ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search
εργαζόμενοι σε εταιρία

Οι 14 παγίδες για τον μισθό σας (Β’ μέρος): Τι πρέπει να αποφύγετε – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Με την μακροχρόνια ανεργία στην χώρα μας να ξεπερνά το 70%, εργατολόγοι και συνδικαλιστές διαπιστώνουν την άσκηση έντονης πίεσης στους μισθούς με συνέπεια το ποσοστό φτώχειας στους μισθωτούς εργαζομένους να αυξηθεί σημαντικά μετά το 2011 και πλέον να ξεπερνά το 18%.

Με τουλάχιστον το 50% των εργαζομένων να λαμβάνει μηνιαίο μισθό μικρότερο των 800 ευρώ, και από αυτούς το 15,2% να έχει αποδοχές έως 499 ευρώ -δηλαδή αντίστοιχες ή κατάτι υψηλότερες του επιδόματος ανεργίας (!)- ενώ το 23,6% να αμείβεται με ποσά μεταξύ 500-699 ευρώ, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού σε σχέση με τον τρόπο καταβολής του μισθού, των υπερωριών και της αποζημίωσης για την παροχή εργασίας κατά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Παράλληλα, οι νέες συμβάσεις που υπογράφονται, αφορούν σε ποσοστό 62%, ευέλικτες μορφές απασχόλησης, αντί πλήρους εργασίας…

Πώς αμείβονται οι υπερωρίες; Υπάρχει υπερωρία στην μερική απασχόληση;
Για πλήρη απασχόληση, η εργασία από την 46η (πενθήμερο) ή την 49η ώρα (εξαήμερο) έως 120 ώρες ετησίως νόμιμης υπερωρίας, αμείβεται με προσαύξηση 40% στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο.Η υπέρβαση των 120 ωρών νόμιμη υπερωρίας ετησίως αμείβεται με προσαύξηση 60%. Υπάρχει και η κατ’ εξαίρεση υπερωρία (μη νόμιμη), για την οποία καταβάλλεται στο μισθωτό αποζημίωση ίση με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 80%.

Για μερική απασχόληση, αν παραστεί ανάγκη για πρόσθετη εργασία πέρα από τη συμφωνηθείσα ο εργαζόμενος οφείλει να την παράσχει, αν είναι σε θέση να το κάνει και η αρνησή του θα ήταν αντίθετη με τη καλή πίστη. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η απασχόληση κατά την Κυριακή ή άλλη ημέρα αργίας, όπως και η νυκτερινή εργασία, συνεπάγεται την καταβολή της νόμιμης προσαύξησης.

Πως αμείβεται η εργασία τα Σαββατοκύριακα; Μπορεί ο εργοδότης να με αποζημιώσει με μόνο με την χορήγηση ρεπό;
Το προσωπικό που θα απασχοληθεί την Κυριακή, αμείβεται με το νόμιμο ημερομίσθιο ή το 1/25 του μισθού προσαυξημένο κατά 75%. Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις υπερισχύουν.  Σε ορισμένες επιχειρήσεις, που ορίζονται από το νόμο, επιτρέπεται η εργασία κατά την Κυριακή. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να δοθεί αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης στον εργαζόμενο μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Η απασχόληση το Σάββατο, αμείβεται με το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 30%.
Δεν υπάγονται στη διάταξη αυτή, οι απασχολούμενοι σε ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις.

Ποιος είναι ο κατώτατος μισθός;
Για τους υπάλληλους άνω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 586,08 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες άνω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 26,18 ευρώ.
Για τους υπάλληλους κάτω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός είναι 510,95 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες κάτω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο έχει οριστεί στα 22,83 ευρώ.

Αμείβεται η παροχή εργασίας σε όλες τις αργίες και ποιές είναι αυτές;
Οι ημέρες υποχρεωτικής αργίας είναι οι εξής: 25η Μαρτίου, η Δευτέρα του Πάσχα, η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15η Αυγούστου), η εορτή της Γεννήσεως του Χριστού (25η Δεκεμβρίου).

Οι ημέρες προαιρετικής αργίας είναι :
η 28η Οκτωβρίου είναι μία από τις εξαιρέσιμες εορτές του έτους, αλλά έχει το χαρακτήρα της προαιρετικής αργίας.
η 1η Μαΐου, η οποία όμως μπορεί να καθορίζεται και σαν ημέρα υποχρεωτικής αργίας με απόφαση του Υπουργού Εργασίας.

Η μόνη διαφορά μεταξύ αυτών των δύο αργιών είναι ότι, στις υποχρεωτικές αργίες απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών, ενώ κατά την προαιρετική αργία εξαρτάται από την κρίση του εργοδότη αν θα λειτουργήσει την επιχείρηση.

Οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν ημέρα υποχρεωτικής αργίας δικαιούνται να λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο τους και προσαύξηση 75% για όσες ώρες απασχοληθούν. Αν πρόκειται για μισθωτούς επιχειρήσεων που λειτουργούν νομίμως κατά τις Κυριακές, θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους και όχι άλλη αμοιβή, διότι η αμοιβή τους για την απασχόληση κατά την αργία θεωρείται ότι περιλαμβάνεται στον μηνιαίο μισθό τους.

Τι δικαιούμαι σε περίπτωση παραίτησης; Θα πρέπει να ειδοποιήσω εγκαίρως τον εργοδότη;
Η παραίτηση (οικειοθελής αποχώρηση), μπορεί να γίνει είτε γραπτά/προφορικά είτε σιωπηρά. Σε κάθε περίπτωση, ο εργαζόμενος κατά την αποχώρησή του δικαιούται, εφόσον δεν έχει λάβει την ετήσια άδειά του, αποζημίωση για τις αποδοχές μη ληφθείσας άδειας και επιδόματος αδείας, καθώς και αναλογία δώρου εορτών.

Είμαι υποχρεωμένος να χρησιμοποιώ δικά μου μέσα (όχημα, ηλεκτρονικό υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο) χωρίς την συμμετοχή του εργοδότη στα έξοδα;
Μόνο στην περίπτωση που προβλέπεται ρητά, εξ αρχής, σε ατομική συμβαση εργασίας.

Πως θα εξασφαλίσω τα δεδουλευμένα που δεν μου έχουν καταβληθεί, ενώ η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά;
Γενικά η άρνηση του εργοδότη να καταβάλει τον οφειλόμενο μισθό και ακόμα η καθυστέρηση πληρωμής του, παρέχει στον εργαζόμενο τα εξής δικαιώματα:
-Να μηνύσει τον εργοδότη.
-Να ασκήσει το δικαίωμα επίσχεσης της εργασίας του.
-Να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας.
-Να επιδιώξει δικαστικώς την είσπραξη του μισθό.
-Να επιδιώξει την κήρυξη του εργοδότη σε πτώχευση.

Πότε μπορεί ο εργοδότης να μειώσει μονομερώς τον μισθό μου; Δηλαδή, ακόμη κι όταν δεν συναινώ;
Ο μισθός μπορεί να μειωθεί και χωρίς τη συμφωνία του εργαζόμενου, όταν ο εργοδότης επικαλείται μείωση τζίρου και όταν υπάρχει κλαδική σύμβαση που έχει λήξει και δεν έχει ανανεωθεί.

Δημήτρης Κωστάκος

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων