ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search
stoa_nikoloudi

Τα γιορτινά της φόρεσε η Στοά Νικολούδη

Ένα πάρτι γεμάτο μουσική, γεύσεις και χριστουγεννιάτικες προσφορές έχει στηθεί από το πρωί στη Στοά Νικολούδη.

Η Στοά, ιδιοκτησία της Alpha Bank, που βρίσκεται στο 41 της οδού Πανεπιστημίου, την οποία ενώνει με την Σταδίου, είναι πλέον ένα από τα όμορφα σημεία της Αθήνας.

stoa_nikoloudi

Η εκδήλωση

Οι καταστηματάρχες των 14 μαγαζιών της στοάς, επιδιώκοντας να δημιουργήσουν  εορταστικό κλίμα, προσφέρουν στους επισκέπτες κεράσματα, μουσικό πρόγραμμα και κάποια από τα προϊόντα τους, ή και όλα με εκπτώσεις, που ξεκινούν από 15% έως και 50%.

stoa_nikoloudi

«Σιγά σιγά η Στοά αρχίζει να λειτουργεί, θέλει προσπάθεια ακόμη» λέει στον Αθήνα 9.84 ο ιδιοκτήτης του παντοπωλείου «Εν τη Στοά» Σταμάτης Κουφουδάκης, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς και η στοά έχει την πτωτική τάση που έχουν όλοι οι εμπορικοί δρόμοι της Αθήνας. Ελπίζουμε να δουλέψει. Τέτοιες εκδηλώσεις όπως η σημερινή βοηθάνε πολύ» τονίζει ο κ. Κουφουδάκης «γι’αυτό και η τράπεζα έχει προγραμματίσει την διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων τουλάχιστον τρεις φορές τον χρόνο. Ευελπιστούμε να δημιουργήσουμε ένα ευχάριστο γιορτινό κλίμα, με κεράσματα μουσικές και εκπτώσεις. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς ότι η Alpha Bank είναι αρωγός σε όλες τις προσπάθειες για την αναμόρφωση της στοάς».

stoa_nikoloudi

Η ιστορία της Στοάς

Η Στοά Νικολούδη είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Νικολούδη (1874-1944), ο οποίος υπήρξε από τις κεντρικές φυσιογνωμίες της ελληνικής αρχιτεκτονικής των πρώτων τεσσάρων δεκαετιών του 20ού αιώνα.

Το 1897, ο Αλέξανδρος Νικολούδης, φοιτητής ακόμη στη Γαλλία, σχεδίασε την αρχική φάση του κτηρίου Νικολούδη προτείνοντας την κατασκευή μίας στοάς μικρού μήκους στο ισόγειο, με καταστήματα και γυάλινη οροφή.

stoa_nikoloydi

Το κτίσμα που ολοκληρώθηκε το 1918 δεν έδινε τη δυνατότητα διελεύσεως από την Πανεπιστημίου προς τη Σταδίου, αλλά η διάταξη του ισογείου μαρτυρά πρόθεση για την κατασκευή στοάς. Το κτήριο προάγει μία αρχιτεκτονική απελευθερωμένη από ρυθμούς που μοιάζει να απομακρύνεται από τον αθηναϊκό νεοκλασικισμό.

Μετά το 1922, ο πληθυσμός της Αθήνας αυξάνεται σημαντικά και η πρωτεύουσα σταδιακά μετατρέπεται σε μεγαλούπολη. Στα μέσα της δεκαετίας του 1930, ο Νικολούδης αποφασίζει να προχωρήσει σε ένα τολμηρό επιχειρηματικό σχέδιο για την αξιοποίηση του ακινήτου του.
Στην προμελέτη του αναφέρεται σε ένα κτήριο πολλαπλών χρήσεων με ισόγειο, όπου θα στεγάζονταν κινηματογράφος, καταστήματα και γραφεία. Όμως τελικά, η ιδέα του κινηματογράφου εγκαταλείπεται εξαιτίας του σχήματος του οικοπέδου και προκρίνεται η ιδέα της στοάς, η οποία διατηρείται μέχρι σήμερα.

Η Στοά Νικολούδη πήρε την τελική της μορφή το 1936, με εμπορικά καταστήματα σε όλο το ισόγειο, τρεις ορόφους γραφείων και στο υψηλότερο επίπεδο, το διαμέρισμα του αρχιτέκτονα.

Καταστήματα που άφησαν το στίγμα τους στην παλαιά Αθήνα όπως το ιστορικό βιβλιοπωλείο «Εστία» και το φημισμένο καφενείο του Λουμίδη, στεγάστηκαν στη Στοά.

Το 1995, το Κτήριο Νικολούδη κηρύχθηκε Ιστορικό, Διατηρητέο και έργο τέχνης από το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στα χρόνια ανάμεσα στο 1997 και το 2001 αναπαλαιώθηκε και ανακατασκευάστηκε με πρωτοβουλία της Alpha Bank. Τον Φεβρουάριο του 2012 καταστράφηκε από τους εμπρησμούς στο κέντρο της Αθήνας. Η Alpha Bank και πάλι ανέλαβε την αποκατάστασή της, η οποία ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2015.

stoa_nikoloydi

Καλλιόπη Ασλανίδου

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων