ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Παν.Λιαργκόβας: «Τα επιδόματα είναι μια ασπιρίνη και δεν λύνουν ριζικά το πρόβλημα»

Ο νέος προυπολογισμός έχει αρκετά νέα μέτρα ώστε να διασφαλίσουν ένα πρωτογενές πλεόνασμα 7 δις ευρώ αντί για 4,36 δις του προηγούμενου. Δεν έχει προεκλογικό άρωμα γιατί έχει μεγάλη περιστολή δαπανών, πολύ μικρότερο κοινωνικό μέρισμα, γύρω στα 300 εκατομμύρια και αυξάνει τους άμεσους και τους έμμεσους φόρους. Είναι ένας προυπολογισμός στο πνεύμα των προηγουμένων ετών, ένας προυπολογισμός λιτότητας, απλά είναι σε αντίθεση με τα διάφορα επιδόματα, που δίνονται” δήλωσε στον ΑΘΗΝΑ 9,84 και στους Νεκτάριο Νώτη και Σταμάτη Ζαχαρό, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Παναγιώτης Λιαργκόβας

Αναλυτικά:

 

*ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Ο νέος προυπολογισμός έχει αρκετά νέα μέτρα ώστε να διασφαλίσουν ένα πρωτογενές πλεόνασμα 7 δις ευρώ αντί για 4,36 δις του προηγούμενου. Δεν έχει προεκλογικό άρωμα γιατί έχει μεγάλη περιστολή δαπανών, πολύ μικρότερο κοινωνικό μέρισμα, γύρω στα 300 εκατομμύρια και αυξάνει τους άμεσους και τους έμμεσους φόρους. Είναι ένας προυπολογισμός στο πνεύμα των προηγουμένων ετών, ένας προυπολογισμός λιτότητας, απλά είναι σε αντίθεση με τα διάφορα επιδόματα, που δίνονται.”

*ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Αυτό τον καιρό έχουν ενταθεί οι επιδοματικές παρεμβάσεις.Η επιδοματική πολιτική ποτέ δεν ήταν στη σωστή κατεύθυνση. Το σημαντικότερο είναι να υπάρχουν μόνιμα μέτρα που να διασφαλίζουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Τα επιδοματικά μέτρα έχουν πάντα έναν πρόσκαιρο χαρακτήρα. Είναι περισσότερο μια ασπιρίνη, που ναι μεν θεραπεύει προσωρινά το πρόβλημα αλλά δεν το λύνει ριζικά.

Το ανησυχητικό είναι ότι ναι μεν πετυχαίνουμε τους στόχους για τα δημοσιονομικά και τα πρωτογενή πλεονάσματα- έστω και με τους τρόπους τους οποίους το πετυχαίνουμε και εδώ μπορεί να βάλει κανείς πολλούς αστερίσκους, αλλά αυτό γίνεται σε βάρος της ανάπτυξης. Αυτό το είδαμε στον προυπολογισμό του 2017, στον οποίο ενώ ο στόχος ήταν για 7%, αναθεωρήθηκε τώρα στο 1,6%.

Και δεν πετυχαίνουμε το στόχο, διότι η λιτότητα που εφαρμόζεται κάνει ζημιά στην πραγματική οικονομία και λιτότητα τα τελευταία χρόνια, σημαίνει υψηλή φορολογία.

Αρα και ο προυπολογισμός του 2018, μολονότι δεν έχουμε ακόμα την πλήρη εικόνα για να είμαστε ασφαλείς στα λεγόμενά μας, βασίζεται σε μια ανάπτυξη της τάξης του 2,5% , αλλά και αυτό κατά την άποψή μου, κινείται σε αισιόδοξη πλευρά.”

*ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ

Αν είχαμε πάρει μέτρα αρκετά πιο πριν, τώρα δεν θα ήταν τόσο επώδυνα και θα ήταν πιο στοχευμένα, ενώ τώρα μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Τώρα έχει γίνει πλέον μεγαλύτερο το πρόβλημα και γι αυτό η λύση του είναι πιο επίπονη.”

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων