ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

«Στο τέλος νικάω εγώ» της Σοφίας Νικολαΐδου

Το νέο μυθιστόρημα της Σοφίας Νικολαΐδου “Στο τέλος νικάω εγώ” κάνει παράλληλες αναγνώσεις στα μικρά και τα μεγάλα ζητήματα που τέθηκαν στη χώρα μας σε δυο εποχές με έντονα διχαστικά διλήμματα: στον 20ό αιώνα με τον Εθνικό Διχασμό και τις γνωστές από την Ιστορία συνέπειες και στο σήμερα με τις οξύτατες πολώσεις αλλά το τέλος ακόμη ανοιχτό.

Πρωταγωνίστρια πόλη η Θεσσαλονίκη και συμπρωταγωνιστές της μια παρέα νέων που καλείται να διοργανώσει μια Ημερίδα για την επέτειο απελευθέρωσης και ενσωμάτωσής της στον εθνικό κορμό.
Παιδιά της γενιάς της μεγάλης φυγής στο εξωτερικό, που επιλέγουν, συνειδητά ή κατ’ ανάγκη, από μια απέλπιδα πραγματικότητα στα πάτρια εδάφη τον ξενιτεμό, γειτονεύουν στις σελίδες του μυθιστορήματος με χωροφύλακες που πίνουν νερό στ’ όνομα του Βενιζέλου και μισούν τον βασιλιά Κωνσταντίνο και τους οπαδούς του. Και με ήρωες σαν το ζαχαροπλάστη της ιστορίας, του οποίου ο συμβιβαστικός λόγος φαντάζει το 1916 σχεδόν προδοτικός.

Στο παρόν η συγγραφέας επιμένει στο ρόλο της Παιδείας. Από τη μια αναδεικνύει ένα καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου ειδικό στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και από την άλλη ένα φωτισμένο καθηγητή Λυκείου, πηγή έμπνευσης για τους μαθητές του.

Και τί είναι η Ιστορία; διερωτάται. “Δεν είναι οι απόψεις των ιστορικών, είναι οι ζωές των ανθρώπων”. Και διερευνά τι κάνει η πόλωση στις ζωές αυτές τώρα και τότε.
Η ιστορία κλείνει το 2015 αλλά το τέλος παραμένει ανοιχτό και αισιόδοξο.

Το μυθιστόρημα της Σοφίας Νικολαΐδου “Στο τέλος νικάω εγώ” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Ελεωνόρα Ορφανίδου

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων