ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Bild: Διαπραγματεύεται η Μέρκελ με τους Πρασίνους;

Ρεπορτάζ με τίτλο «Κυβέρνηση μειοψηφίας- Διαπραγματεύεται ήδη η Mέρκελ με τους Πρασίνους;», δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Bild θέτοντας ερωτήματα που αφορούν τις τελευταίες προσπάθειες για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία.

Η καγκελάριος Mέρκελ φέρεται να συνομιλεί τακτικά με τους επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων Cem Özdemir και Katrin Göring- Eckardt, ακόμη και μετά τον τερματισμό των διερευνητικών συνομιλιών για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού Τζαμάικα. Ο λόγος: Πιθανόν ο σχηματισμός μιας μαυρο- πράσινης κυβέρνησης μειοψηφίας να μην έχει- παρασκηνιακά- “φύγει απ’ το τραπέζι των συζητήσεων”. Ακόμη δεν υπάρχει κάτι επίσημο, λέγεται από κύκλους των Πρασίνων. Το FDP είναι τουλάχιστον ανοιχτό για τη στήριξη μιας κυβέρνησης μειοψηφίας: “Εάν υπάρχουν καλές πρωτοβουλίες, τότε είμαστε διατεθειμένοι να συνδράμουμε”, είχε δηλώσει στην Bild ήδη απ’ τη Δευτέρα ο πολιτικός του FDP Marco Buschmann.

«Πόσο ανεξάρτητος είναι όμως ο Φρανκ Βάλτερ Στανμάιερ ως πρόεδρος;», διερωτάται η εφημερίδα. Πολύ, απαντά. Αύριο ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Στανμάιερ υποδέχεται τον επικεφαλής του SPD Mάρτιν Σουλτς προκειμένου να διαβουλευτεί μαζί του για την κρίσιμη πολιτική κατάσταση. Και για την άρνηση του SPD να δεχτεί τη συγκρότηση ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού. Ο Σουλτς δεν χρειάζεται να ελπίζει σε “συντροφικό πλεονέκτημα”- παρά το γεγονός ότι οι δυο τους μιλούν στον ενικό εδώ και πολλά χρόνια-, καθότι ο Στανμάιερ βλέπει με ιδιαιτέρως μεγάλη επιφυλακτικότητα την προοπτική διεξαγωγής νέων εκλογών και θεωρεί ως “μικρότερο κακό” έναν μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό (CDU/ CSU και SPD).

Γιατί έκανε “κοπάνα” ο Λίντερ από την ομιλία Σόιμπλε; Εκπρόσωπος του FDP επιβεβαίωσε πάντως ότι ο Λίτνερ δεν είχε την ίδια ώρα άλλο ραντεβού. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Σόιμπλε απευθύνθηκε στους διαπραγματευτές της Τζαμάικα, κάνοντας έκκληση στις συνειδήσεις τους- και ιδιαίτερα στον Λίτνερ, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει. Είναι θεμιτό, είπε, να επιλέγει να διακόψει κανείς τις συνομιλίες. “Θα πρέπει όμως κανείς να εξηγεί και λογικά την απόφασή του, ούτως ώστε να μη δημιουργείται η εντύπωση ότι θέλει κανείς να αποφύγει τις ευθύνες”, δήλωσε ο Σόιμπλε. O Λίτνερ εισήλθε στην αίθουσα της ολομέλειας μόλις ένα λεπτό μετά την ομιλία Σόιμπλε. To απόγευμα της ίδιας μέρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο Στανμάιερ.

Την ίδια στιγμή, σημειώνει η εφημερίδα, ακόμη και χωρίς νέα κυβέρνηση, “τρέχουν” τα έξοδα του κοινοβουλίου, με τον αριθμό ρεκόρ των 709 βουλευτών, που ξεπερνούν τα 900 εκατ. ευρώ το έτος. Όμως εξίσου ακριβές θα ήταν και τυχόν νέες εκλογές. Οι τελευταίες κόστισαν 92 εκατ. ευρώ και ήταν οι ακριβότερες όλων των εποχών.

Θα μπορούσε ο Schäuble να ξαναγίνει υπουργός Οικονομικών; Κατ’ αρχάς όχι. Και κατά πάσα πιθανότητα ούτε κι αργότερα. Χρέη υπουργού Οικονομικών εκτελεί στην παρούσα φάση ο διευθυντής της Καγκελαρίας Πήτερ Άλτμαϊερ.

Επιθυμούν οι Γερμανοί τη διεξαγωγή νέων εκλογών; Και ναι και όχι. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας INSA για λογαριασμό της Bild ένας στους δύο ερωτηθέντες Γερμανούς πολίτες επιθυμεί να γίνουν νέες εκλογές, ενώ ποσοστό 20% τάσσεται υπέρ του σεναρίου της κυβέρνησης μειοψηφίας. Υπέρ ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού τάσσεται το 18,3%. Εάν γίνονταν εκλογές, το 27,6% των ερωτηθέντων θα ήθελε κυβερνητικό συνασπισμό Ένωσης και FDP. Ακολουθεί στις προτιμήσεις των Γερμανών πολιτών ένας συνασπισμός SPD- Αριστεράς- Πρασίνων (22,2%), Ένωσης- FPD (15,7%) και Τζαμάικα με μόλις 2,9%.

Μπορεί να συνεχιστεί κι άλλο η παρούσα κατάσταση; Θεωρητικά ναι. Εφόσον ο πρόεδρος Steinmeier προτείνει υπηρεσιακό καγκελάριο, γι’ αυτή τη μεταβατική ρύθμιση, δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός. Εξ ου και το επιτελείο της καγκελαρίου Mέρκελ επιδιώκει να επικρατήσει και πάλι ηρεμία και να συνεχιστεί η διακυβέρνηση με τους υπηρεσιακούς υπουργούς του SPD. Το μειονέκτημα είναι το εξής: όσο δεν έχει ψηφιστεί νέος προϋπολογισμός, δεν γίνεται να ξεκινήσει κανένα νέο σχέδιο. Όμως και οι υπουργοί του SPD έχουν λογικά συμφέρον να θέσουν σε ισχύ από κοινού με την Ένωση έναν νέο προϋπολογισμό για το 2018.

Newsroom Αθήνα 9.84 (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων