ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Νίκος Βούτσης: «Κατά την επίσκεψη Ερντογάν τέθηκαν ανοικτά όλα τα ζητήματα, δόθηκαν διευκρινήσεις, ενώ έλαβε θέση επί της Συνθήκης της Λωζάνης και ο διεθνής παράγων»

Θετικά αποτίμησε τη επίσκεψη Ερντογάν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9,84 και τον Βασίλη Πάικο. Τόνισε ότι τέθηκαν ανοικτά όλα τα ζητήματα, δόθηκαν διευκρινήσεις, ενώ έλαβε θέση επί της Συνθήκης της Λωζάνης και ο διεθνής παράγων.

Για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ και τις αντιδράσεις και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ο κ Βούτσης διευκρίνισε ότι δεν συνδέεται με την τρίτη αξιολόγηση καθώς, όπως είπε, υπάρχουν αποφάσεις της ΕΕ που δεσμεύουν τη χώρα,υπογραμμίζοντας ότι διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας και θα επενδυθούν σημαντικά ποσά για τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης.

Αναλυτικά :

                          *ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΊΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

“ Οι διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία δεν είναι γενικώς η διπλωματία με βάση την οποία μπορεί κανείς  σε ορίζοντα χρόνου με οποιαδήποτε χώρα του κόσμου να κάνει τις σχέσεις του. Είναι κάτι πολύ πιο στενό, έχει σχέση με μια μεγάλη γείτονα χώρα και σε μία πολλαπλά αποσταθεροποιημένη περιοχή.  Και με ζητήματα που θεωρούνται από διάφορες πλευρές ως εκκρεμότητες. Έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι μίλησαν ανοικτά,ετέθησαν όλα τα ζητήματα και από τις δύο πλευρές και δόθηκαν απαντήσεις.

Παρακινήθηκε ο διεθνής παράγων, έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι διεθνώς υπήρξαν αντιδράσεις για το θέμα της Λωζάννης και σχετική αναδίπλωση και αυτό ήταν κάτι πολύ θετικό. Όπως επίσης ότι υπήρξε ένα κεντράρισμα γύρω από το ζήτημα της μειονότητας στη Θράκη , έδωσε τη δυνατότητα να διευκρινιστούν από πλευράς του Τούρκου προέδρου σειρά θεμάτων, που μέχρι τώρα ήταν θολά τουλάχιστον ως προς τη σύνθεση της μειονότητας . Εμείς, αν θυμάστε, το λέγαμε εδώ και δεκαετίες. Οτι δηλαδή είναι Έλληνες πολίτες , Μουσουλμανικού θρησκευτικού δόγματος με ρίζες και γένος, το οποίο προσδιορίζεται και από Πομάκους και Τσιγγάνους και βεβαίως από Τούρκους,Τουρκογενείς.

Το Κυπριακό για πρώτη φορά τέθηκε ανοικτά. Και δεν απαντήθηκε. Είναι ώριμη και επιτακτική ανάγκη να λυθεί το ζήτημα. Βεβαίως στο πλαίσιο ότι είναι μια ανεξάρτητη και ισότιμη χώρα στην ΕΕ η Κύπρος. Αλλά οι εγγυήτριες δυνάμεις έχουν ακόμα δυστυχώς λόγο για το τι θα γίνει.”

*ΓΙΑ ΤΟΥΣ 8 ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΦΥΓΑΔΕΣ

  “Σε διεθνή κλίμακα όλοι αυτοί που είναι στο στόχαστρο του δημοκρατικού σημερινού καθεστώτος της Τουρκίας ,δεν μπορεί να μπουν σε διαδικασία παράδοσης προς την Τουρκική δικαιοσύνη. Αυτό είναι σαφές. Αν υπάρξει εδώ σε δεύτερο και τρίτο βαθμό, αν και υπήρξαν όλοι βαθμοί επαναφοράς του ζητήματος ,νομίζω πως τα δεδομένα είναι σαφή, διότι όχι μόνο οι εισαγγελείς, αλλά και οι αποφάσεις για αυτό το θέμα, εδράζονται στέρεα και στο διεθνές δίκαιο και στην ανθρωπιστική πλευρά του θέματος.”

*ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΙΓΝΙΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

Το ζήτημα είναι γνωστό εδώ και καιρό. Υπάρχουν αποφάσεις πέραν της αξιολόγησης. Δεν είναι τυπικά στο πλαίσιο της αξιολόγησης που δίνουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό για την κρατική ΔΕΗ να έχει και στο πεδίο της παραγωγής και όχι μόνο της παροχής ρεύματος. Είτε έτσι είτε αλλιώς όλα τα δίκτυα τα έχει κάνει η ΔΕΗ επί δεκαετίες με τον κόπο, τον πόνο και το φόρο των Ελλήνων πολιτών, αυτά είναι γνωστά .Θέλω να πω ότι αυτού του τύπου οι ιδιωτικοποιήσεις όπου κραταιοί κρατικοί και δημόσιοι φορείς για τους οποίους έχουν επενδυθεί απίστευτα ποσά και ισχυροποιούν τη στρατηγική θέση της χώρας, παραδίδονται σε ένα βαθμό, σε ένα ποσοστό και έτοιμοι, εννοώ με τα δίκτυά τους και στο ιδιωτικό κεφάλαιο, αυτό είναι η γενικότερη συζήτηση. Αν και για τον ΑΔΜΗΕ παραδείγματος χάρη υπήρξαν έγκαιρα τα προληπτικά μέτρα ώστε να  μην συμβεί κάτι τέτοιο. Έτσι για τις λιγνιτικές μονάδες αφού αποφεύχθηκαν και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά οι υδροηλεκτρικές μονάδες με τις προσπάθειες που θα γίνουν για περαιτέρω επενδύσεις της ΔΕΗ , το είπαν και οι κκ Σταθάκης και Παναγιωτάκης και δεν έχουν  κανένα ίδιο συμφέρον για να λένε κάτι το διαφορετικό, για τις υπάρχουσες εγγυήσεις για τους εργαζόμενους για τα συμβόλαια με τις τοπικές κοινωνίες,που θα διατηρηθούν κατά τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Αυτά νομίζω πως είναι τα θέματα, όπως και για άλλες επιχειρήσεις του δημοσίου και μικρότερες , τα αεροδρόμια κλπ, τα οποία ήταν στο πυρήνα και των αποφάσεων, των συμβιβασμών και των υποχωρήσεων που υπέστη η χώρα λόγω της χρεοκοπίας. Θέλω να πω ότι αυτή η συζήτηση δεν γίνεται εν κενώ . Θα ήμουν από τους τελευταίους που θα σας έλεγα ότι οι άλλοι φταίνε που μας οδήγησαν εκεί, τώρα τι να κάνουμε εμείς. Δεν πρόκειται περί αυτού. Πρόκειται για ένα πραγματικό γεγονός που πχ οδηγεί τις Ελληνικές τράπεζες που είχαν αποκτήσει σοβαρά ερείσματα για να μην πω δεσπόζουσα θέση σε Βουλγαρία , Ρουμανία, Σερβία, Τουρκία να αποσύρονται κανονικότατα. Αυτό δεν είναι μεγάλο πλήγμα; “

*ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ

 “Αναμφισβήτητα, αλλά θέλω να είμαι σαφής σε περιορισμένο χώρο , διότι θα πρέπει να συνυπολογιστεί αυτό το στοιχείο της διαπραγμάτευσης που έγινε .Θυμάστε πόσα χρόνια- κυρίως από πλευράς του ΔΝΤ- έμπαινε συνολικά το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων , όχι μόνο του συνδικαλιστικού νόμου . Θα    γίνει πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στη Βουλή. Η αποτίμηση για αυτόν τον τομέα θα πρέπει να γίνει συνολικά για το τι επετεύχθη με θετικό ή αρνητικό πρόσημο. Συνολικά. Σε σχέση με τις συμβάσεις τις εργασιακές, σε σχέση με τη σειρά των εργαζομένων και τα δικαιώματά τους σε πτωχευτικές διαδικασίες, σε σχέση με τη διαιτησία, όλα πρέπει να συνυπολογιστούν. Αυτό είναι λίγο , μικρό βεβαίως στο πυρήνα αν θέλετε μιας αντίληψης ελεύθερης διαδικασίας και γρήγορης διαδικασίας για να μπορούν οι εργαζόμενοι να κηρύξουν απεργίες. Στην ΕΕ αν δείτε τη γκάμα των νομοθεσιών για αυτά τα ζητήματα είναι από πάρα πολύ ακραίες και δύσκολες, μέχρι πάρα πολύ εύκολες . Πιστεύω πως αν δεν είναι δυνατόν και απ ό,τι φαίνεται προς ώρας δεν είναι δυνατόν έτι περαιτέρω να βελτιωθεί αυτή η διάταξη, θα δούμε πως από πλευράς υπ. Εργασίας και νομίζω ότι στην παρούσα κατάσταση είναι ένα από αυτά που θα πούμε πως είναι ζήτημα κάποιων οδυνηρών διαδικασιών. Καλόν είναι να αναπτυχθεί  ένα ρωμαλέο συνδικαλιστικό κίνημα , αυτόνομο, μαζικό και στα επιχειρησιακά σωματεία . Δηλαδή αυτά αφορά τα τοπικά επιχειρησιακά σωματεία. Είναι μικρός ο αριθμός τους δεν παίζει ρόλο όμως. Θα πρέπει σε κάθε έκφραση του εργατικού του κοινωνικού κινήματος να υπάρχουν αυτές οι προσδοκίες και οι παρεμβάσεις όλων μας έτσι ώστε αυτά μελλοντικά να διευρύνουν και τα νομοθετικά πλαίσια  μέσα στα οποία θα διεξάγονται οι εργατικοί αγώνες.”


*ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑΤΩΝ ΕΝΟΨΕΙ EUROGROUP

“Θα έρθουν από 4 ή 8 Ιανουαρίου στις επιτροπές της Βουλής και θα ψηφιστούν είτε ως πολυνομοσχέδιο, όλα μαζί, είτε δεν ξέρω πως αλλιώς, τη νομοθετική πρωτοβουλία την έχει η κυβέρνηση ως προς την πρόταση που θα κάνει . Μέχρι τις 17 Ιανουαρίου θα πρέπει να είναι ψηφισμένα ενόψει του Eurogroup που θα γίνει στις 20 του ίδιου μηνός.”

         *ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΙΑΡΓΚΟΒΑ

Θα πάμε σε μια διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός, μια ολιγοήμερη προκήρυξη. Θα μαζευτούν βιογραφικά και είναι απόφαση του προέδρου που θα περάσει από την επιτροπή κανονισμού. Δεν είναι σαν τις Ανεξάρτητες Αρχές. Θέλω να πω ότι αυτά τα συζήτησα εγκαίρως και με τον κ. Λιαργκόβα και από τις δύο πλευρές υπάρχει η επιθυμία να κλείσει αυτός ο 5ετής κύκλος.Ο κ. Λιαργκόβας έδωσε μία οντότητα στο γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής. Λειτούργησε με διαφορετικές κυβερνήσεις και αυτός  και το επιτελείο του. Δεν μπορώ να πω ότι είναι μια αρνητική αποτίμηση του έργου του παρότι τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν φορές που είχαμε και δημόσιες αντιδικίες. Πλην όμως πρέπει να αναγνωρίσω ευθαρσώς και δημοσίως ότι παραδίδει ένα θεσμό στον επόμενο, με τον οποίο θα συνεργαστεί κιόλας για όσο διάστημα χρειαστεί, σε καλή κατάσταση. Ήταν ένας καινούριος θεσμός που εδραιώθηκε. Και αυτό έχει σημασία.”

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων