ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Ένα μουσείο αλλιώτικο από τα άλλα

Γνωρίζετε ότι υπάρχει ένα μουσείο, στο οποίο όχι μόνο επιτρέπεται αλλά επιβάλλεται να αγγίζετε όλα τα εκθέματα; Πρόκειται για το βραβευμένο Μουσείο Αφής του Φάρου Τυφλών στην Καλλιθέα, το οποίο είναι ένα από τα 5 μουσεία αφής που υπάρχουν στον κόσμο και το μοναδικό στην Ελλάδα. Επιτρέπει στους επισκέπτες να πλησιάσουν και να αγγίξουν όσο θέλουν τα εκθέματα.

«Είκοσι αιώνες πολιτισμού στα ακροδάκτυλα μου» είχε γράψει ένας Γάλλος καθηγητής τυφλός, που το επισκέφτηκε.

Μουσείο Αφής

«Το Μουσείο ιδρύθηκε με σκοπό τα άτομα με προβλήματα όρασης να γνωρίσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Περιλαμβάνει πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων όπως την Αφροδίτη της Μήλου, τον Ερμή του Πραξιτέλη, τον Ποσειδώνα, την Αθηνά, τον Ηνίοχο των Δελφών, τον Κούρο της Βολαμάνδρας, μακέτα του λόφου της Ακρόπολης κατά τον 5ο π.χ. αιώνα και άλλα εκθέματα, τα οποία είναι φτιαγμένα από γύψο» εξηγεί στον Αθήνα 9.84 η Γεωργία Ρουκουτάκη, αντιπρόεδρος του Φάρου Τυφλών και υπεύθυνη του Μουσείου Αφής, «ωστόσο», συνεχίζει «δεν είναι μόνο για τυφλά άτομα, αλλά και βλέποντα κυρίως μαθητές και παιδιά. Κάθε χρόνο επισκέπτονται το Μουσείο Αφής Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια από όλη την Αθήνα και την περιφέρεια. Τα παιδιά φεύγουν ενθουσιασμένα».

Η επισκεψιμότητα του Μουσείου είναι 8000 άτομα τον χρόνο,κυρίως παιδιά, τα οποία φορώντας μάσκες ψηλαφίζουν τα εκθέματα και ταυτοχρόνως ευαισθητοποιούνται και σε θέματα που αφορούν τα άτομα με προβλήματα όρασης. Μαθαίνουν για το λευκό μπαστούνι, την γραφή Braille.

Μουσείο Αφής
Στην είσοδο του μουσείου, το οποίο στεγάζεται σε ένα διώροφο νεοκλασικό διατηρητέο κτήριο του 1950, η καδραρισμένη επιγραφή : «Με τα μάτια σου βλέπεις όλα όσα συμβαίνουν μπροστά σου αυτήν τη στιγμή. Με τη γνώση, μπορείς να δεις όλα όσα έγιναν εχθές, στη μια άκρη του κόσμου και όλα όσα θα γίνουν αύριο στην άλλη άκρη…» σε προδιαθέτει για την ιδιαιτερότητά του.

Μουσείο Αφής

Μουσείο Αφής

Στο μουσείο Αφής εκτίθενται και έργα του γλύπτη Πέτρου Ρουκουτάκη «του μοναδικού τυφλού γλύπτη στην Ελλάδα όπως μας λέει με υπερηφάνεια η κ. Ρουκουτάκη για τον σύζυγό της, ο οποίος δεν βρίσκεται εν ζωή «με τον Πέτρο γνωριστήκαμε στο Φάρο Τυφλών, όταν εκείνος είχε χάσει μόλις το φως του σε ηλικία 28 ετών. Είχε σπουδάσει στη Ρώμη, ήταν ζωγράφος και καθηγητής καλλιτεχνικών. Δίδασκε επί 30 χρόνια γλυπτική στο δημοτικό σχολείο τυφλών, βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας άφησε πίσω του μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά» τονίζει εμφανώς συγκινημένη.

Μουσείο Αφής

Στα εκθέματα προς ψηλάφιση συγκαταλέγεται και ένα παρεκκλήσι.

Μουσείο Αφής

Η ιστορία
Το 1984 ιδρύεται το Μουσείο Αφής, επί της οδού Δοϊράνης 198 στην Καλλιθέα. Tο 1999 καταστρέφεται κτηριολογικά από τον σεισμό. Με τις επιχορηγήσεις του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τις χορηγίες της Οργάνωσης American Friends of the Blind in Greece, ξεκινά η αποκατάστασή του, η οποία και ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο του 2004. Tα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου πραγματοποιούνται στις 9/3/2004
Το 1988 λαμβάνει τον έπαινο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς ανάμεσα σε 70 ευρωπαϊκά μουσεία.
Το 2004 κερδίζει διάκριση για την προσβασιμότητα του από το Σωματείο Φίλων των Μουσείων.

Μουσείο ΑφήςΜουσείο Αφής

Ώρες Λειτουργίας
Δευτέρα – Παρασκευή: 9:00 – 14:00.
Σάββατο και Κυριακή: Μετά από συνεννόηση.
Είσοδος
2 € [ευρώ] ΑΜΕΑ και οι συνοδοί τους δωρεάν

Καλλιόπη Ασλανίδου

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων