί να αναλάβει οποιοσδήποτε άλλος… Έπρεπε να είχε συζητηθεί μαζί μου για να τους πω με μεγάλη άνεση ότι εγώ δεν μπορώ να το κάνω αυτό. Δεν έγινε αυτό , υπάρχει το δημοσίευμα, αναγκάστηκα και εγώ εκ των υστέρων να πω ότι δεν μπορώ να αναλάβω.”

Νόνη Καραγιάννη: Αισθάνεστε ότι κάποια ζητήματα “τρέχουν”χωρίς να έχουν προηγηθεί αναλυτικές συζητήσεις στο εσωτερικό των κομμάτων που συγκροτούν και θα συγκροτήσουν το Κίνημα Αλλαγής;

Σπ Λυκούδης: “Το πιο γρήγορα δεν σκέπτομαι ότι είναι αρνητικό, γιατί είναι λογικό ο πολιτικός αυτός σχηματισμός να θέλει να συγκροτηθεί και να προλάβει εξελίξεις. Το βλέπω φυσιολογικό. Νομίζω ότι μερικά πράγματα γίνονται με κεντρικού τύπου κατευθύνσεις, συνεννοήσεις και χωρίς να απλώνεται αυτή η συνεννόηση και αυτό δεν το βρίσκω θετικό. Είχα πει από την αρχή και νομίζω πώς είχα δίκιο ότι μερικά πράγματα έπρεπε να είχαν λυθεί πριν προχωρήσουμε στην εκλογή αρχηγού γιατί θα τα βρούμε μπροστά μας και θα είναι και δύσκολα, θα αναζητείται η ευθύνη σε κάποιους και θα είναι άδικο. Εγώ δεν πρόκειται να το κάνω, αλλά υπό μίαν έννοια, περιφρουρώ και τη δική μου αξιοπιστία και σοβαρότητα. Θέλω κάποιος να με ρωτάει όταν αποφασίζει για εμένα. Εύχομαι αυτές οι δυσκολίες να ξεπεραστούν, είναι ακόμα αρχή , δεν θα είχαν συμβεί αυτά αν είχαμε ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο. Σημασία έχει όμως να πετύχει η προσπάθεια. Δεν αφήνω τις επιφυλάξεις μου να σκιάσουν την επιθυμία μου να βοηθήσω. Μερικά πράγματα πρέπει να προσεχθούν , πως να το κάνουμε ”

Νόνη Καραγιάννη: Να διευκρινίσουμε ότι εσείς εξ αρχής είχατε την άποψη ότι πρέπει να προηγηθεί ένα συνέδριο και να ακολουθήσουν οι διαδικασίες για…

Σπ Λυκούδης:Ημουν πάντα υπέρ της άποψης ότι στοιχειωδώς πρέπει να συγκροτηθεί ένας σχηματισμός και μετά να εκλέξει τον αρχηγό του με ανοικτή διαδικασία στο λαό. Αυτό δεν έγινε , αλλά δεν θέλω να επιμείνω. Ο,τι έγινε έγινε. Να προχωρήσουμε τώρα, απλά κάποια πράγματα να τα προσέχουμε. Το ότι μοιράζονται ευθύνες χωρίς να ρωτώνται αυτοί στους οποίους ανατίθενται , είναι ένα ζήτημα ”

Νόνη Καραγιάννη: Αισθάνεστε ότι έχουν επιλυθεί ορισμένα πολιτικά ζητήματα στις σχέσεις των κομμάτων που συγκροτούν το Κίνημα Αλλαγής;Το λέω γιατί έχουμε μπροστά μας το Μακεδονικό και διάβαζα μια θέση του κ Λοβέρδου στην απόφαση των πολιτικών αρχηγών το 1992 .Από τότε μέχρι σήμερα έχουν καταρρεύσει και ξαναστηθεί ενδεχομένως τα πάντα. Αισθάνεστε ότι έχουν γίνει οι σχετικές συζητήσεις για θέματα στα οποία ενδεχομένως καθένας έχει ή θα έχει διαφορετική άποψη μέσα σε αυτό το κόμμα;

Σπ Λυκούδης: “Δεν αποκλείεται να υπάρξουν τέτοια ζητήματα, δεν θέλω να εξωραίσω τα πάντα. Οτι υπάρχει πλήρης ταύτιση επί όλων των θεμάτων κλπ. Οταν διάφορες, επί μέρους δυνάμεις προχωρούν στη συγκρότηση ενός ενιαίου σχηματισμού αυτά είναι προφανή. Είχα μια τέτοια εμπειρία κατά τη συγκρότηση του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ακόμη και λίγο πριν από τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σημασία έχει αν υπάρχει βούληση να ξεπεραστούν αυτά.”

Νόνη Καραγιάννη; Ζητήματα επόμενης ημέρας, με την έννοια της κυβερνητικής πρότασης, υπάρχουν στο Κίνημα Αλλαγής; Υπάρχουν διαφωνίες ή τα πράγματα είναι απολύτως αποσαφηνισμένα;

Σπ Λυκούδης: “Υποθέτω ότι θα υπάρξουν γιατί το κρισιμότερο ζήτημα για έναν πολιτικό σχηματισμό είναι με ποιο τρόπο και με ποιες συμμαχίες θα συμβάλλει στη διακυβέρνηση της χώρας.

Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα και υποθέτω ότι και εκεί θα υπάρξουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Μπορούμε να τις δούμε -εφόσον υπάρξουν- σε κλίμα δημοκρατικού διαλόγου και αποφάσεων στη βάση της πλειοψηφίας. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε στη βάση γέννησης αυτού του οργανισμού είναι να μην είναι αυτό το κυρίαρχο ζήτημα. Κανένας πολιτικός οργανισμός δεν μπορεί να γεννηθεί με αποτελεσματικό τρόπο εάν δεν είναι καταρχήν πολιτικά αυτόνομος, να μην ψάχνει από τη αρχή με ποιόν θα πάει και ποιόν θα αφήσει Μοναδική σοβαρή απάντηση για ένα στέλεχος που τον ρωτούν τι θα γίνει σε αυτό το ζήτημα είναι να λέει ότι θα λειτουργήσουμε με την πολιτική αυτονομία που θα έχουμε όταν συγκροτηθούμε και με μοναδικό κριτήριο το ότι πρέπει οπωσδήποτε να συμβάλλουμε στη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό είναι το βασικό. Από εκεί και πέρα απ όταν γεννιέσαι να ψάχνεις να δεις με ποιους θα πας δεν νομίζω ότι είναι και πολύ λογικό.

Τα πράγματα δεν μπορεί να είναι πιο συγκεκριμένα. Ενα κόμμα γεννιέται παλεύοντας να πιάσει μια σοβαρή θέση στην κοινωνία. Εάν η βασική του θέση είναι ψηφίστε με και και εγώ θα πάω με αυτόν και εκείνον αυτό είναι λάθος. Το λέω και το εννοώ”

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων