ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Τι θα πεί ο Αλέξης Τσίπρας στον Ταγίπ Ερντογάν

Αν και αρκετά από τα σημεία της χθεσινής συνέντευξης του Ρ. Τ. Ερντογάν στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι προκάλεσαν ενόχληση στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως οι αναφορές του στη συνθήκη της Λωζάνης και ακολούθως αυτές για την έκδοση των πραξικοπηματιών αξιωματικών, καθώς θεωρήθηκαν προανάκρουσμα για συνέχιση των προκλήσεων εκ μέρους του επί ελληνικού εδάφους, εν τούτοις ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας προετοιμάζεται να τον υποδεχτεί στην Αθήνα με την προσοχή του στραμμένη στην υπεράσπιση της εθνικής γραμμής και της βελτίωσης των διμερών σχέσεων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μέσα σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη, η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα – η πρώτη Προέδρου της γείτονος εδώ και δεκαετίες- καθίσταται εξαιρετικά σημαντική. Ειδικότερα δεδομένης της κατάστασης των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναβαθμιστεί ο διμερής δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία για την αντιμετώπιση κρίσεων, τη μείωση της έντασης και την διαχείριση περιφερειακών προκλήσεων.

Όπως σημείωναν στον Αθήνα 9.84 πηγές προσκείμενες στο διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού «για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε στερεά θεμέλια απαραίτητος είναι ο σεβασμός από την Τουρκία στο διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Λωζάνης. Σε αυτή την κατεύθυνση, θα τεθεί από την ελληνική πλευρά το ζήτημα του τερματισμού της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και η ανάγκη αναζωογόνησης τους διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και των διερευνητικών επαφών για την υφαλοκρηπίδα. Παράλληλα, θα επιδιωχθεί ένα θετικό μήνυμα για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό για δίκαιη και βιώσιμη λύση, με έγκαιρη προετοιμασία μεταξύ όλων των πλευρών.

Η  ατζέντα των σημερινών συνομιλιών μεταξύ Α. Τσίπρα και Ρ. Τ. Ερντογάν θα περιλαμβάνει τη συνεργασία των δύο χωρών για τη αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής, αλλά και την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων (ενέργεια, τουρισμός, επενδύσεις, εμπόριο) και των μεταφορών (ακτοπλοϊκή και σιδηροδρομική διασύνδεση).

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα θα εκφράσει και τη στήριξη της στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τονίζοντας την αξία που έχει για την περιοχή αλλά και τη δημοκρατία στη γείτονα.

Ενδεικτική της ενόχλησης που προκάλεσε η συνέντευξη Ερτογάν στο Σκάι ήταν η δήλωση που έκανε αργά το βράδυ της Τετάρτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος.

«Η σημερινή συνέντευξη του κ. Ερντογάν εγείρει έντονο προβληματισμό και ερωτήματα. Η Ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επιθυμούν η επίσκεψη του να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες όχι να υψωθούν τείχη.
Ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών», είπε ο κ Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «Οι αναφορές περί αναθεώρησης της δε συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή».

Γιώργος Κατσίγιαννης 

Print Friendly, PDF & EmailOne thought on “Τι θα πεί ο Αλέξης Τσίπρας στον Ταγίπ Ερντογάν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων