ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Σκληρή κριτική απο δικαστές σε κυβερνητικούς χειρισμούς

Η προσπάθεια ελέγχου της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και η επιχείρηση απαξίωσης των  λειτουργών της  ήταν βασικοί άξονες  στην ομιλία του  προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορου  Σεβαστίδη κατά  τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης  των δικαστικών λειτουργών που  γίνεται παρουσία της ηγεσίας της Δικαιοσύνης  και πολιτικών εκπροσώπων.

«Δεν υπάρχει αντίστοιχο παράδειγμα που  μπορώ να δώσω σε διεθνές επίπεδο με όσα συνέβησαν αυτή τη χρονιά στη χώρα μας με αποκορύφωμα βέβαια την κρίση του καλοκαιριού. Είχαμε δεκάδες δηλώσεις Υπουργών που με αφορμή συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις είτε χλεύαζαν είτε κατηγορούσαν ανοιχτά για διαπλοκή το Δικαστικό Σώμα χρησιμοποιώντας χυδαίες εκφράσεις, ενώ τέλος μας κατηγόρησαν ότι λειτουργούμε και ως γραφείο τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης», είπε ο Χρ. Σεβαστίδης.

Και πρόσθεσε πως  οι δικαστές είναι αποφασισμένοι να απαντούν στις προκλήσεις αλλά «δεν πρόκειται το δικαστικό σώμα να εμπλακεί σε πολιτικά παιχνίδια ούτε να γίνει μέρος του προβλήματος. Ομως δεν θα αφήνουμε όμως αναπάντητες προκλήσεις, αλλά αιτιολογημένα θα εξηγούμε στην κοινωνία τους σκοπούς που κάθε φορά επιδιώκονται».

O κ. Σεβαστίδης έκανε λόγο για υποχρηματοδότηση της δικαιοςύνης, ζήτησε αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεςίας της δικαιοςύνης και νομοθετική ρύθμιση με την οποία να απαγορεύονται στο εξής οι τοποθετήσεις συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών σε κυβερνητικές η άλλες κρατικές θέσεις, τοποθετήσεις, που όπως είπε, «θίγουν το κύρος της δικαιοσύνης».

Στη συνέχεια άσκησε σκληρή κριτική κατά των δηλώσεων κυβερνητικών παραγόντων για το θέμα του πόθεν έσχες που αποτέλεσε ,όπως είπε , «αντικείμενο σπέκουλας και πολιτικής εκμετάλλευσης» ,ενώ επισήμανε  «πως δεν υπάρχει προηγούμενο επίθεσης κατασυκοφάντησης του δικαστικού σώματος και μεγαλύτερο ψεύδος από το ότι οι δικαστές δεν θέλουν να δηλώσουν πόθεν έσχες, όταν ανελλιπώς επί 20 οι δικαστές δηλώνουν πόθεν έσχες».

«Πρόβλημα, αναρωτήθηκε για όσα είπε πριν μία εβδομάδα ο υπουργός Δικαιοσύνης ,είναι το ότι έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας αντίθετη από τη δική του άποψη; Tο μόνο πρόβλημα είναι η έλλειψη κατανόησης του θεσμικού ρόλου της δικαιοςύνης. Να κρίνει του νόμους. Αυτή είναι η δουλειά μας κύριε υπουργέ και αυτή τη δουλειά θα συνεχίσουμε να την κάνουμε».

Στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοςύνης Δημ. Παπασπύρου που εκπροςώπησε την κυβέρνηση, αναφέρθηκε στο νομοθετικό έργο του υπουργείου, την εκπόνηση νέων κωδίκων, Ποινικού και Σωφρονιστικού, στην βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών και την ίδρυση δικαστικής αστυνομίας.

Επίσης αναφέρθηκε στην οργάνωση των διαδικασιών για διάσπαση του  Πρωτοδικείου Αθηνών με την ίδρυση νέου πρωτοδικείου στην Αττική και εκτενώς ανέλυσε τις διαδικαςίες ψηφιακοποίησης της δικαιοςύνης σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ο κ. Παπασπύρου αναφερόμενος στη δικαστική ανεξαρτηςία τόνισε τη θεσμική προςήλωση της κυβέρνησης σε αυτή, αλλά προςέθεσε » ότι οι δικαστικές αποφάσεις υπόκεινται σε δημόσια κριτική, όπως και οι νόμοι που πρέπει για να εφαρμόζονται σωστά και να πείθουν».

Για επιχείρηση απαξίωσης έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατηγορώντας κυβερνητικά στελέχη για επιχείρηση απαξίωσης της δικαιοςύνης.

«Η τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοςύνης για το Συμβούλιο της Επικρατείας και το πόθεν έσχες των δικαστών, επιχειρεί να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα  στην κοινωνία κατά των δικαστικών οι οποίοι εμφανίζονται να θέλουν να αποφύγουν τον έλεγχο με αποτέλεσμα την απαξίωση στο κύρος της δικαιοςύνης. Η δικαιοςύνη δεν πρέπει και να είναι εργαλείο εκπλήρωσης κυβερνητικών σκοπιμοτήτων, οι δικαστές δηλώνουν πάντα πόθεν έσχες. Δεν αρνούνται απλά προβάλλουν αντιρρήσεις για τον τρόπο και τη διαδικασία».

Μίνα Μουστάκα

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων