ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search
νακύκλωση ληγμένων φαρμάκων

Μην πετάτε τα ληγμένα φάρμακα

Μόλις ένας στους δύο Έλληνες γνωρίζει την ύπαρξη των πράσινων κάδων στα φαρμακεία, σύμφωνα με έρευνα των Φαρμακοποιών του Κόσμου και της GIVMED που παρουσιάστηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η έρευνα η οποία έγινε στο ευρύ κοινό από την εταιρεία PULSE RC σε πανελλαδικό δείγμα 1.310 ατόμων ανέδειξε ότι η ελληνική κοινωνία φαίνεται να διαχειρίζεται σωστά το οικιακό φαρμακείο με το 83% να δηλώνει ότι γνωρίζει πολύ καλά τι φάρμακα φυλάσσει στο σπίτι του. Ωστόσο το 37% των ερωτηθέντων πετάνε τα ληγμένα φάρμακα στα σκουπίδια ή στην τουαλέτα και το 50% αυτών δεν γνωρίζουν ποια είναι η χρήση των πράσινων κάδων των φαρμακείων.

νακύκλωση ληγμένων φαρμάκων
Χιλιάδες φάρμακα ετησίως καταλήγουν στα σκουπίδια στην Ελλάδα, μετά τη χρήση ή τη λήξη τους, με αποτέλεσμα τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την απειλή της δημόσιας υγείας.Tα φάρμακα αυτά, καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής ή στις αποχετεύσεις, προκαλώντας βλαβερές συνέπειες λόγω αθροιστικού αποτελέσματος στην ατομική και δημόσια υγεία, καθώς οι φαρμακευτικές (δραστικές) ουσίες που περιέχουν, επιστρέφουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της τροφικής αλυσίδας.

νακύκλωση ληγμένων φαρμάκων

Ο Αθήνα 9.84 μίλησε με φαρμακοποιούς της Αθήνας, οι οποίοι στο σύνολο τους δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την ανταπόκριση των πελατών τους στην ανακύκλωση ληγμένων φαρμάκων. «Πάρα πολύς κόσμος έρχεται και μας φέρνει τα ληγμένα φάρμακα, επίσης πολλοί μας ρωτούν τι να τα κάνουν και τους ενημερώνουμε. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι και οι ηλικιωμένοι πελάτες μας φέρνουν τα ληγμένα για τον πράσινο κάδο» τόνισαν.

Το πρόγραμμα απόσυρσης ληγμένων και άχρηστων οικιακών φαρμάκων, υλοποιείται από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), το οποίο λειτουργεί μονάδα ανακύκλωσης φαρμάκων στη Μαγούλα. Οι σακούλες με τα ληγμένα φάρμακα συλλέγονται από τους τοπικούς συνεταιρισμούς και κάποιες ιδιωτικές φαρμακαποθήκες, οι οποίες συνεργάζονται με το ΙΦΕΤ και συσσωρεύονται στην Μαγούλα. Στη συνέχεια διενεργείται διεθνής διαγωνισμός για να μεταφερθούν σε ειδικές μονάδες του εξωτερικού όπου πρώτα απενεργοποιούνται όλες οι τοξικές ουσίες, και μετά γίνεται η καύση και η καταστροφή τους. Η χώρα μας δεν διαθέτει τέτοια μονάδα ωστόσο γίνονται συζητήσεις μεταξύ των αρμόδιων φορέων για την δημιουργία μονάδας απενεργοποίησης και καταστροφής τοξικών ουσιών, στο μέλλον.

«Πέρσι υπήρξε ένα διάστημα που οι αποθήκες στην Μαγούλα είχαν φρακάρει από τις ποσότητες των φαρμάκων, πλέον η αποκομιδή από τα φαρμακεία γίνεται συνεχώς και πολύ γρήγορα» μας λέει ο κ. Αντώνης του οποίου το φαρμακείο βρίσκεται στα Πετράλωνα.

νακύκλωση ληγμένων φαρμάκων

«Επιβάλλεται η εντατικοποίηση της ενημέρωσης» τονίζει στον Αθήνα 9.84 ο πρόεδρος της Μη Κυβερνητικής Ανθρωπιστικής Οργάνωσης «Φαρμακοποιοί του Κόσμου», Θωμάς Μπαμπάλης, «του κοινού, των φαρμακοποιών και των κοινωνικών αλληλέγγυων φορέων που διαχειρίζονται μεγάλες ποσότητες φαρμάκων οι οποίες προέρχονται από δωρεές.

Ο κ. Μπαμπάλης, φαρμακοποιός και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, αναφέρθηκε και στις παρενέργειες που μπορεί να προκληθούν στο ανθρώπινο οργανισμό από τις τοξικές ουσίες των φαρμάκων που συσσωρεύονται στο περιβάλλον. «Μπορεί να προκληθούν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας όπως καρκινογενέσεις, βλάβες στο νευρικό και στο αναπαραγωγικό σύστημα του ανθρώπου. Θα σας μιλήσω για το φαινόμενο της θηλυκοποίησης των ψαριών που έχει συνδεθεί με την διάχυση των μεταβολιτών των φαρμάκων στον υδροφόρο ορίζοντα και στη θάλασσα. Προκαλεί αλλαγή φύλου στα ψάρια, από αρσενικά σε θηλυκά, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος να εκλείψει το αρσενικό φύλο».

ανακύκλωση φαρμάκων

Το όραμα των «Φαρμακοποιών του Κόσμου» είναι η δημιουργία μονάδας απενεργοποίησης και καταστροφής τοξικών ουσιών στη χώρα μας. «Μακάρι να προλάβουμε να το ζήσουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπάμπαλης.

Καλλιόπη Ασλανίδου

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων