ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search
«Global Fashion Disruptors»

Επανάσταση Μόδας στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

1.127 άνθρωποι βρίσκουν τον θάνατο και περίπου 2.450 τραυματίζονται στις 24 Απριλίου του 2013, στο Μπαγκλαντές όταν καταρρέει το κτήριο του Ράνα Πλάζα, το οποίο φιλοξενούσε πέντε υφαντουργίες.

Θεωρείται το χειρότερο εργατικό ατύχημα στη χώρα, και το φονικότερο βιομηχανικό ατύχημα που έχει συμβεί μετά τη διαρροή χημικών στο Μποπάλ το 1984 και φέρνει στην επιφάνεια μια άλλη, άγνωστη πλευρά της βιομηχανίας της μόδας. Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων, κυρίως γυναίκες, εργάζονται καθημερινά σε αλυσίδες παραγωγής υπό δύσκολες συνθήκες με αποτέλεσμα να μην προστατεύονται τα βασικά εργατικά δικαιώματα.

2013_savar_building_collapse02

Ένα χρόνο αργότερα, ιδρύεται το παγκόσμιο κίνημα για την επανάσταση της μόδας, Fashion Revolution, με στόχο να πιέσει τις εταιρείες για διαφάνεια στις αλυσίδες παραγωγής και την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σε ζητήματα όπως οι εργασιακές συνθήκες και οι απολαβές των ανθρώπων που φτιάχνουν τα ρούχα μας, η παιδική εργασία, η μόλυνση του περιβάλλοντος και η βιώσιμη μόδα.

Σήμερα, το Fashion revolution είναι ένα παγκόσμιο κίνημα το οποίο δραστηριοποιείται σε 95 χώρες με τη συμμετοχή σχεδιαστών, brands, ακαδημαϊκών,συγγραφέων, επιχειρηματιών και πολιτικών προσωπικοτήτων.

Βιώσιμη μόδα

Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, η γειτονιά της Κυψέλης γίνεται το επίκεντρο της βιώσιμης μόδας καθώς στην Δημοτική Αγορά στην Φωκίωνος Νέγρη, στήνεται το μεγαλύτερο σχετικό event, που έχει στηθεί ποτέ στην πόλη το «Global Fashion Disruptors».

Την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου η εκδήλωση μεταφέρεται στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου θα πραγματοποιηθούν τεχνικά εργαστήρια γύρω από ζητήματα βιώσιμης μόδας, αποκλειστικά για σχεδιαστές και επαγγελματίες. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί η Orsola de Castro, Ιδρύτρια και Creative Director του παγκόσμιου κινήματος Fashion Revolution.

γιορτή για την βιώσιμη μόδα

«Η μόδα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μολυντής του περιβάλλοντος μετά το πετρέλαιο και ο δεύτερος μεγαλύτερος κλάδος που εμπλέκεται σε Human trafficking, μετά το sex» λέει στον Αθήνα 9.84 η δρ Φιόρη Ζαφειροπούλου, συντονίστρια του κινήματος Fashion Revolution στην Ελλάδα και ιδρύτρια του κοινωνικού εργοστασίου μόδας SOFFA. «21 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο το κόσμο εργάζονται, στην βιομηχανία της μόδας, σε συνθήκες απόλυτης σύγχρονης δουλείας» συνεχίζει η κ. Ζαφειροπούλου, «αυτά δεν τα ξέρει ο κόσμος γιατί κρύβονται πίσω από τον λαμπερό χώρο της μόδας. Με σύνθημα «who made my clothes» το παγκόσμιο κίνημα Fashion Revolution επιδιώκει να κινητοποιήσει τους πολίτες, να αναρωτηθούν τι κρύβεται πίσω από τις ετικέτες των ρούχων τους και να ρίξει φως στη διαδικασία παραγωγής. Σημαντικό είναι ότι σε αυτήν την «Επανάσταση της Μόδας» η ανταπόκριση του κοινού είναι μεγάλη».

διαφάνεια στη βιομηχανία μόδας
Η πρώτη ημέρα της εκδήλωσης, η οποία και θα λάβει εξ’ολοκλήρου χώρα στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, από τις 11.00 το πρωί έως τις 12.00 το βράδυ, περιλαμβάνει ομιλίες, δημιουργικά και τεχνικά εργαστήρια για σχεδιαστές, pop-up αγορά σχεδιαστών βιώσιμης μόδας, Kids’ Corner με παιχνίδια για τους μικρούς ηθικούς καταναλωτές του αύριο, ανταλλακτικό παζάρι και σημείο ανακύκλωσης, έκθεση προσφύγων και Ελλήνων καλλιτεχνών, προβολές και πρεμιέρες διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών με αντικείμενο τη βιώσιμη μόδα, καθώς και την Απονομή των βραβείων του Διεθνούς Διαγωνισμού SOFE Global Fashion Disruptors. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν street dance performers, έθνικ φαγητό και party με DJ sets.

Βιώσιμη Μόδα

Το «Global Fashion Disruptors» διοργανώνουν το Fashion Revolution Greece και τo SoFE. Oλες οι δράσεις είναι ελεύθερες για το κοινό.

To SoFE – European Social & Sustainable Fashion Entrepreneur είναι μία πλατφόρμα εκπαίδευσης και κατάρτισης μελλοντικών αλλά και υπαρχόντων επιχειρηματιών στο χώρο της βιώσιμης και ηθικής μόδας, ενώ αποτελεί μία κοινοπραξία οργανισμών από το Λονδίνο, το Άμστερνταμ, την Ισπανία, την Πολωνία & την Ελλάδα.
Στόχος του SoFE είναι να παρέχει ένα πειραματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τα απαραίτητα εργαλεία για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων, των γνώσεων και της δικτύωσης που χρειάζονται οι συμμετέχοντες ώστε να μεγιστοποιήσουν τον κοινωνικό αντίκτυπο και τις πιθανότητες επαγγελματικής τους επιτυχίας.

Το πρόγραμμα

 

Καλλιόπη Ασλανίδου

 

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων