ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Είναι θλιβερό αλλά μόνο σε τέτοιου είδους περιπτώσεις αμφότερες πλευρές επιδεικνύουν διαχρονικά ευλαβική συνέπεια. Το μεν πολιτικό προσωπικό για ψηφοθηρικούς ή φορολογικούς λόγους, νομιμοποιώντας την αυθαίρετη δόμηση, οι δε πολίτες για να τακτοποιήσουν τις παρατυπίες τους, υποθηκεύοντας ωστόσο επί της ουσίας το μέλλον τους και αυτό των παιδιών τους.

Ανευθυνο-προβλέψιμες κυβερνήσεις

Tης Κατερίνας Παπαβασιλείου

Κατερίνα Παπαβασιλείου«Εξόχως ανησυχητική κρίνεται η πραγματική κατάσταση αδυναμίας ελέγχου των αυθαίρετων κατασκευών, η οποία φανερά συντείνει στην επέκταση των παραβατικών φαινομένων μέσω της ατιμωρησίας τους». Πρόκειται για απόσπασμα απο παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, δημοσιευμένο στην διαδικτυακή σελίδα της Καθημερινής στις 6 Φεβρουαρίου του 2016. Ζητεί παράλληλα, να μη δοθούν άλλες παρατάσεις πλέον του 2016 στους δήμους που δεν διαθέτουν δική τους πολεοδομία και οφείλουν να την ιδρύσουν προτείνοντας μάλιστα τη θέσπιση αυστηρών κυρώσεων για όσους δήμους παραβούν την προθεσμία.

10 Μαρτίου 2016
Κάτοικος του Δήμου Αλίμου προσέφυγε στο Συνήγορο διαμαρτυρόμενη για ζημιές που είχαν προκληθεί στο ρέμα της Πικροδάφνης μετά τη μεγάλη νεροποντή το Φεβρουάριο του 2013 και για την παράλειψη των αρμόδιων υπηρεσιών να προβούν στις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης της πεζογέφυρας που ένωνε τις όχθες του ρέματος καθώς και τμήματος του προστατευτικού τοιχίου του ρέματος και του παράπλευρου πεζοδρομίου επί της οδού Έλλης.

27 Ιουνίου 2016
Ο Συνήγορος του Πολίτη εξέτασε αναφορά πολίτη με αίτημα καταβολής ποσού αποζημίωσης, το οποίο του είχε επιδικαστεί, λόγω των ζημιών που είχε υποστεί η επιχείρησή του από φυσική καταστροφή και συγκεκριμένα την υπερχείλιση του ποταμού Κηφισού πριν από δεκατέσσερα χρόνια. Κατόπιν της παρέμβασης του Συνηγόρου του Πολίτη, οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ολοκλήρωσαν τη σχετική διαδικασία και τον Απρίλιο 2016, ο δικαιούχος εισέπραξε το ποσό που του είχε επιδικαστεί.

Μερικά μόνο πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα από παρεμβάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και καταγγελίες πολιτών, δημοσιευμένα όλα στην ιστοσελίδα της ανεξάρτητης διοικητικής αρχής, δηλωτικά της χαοτικής αταξίας που επικρατεί στην Ελλάδα, την οποία μας υπενθύμισε με τον πλέον δραματικό τρόπο η θεομηνία στη Δυτική Αττική. Τρία χρόνια για την αποκατάσταση πεζογέφυρας μετά από σφοδρή νεροποντή, 14 χρόνια για την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης σε επιχειρηματία μετά την υπερχείλιση ποταμού. Ακόμη και η αδικαιολόγητα καθυστερημένη ανταπόκριση φαντάζει ως μια κάποια δικαίωση. Ποια δικαίωση και που θα τη βρουν οι συγγενείς των θυμάτων στη Δυτική Αττική; Χρόνος επιστροφής των νεκρών δεν υπάρχει. Όπως δεν υπάρχει ευθιξία και αυτοκριτική. Δεν την διέκρινα πουθενά. Ούτε καν στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για ένα σπάνιο και ακραίο καιρικό φαινόμενο. Ωστόσο, αυτό το ακραίο φαινόμενο λειτούργησε έτσι εξαιτίας της συσσωρευμένης αδράνειας, των συσσωρευμένων προβλημάτων κι ελλειμμάτων στα έργα υποδομής αλλά και στον χωροταξικό σχεδιασμό».

Ναι, είναι γεγονός τα σωρευμένα ελλείμματα στα έργα υποδομής και χωροταξίας έχουν διαχρονικό χαρακτήρα και πολυποίκιλο κομματικό χρωματισμό. Αυτό ωστόσο δεν δικαιολογεί τη διαιώνιση τους, ούτε την ανυπαρξία σχεδιασμού από την τωρινή κυβέρνηση που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας εδώ και τρία χρόνια και όφειλε να εκπονήσει αντιπλημμυρικά σχέδια ή να υλοποιήσει παλαιότερα που έμειναν για χρόνια στο συρτάρι. Το βασικότερο όλων όμως, η ανοχή σε παραβατικά φαινόμενα, εν προκειμένω κανόνων πολεοδομίας και σε ένα αυθαίρετο αλισβερίσι πολιτών και κράτους που διαρκεί δεκαετίες. Είναι θλιβερό αλλά μόνο σε τέτοιου είδους περιπτώσεις αμφότερες πλευρές επιδεικνύουν διαχρονικά ευλαβική συνέπεια. Το μεν πολιτικό προσωπικό για ψηφοθηρικούς ή φορολογικούς λόγους, νομιμοποιώντας την αυθαίρετη δόμηση, οι δε πολίτες για να τακτοποιήσουν τις παρατυπίες τους, υποθηκεύοντας ωστόσο επί της ουσίας το μέλλον τους και αυτό των παιδιών τους. Οι πολίτες φέρουν ευθύνη, η πολιτεία ακόμη μεγαλύτερη γιατί αυτή διαθέτει και ενεργοποιεί (ή τουλάχιστον θα έπρεπε) τα θεσμικά εργαλεία που οριοθετούν και περιφρουρούν μια ευνομούμενη κοινωνία.

Πίσω από τις ανευθυνο-προβλέψιμες κυβερνήσεις, μια αλληλοεπικάλυψη ευθυνών, μεταξύ υπουργείων, περιφέρειας, δασονομίας, αρχαιολογίας και άλλων τόσων δημόσιων υπηρεσιών. Οι ευδιάκριτες γραμμές απουσιάζουν. Δεν μπορούν ή δεν θέλουν να τις καθορίσουν; Όπως και να έχει η απουσία τους συνεπάγεται μια τόσο θολή κατάσταση που μοιάζει να εξυπηρετεί όλους την ώρα της ευθύνης. Οχυρωμένοι πίσω απ’ όλα αυτά, κανείς δεν είχε την ευθιξία να υποβάλλει την παραίτηση του. Κανείς…παρά τους νεκρούς. Η επικαιρότητα σιγά σιγά θα τους ξεχάσει, τα αγαπημένα τους πρόσωπα όχι. Θα κουβαλάνε μαζί τους τον πόνο και ένα μεγάλο γιατί, για τον αδόκητο χαμό τους.

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων