ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Μίλτος Κύρκος: «Ο Ερντογάν δεν θέλει προβλήματα στις σχέσεις του με την Ελλάδα. Η Τουρκία είναι απομονωμένη και το ίδιο ισχύει και για το ενεργειακό. Δεν έχει κανένα πρόβλημα να κάνει αυτό που η διεθνής βιβλιογραφία αναφέρει ως κωλοτούμπα”

Ο Ερντογάν κάνει πως ξεχνάει. Λέει και μετά δεν θυμάται τι έχει πει. Δεν είναι αυτά τα θέματα για τα οποία ήρθε. Δεν ήρθε για τα 6-12 μίλια, για την υφαλοκρηπίδα και το casus belli. Θέλει έναν σύμμαχο. Δεν θέλει να δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις του με την Ελλάδα. Η Τουρκία είναι απομονωμένη, απ’ όλες τις πλευρές και το ίδιο ισχύει και για το ενεργειακό. Ο Ερντογάν δεν έχει κανένα πρόβλημα να κάνει αυτό που η διεθνής βιβλιογραφία αναφέρει ως κωλοτούμπα”, επεσήμανε ο ευρωβουλευτής με ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ Μίλτος Κύρκος , μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στη Νόνη Καραγιάννη.

Αναλυτικά :

*ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΝ ΛΩΖΑΝΝΗΣ

Νόνη Καραγιάννη: Θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιο για την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας, γιατί ο ελληνικός Τύπος, προδιαγράφει ένα κλίμα εξαιρετικά βαρύ εξαιτίας των αναφορών του Τούρκου Προέδρου στην ανάγκη επικαιροποίησης της συνθήκης της Λωζάννης και δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν την επίσκεψη άκαιρη, στην παρούσα χρονική περίοδο.

Μ.Κύρκος: Δεν θα συντασσόμουν με αυτή την άποψη και ούτε πιστεύω πως ο στόχος της επίσκεψης Ερντογάν ήταν να μας θυμίσει τη συνθήκη της Λωζάννης, η οποία για τον Τούρκο Πρόεδρο έχει δύο πλευρές. Κατά πρώτον τη χρησιμοποιεί πολύ συχνά για το εσωτερικό του μέτωπο ως απόδειξη της προδοσίας των κεμαλικών,γιατί υπογράφηκε από τους κεμαλιστές. Σήμερα μάλιστα κατατέθηκε και μήνυση για προσβολή του Προέδρου, η οποία επισύρει μεγάλη ποινή, εναντίον του αρχηγού του κόμματος της ρεπουμπλικανικής αντιπολίτευσης κ Κιλιντσάρογλου.

Το δεύτερο είναι ότι τρέμει στα νότια σύνορά του. Στο Νότο ο Ερντογάν φοβάται. Η συνθήκη της Λωζάνης καθορίζει τα σύνορα Συρίας και Ιράκ και …έκλεισε τις τουρκικές διεκδικήσεις στη Μοσούλη. Ακόμα πάντως η Τουρκία σε ένα περιθώριο ανακατάταξης, αναδιάταξης των συνόρων θέτει και τη Μοσούλη και φυσικά το να μην υπάρξει Κουρδικό κράτος. Αν λοιπόν αλλάξει η συνθήκη της Λωζάννης, σίγουρα θα είναι σε βάρος της Τουρκίας. Διότι οποιαδήποτε σχέση των Αμερικανών με τους Κούρδους, που απέτυχε να την αλλάξει κατά την επίσκεψή του στον κ. Τράμπ δείχνει πώς είναι μεγάλη η ισχύς των Κούρδων σε Συρία και Ιράκ. Αρα λοιπόν- μιλώντας προκαταβολικά- είναι σαν να λέει, αν αλλάξετε τη Λωζάννη θα είναι όλα στο τραπέζι.”

Νόνη Καραγιάννη: Χαίρομαι που το ακούω αυτό που λέτε, γιατί είναι πέρα από τις αναγνώσεις στη βάσει στερεοτύπων παρελθόντων δεκαετιών. Ουσιαστικά, ο Ερντογάν ξορκίζει αυτό το

ενδεχόμενο και το χρησιμοποιεί στη ρητορική του με ένα τρόπο ώστε να είναι εύληπτο για την εσωτερική κοινή γνώμη.

Μίλτος Κύρκος: “ Ακριβώς. Εμείς δεν πρέπει να πιανόμαστε από κάποιες λέξεις, είναι λίγο άστοχο. Να δούμε γιατί ήρθε ο Ερντογάν.

Η τοποθέτηση των γερμανικών εφημερίδων είναι πώς βρίσκεται στη γωνία. Διότι έχει καταρρεύσει η προσπάθεια να είναι ο ηγέτης των Μουσουλμάνων στην Ανατολή, διότι έχει μεγάλο θέμα με τη Ρωσία, οικονομικά προβλήματα, θέματα με τους Κούρδους και βρίσκεται σε μια πορεία σύγκρουσης με την Ευρώπη. Οι γερμανικές εφημερίδες, όπως η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε, αναφέρουν πώς η επίσκεψή του στην Ελλάδα είναι ένα πρώτο βήμα προς την Ευρώπη.

Ο Πρωθυπουργός μας, όπως έμαθε ως φοιτητής, διαβάζει και τον Ερντογάν. Ελπίζω να τον διαβάζει αλλιώτικα. Σημασία έχει ο πραγματικός λόγος της εδώ επίσκεψής του.“

*ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΕΕ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Νόνη Καραγιάννη: Εχει ενδιαφέρον, κατά τη γνώμη μου,το ενδιαφέρον του γερμανικού Τύπου και με δεδομένο ότι στη γερμανική πολιτική σκηνή είναι ανοικτή η συζήτηση για τη επόμενη ημέρα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Μίλτος Κύρκος: “Προσωπικά, το διαβάζω λίγο διαφορετικά. Θυμάμαι προεκλογικά την ερώτηση του κ. Σούλτς και την απάντηση της κας Μέρκελ. Βλέποντας την μετέπειτα εξέλιξη, ενώ υπήρχε το Ευρωπαικό Συμβούλιο που θα αποφάσιζε το κλείσιμο της Τουρκικής προ-ενταξιακής διαδικασίας, μετά ή φοβερή ποινή με το κόψιμο των σχετικών κονδυλίων ύψους 4,5 δις και η πρόταση του Συμβουλίου ήταν για κόψιμο 50 δις και τώρα πήγε στα 100 δις και μετά ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ που είπε ότι ρέπι αν ανοίξουμε ένα καινούργιο διάλογο με τους Τούρκους,εγώ βλέπω μια συνέχεια αυτής της πολιτικής.”

Νόνη Καραγιάννη: Αυτό που είπε ο Γκάμπριελ ,το έχω ακούσει ως new deal με την Τουρκία, ένα νέο κομμάτι συμφωνίας, ίσως και επαναπροσδιορισμού των ευρωπαικών σχέσεων με την Τουρκία.

Μίλτος Κύρκος:” Ακριβώς και πιστεύω πώς ο γερμανικός Τύπος αυτό στηρίζει. Μην ξεχνάτε πως υπάρχουν Γερμανοί υπήκοοι φυλακισμένοι στην Τουρκία και αυτό το new deal, να το πούμε πακέτο-συμφωνία, σίγουρα θα περιλαμβάνει και αυτούς ,μην το ξεχνάμε…Εμείς δεν θέλουμε η ευρωπαική σχέση με την Τουρκία να καθορίζεται από την γερμανική σχέση με την Τουρκία.

Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ευρωπαικά, πέραν της συμφωνίας για τους πρόσφυγες, που έχει δώσει στην ΕΕ μιαν ανάσα μέχρις ότου λυθεί το πρόβλημα της Συρίας, είναι όμως και άλλα ζητήματα, για τα οποία η παρέμβαση στο εσωτερικό της Τουρκίας πχ για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, κατά τη γνώμη μου περνάει μέσα από την ευρωπαική σχέση της Τουρκίας και την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης.

Η Ευρώπη έχει πολλά … καρότα -για να το πούμε απλά, αλλά και πολλές δυσκολίες με την Τουρκία ( η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι απολύσεις ανθρώπων χωρίς δίκη, η κατ ουσίαν κατάργηση της δικαιοσύνης ). Η Ευρώπη έχει να δώσει και να πάρει από την Τουρκία. Αυτό πρέπει να κρατήσουμε.”

*ΓΙΑ ΤΟΥΣ 8 ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ

Νόνη Καραγιάννη: Το πιο ενοχλητικό κομμάτι, ενοχλητικό για έναν Ευρωπαίο, στην χθεσινή συνέντευξη Ερντογάν στον Α. Παπαχελά, είναι ο ολοκληρωτισμός με τον οποίο αντιλαμβάνεται τις εξουσίες. Ούτε λόγος για διάκριση εξουσιών, εκεί που εξηγούσε το πώς η Εκτελεστική Εξουσία θα πρέπει να υπαγορεύει μερικά πράγματα στη Δικαστική και άρα να την επηρεάζει. Αυτό με αφορμή το θέμα των 8 Τούρκων αξιωματικών. Ακουσα σε εκδήλωση που εσείς διοργανώσατε στις Βρυξέλλες, ότι σε συνομιλίες με Τούρκους συναδέλφους μου ειπώθηκε ότι ο Ερντογάν αναμένει μια νέα συμφωνία προκειμένου να του παραδοθούν οι 8 από την ελληνική πολιτεία. Είναι δυνατόν κάτι τέτοιο;

Μίλτος Κύρκος: “Στην Ευρώπη δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία που θα παραβιάζει τις αποφάσει2 της δικαιοσύνης.

Δεν μπορεί να υπάρξουν συμφωνίες σε αυτό το επίπεδο. Υπάρχει η δικαιοσύνη και οι αποφάσεις της ,αλλά πιστεύω πώς αυτό το ζήτημα με τους αξιωματικούς, φυσικά θα μπαίνει κάθε φορά σε μια κουβέντα, αλλά όπως και ο ίδιος είπε στη συνέντευξη, δεν είναι αυτό που θα καθορίσει τα επόμενα βήματα.”

*ΓΙΑ ΤΗΝ OYΣIAΣTIKH ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΠO ΠΛΕΥΡΑΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ CASUS BELLI.

Μίλτος Κύρκος: “ Εχει ενδιαφέρον γιατί αυτό που είπε είναι ότι ουσιαστικά αυτό δεν είναι στο τραπέζι. Αλλά ο Ερντογάν κάνει πως ξεχνάει.”

Νόνη Καραγιάννη : Οπως όταν χρειάστηκε στη συνέντευξη να που πεί ο Α.Παπαχελάς ξανά για το τι σημαίνει casus belli.

Μίλτος Κύρκος: “Aκριβώς. Ο Ερντογάν λέει και μετά δεν θυμάται τι έχει πει. Δεν είναι αυτά τα θέματα για τα οποία ήρθε. Δεν ήρθε για τα 6-12 μίλια, για την υφαλοκρηπίδα και το casus belli. Θέλει έναν σύμμαχο. Δεν θέλει να δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις του με την Ελλάδα. Η Τουρκία είναι απομονωμένη, απ’ όλες τις πλευρές και ισχύει και για το ενεργειακό. Ο Ερντογάν δεν έχει κανένα πρόβλημα να κάνει αυτό που η διεθνής βιβλιογραφία αναφέρει ως κωλοτούμπα”.

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων