ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

...χρειάζεται θράσος, μεγάλο θράσος αλλά και μειωμένη αίσθηση αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού, για να κουνάν το δάχτυλο εκείνοι των οποίων οι πολιτικοί προπάτορες και τα κόμματα φέρουν ακέραιη και αποκλειστική την ευθύνη για την ασχημία, για τη βεβήλωση, για τον βιασμό της φύσης.

Τώρα, όχι αύριο, τώρα…

Βασίλης Πάικος

Του Βασίλη Πάικου

Εντάξει, τα είπαμε και τα γράψαμε όλα τα συνήθη σλόγκαν, τα χιλιοειπωμένα. Ότι «η φύση εκδικείται», ότι «η φύση διεκδικεί τα δικαιώματά της», όλα. Αυτά που λέμε και γράφουμε σε κάθε θεομηνία. Κι ύστερα ξεχνάμε, και ξεχνιόμαστε. Ως τη στιγμή της νέας θεομηνίας, της καινούργιας. Γιατί έτσι είμαστε εμείς. Συγκινούμαστε και αγανακτούμε και χαλάμε τον κόσμο μονάχα «επί τη ευκαιρία». Εθνικό μας σπορ, βλέπεις, η επικαιρική ευαισθητοποίηση. Η μόνο επικαιρική. Ε λοιπόν καλά να πάθουμε. Ως εδώ όμως, πραγματικά ως εδώ, και όχι μονάχα στα λόγια.
Να δούμε λοιπόν τώρα τι έχουμε, που βρισκόμαστε και τι κάνουμε. Τώρα, όχι αύριο, τώρα.
Να πούμε πρώτα-πρώτα ότι χρειάζεται θράσος, μεγάλο θράσος αλλά και μειωμένη αίσθηση αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού, για να κουνάν το δάχτυλο εκείνοι των οποίων οι πολιτικοί προπάτορες και τα κόμματα φέρουν ακέραιη και αποκλειστική την ευθύνη για την ασχημία, για τη βεβήλωση, για τον βιασμό της φύσης. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συγκεκριμένα, όπου για 40 χρόνια και βάλε έκαναν ό,τι μπορούσαν περισσότερο και χειρότερο για να φτάσουμε ως εδώ.  Τα δύο κόμματα του «ιστορικού» δικομματισμού που ασέλγησαν τόσο βίαια πάνω στη φύση, ώστε να βρεθούμε και να ξαναβρεθούμε μπροστά σε τραγωδίες σαν την σημερινή. Επιτέλους η ιστορία της ΝΔ δεν ξεκίνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και η ιστορία του ΠΑΣΟΚ δεν ξεκίνησε με την Φώφη Γεννηματά. Ούτε μηδενίζονται οι ευθύνες (τα εγκλήματα εν προκειμένω)  με την αλλαγή ηγεσιών. Κι ύστερα, κανένα απ’ όλ’ αυτά τα περιβαλλοντικά ανοσιουργήματα διεπράχθη τα δυόμισι τελευταία χρόνια. Έτσι για να ξέρουμε τι λέμε δηλαδή. Όσο για τους  σήμερα κυβερνώντες, αυτοί  κρίνονται, όσο αυστηρά, μονάχα για την διαχείριση της παρούσας κρίσης. Επί της οποίας διαχείρισης μάλλον δεν φαίνεται να τα πήγαν και πολύ άσχημα…

Η «επόμενη μέρα» σήμερα. Η επόμενη της τραγωδίας. Σήμερα λοιπόν, τώρα χρειάζεται επειγόντως κάτι μεγάλο. Αντάξιο ως προς το βεληνεκές του, της έκτασης του κακού.

Θα μπορούσε σήμερα, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να οργανωθεί προ ημερήσιας διάταξης κοινοβουλευτική συζήτηση σ’ επίπεδο αρχηγών. Όπου θα κατατεθεί η ισχυρή κυβερνητική βούληση για έρευνα σε βάθος για τις ως τώρα ευθύνες, για τα ως τώρα εγκλήματα κατά της φύσης. Έρευνα που θα πάει όσο πίσω, όσο μακριά χρειάζεται. Με τις δικαστικές προεκτάσεις που η δικονομία προβλέπει.
Και από κει και πέρα να ανακοινωθεί ή έναρξη της διαδικασίας αποκατάστασης της περιβαλλοντικής τάξης. Με το «ξεμπάζωμα» όπου και όπως χρειάζεται, όπου και όπως μπορεί να γίνει.  Όσο κι αν κοστίσει κάτι τέτοιο. Τίποτα δεν κοστίζει περισσότερο από τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, που χάνονται, που θα χαθούν. Με παράλληλη δέσμευση για άμεση αναδάσωση των καμένων στους ορεινούς όγκους. Αλλά και με τερματισμό της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων. Αυτό το τελευταίο θα πρέπει, επί τέλους, ν’ αποτελέσει δέσμευση τιμής για όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Χώρας.

Θα πρέπει, εξ’ άλλου, να δεσμευτεί η Κυβέρνηση ότι θα νομοθετήσει fast track διοικητικές διαδικασίες για όλ’ αυτά, ώστε να παρακαμφθούν οι εν προκειμένω δολοφονικές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Αλλά και να επιχειρήσει να εξασφαλίσει ειδικά κονδύλια από την ΕΕ στη βάση πολύ συγκεκριμένου προγράμματος, όπως άλλωστε προβλέπεται. Για την χρηματοδότηση αυτού του γιγάντιου έργου.
Απαιτείται κάτι άμεσο σήμερα και μεγάλο. Κάτι εντυπωσιακό ως προς το μέγεθος και το βάρος του. Κάτι τολμηρό και γενναίο και φιλόδοξο ως προς  τους στόχους του. Προκειμένου να σταλεί στο λαό ισχυρό μήνυμα, αντάξιο των περιστάσεων των δραματικών. Αλλά και προκειμένου να δούμε αποτελέσματα. Σοβαρά, ανατρεπτικά, σωτήρια. Όμως σήμερα όλ’ αυτά, τώρα. Όχι αύριο, τώρα…

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων