ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Γ Κύρτσος: «Στην πράξη, θα συνεχιστούν τα μνημονιακά μέτρα»

Νομίζω ότι θα έχει κάποιες ευκαιρίες να πάει σε εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο του 2018. Τότε, θα λέει ότι βγήκαμε απο το Μνημόνιο και ο κόσμος θα είναι κάπως χαλαρός μετά από τις διακοπές.

Η θέση της ΝΔ είναι δύσκολη, όπως συνολικά δύσκολη είναι και η θέση του πολιτικού συστήματος. Καταλαβαίνετε τι θα ειπωθεί για το σύνολο των πολιτικών όταν η κυβέρνηση θα πανηγυρίζει για το τέλος του μνημονίου και ο κόσμος θα βλέπει να έρχονται νέα μέτρα” δήλωσε o ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος στον Αθήνα 9.84 και στους Νεκτάριο Νώτη και Σταμάτη Ζαχαρό.

Αναλυτικά :

* ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΙ ;

Γ.Κύρτσος: “ Θεωρητικά θα βγούμε απο το μνημόνιο,ενώ στη πράξη θα συνεχιστούν τα μνημονιακά μέτρα. Θα μας λένε ότι βγήκατε απο το μνημόνιο αλλά θα περάσετε την 1/1/2019 από το ταμείο γιατί θα έχουμε μείωση των παλαιών, κύριων συντάξεων και κυρίως ξαναπεράστε 1/1/2020 από το ταμείο διότι θα έχουμε μεγάλη μείωση του αφορολόγητου στο ετήσιο εισόδημα.

Επομένως, παίζουμε με τις λέξεις …

Ουσιαστικά, οι πιστωτές θα βγούν από το πρόγραμμα και εμείς θα μείνουμε στο μνημόνιο. Θα απαλλαγούν από την υποχρέωση να μας δανείζουν με προνομιακό επιτόκιο 1%, κάτι που τους ενθουσιάζει γιαυτό και εκφράζονται τόσο θετικά για την προοπτική της οικονομικής πολιτικής,  επειδή όλοι τους δέχονται σκληρή κριτική στο εσωτερικό των κρατών – μελών ότι δεσμεύουν δημόσιο χρήμα στην Ελλάδα, που θα πληρώσουν οι δικοί τους φορολογούμενοι. Θα λένε πηγαίνετε στις αγορές να δανειστείτε με 4,6% μπορείτε να το κάνετε και 3,5%, αλλά σε κάθε περίπτωση φύγετε από την πλάτη μας.

Αρα, θα αυξήσουμε το κόστος δανεισμού και επειδή η κυβέρνηση μας έχει δεσμεύσει για νέα μέτρα τά έτη 2019 και 2020, αυτή την ανάσα που περιμένει ο κόσμος, δεν πρόκειται να την αισθανθεί.”

*ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΚΛΟΓΩΝ

Δημοσιογράφος: Θεωρείτε, με όλο αυτό που περιγράφετε, ότι είναι θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων, το τι θα συμβεί τον Αύγουστο του 2018; Αν ο Πρωθυπουργός δεί ότι δεν προχωράει το αφήγημά του, μήπως προκαλέσει εκλογές;

Γ.Κύρτσος: “ Θεωρώ ότι θα υπάρξει έξοδος.Οι κυβερνητικοί θα λένε, μπράβο μας γιατί σας απαλλάξαμε από τα μνημόνια και εμείς ως ΝΔ θα λέμε τι έξοδος είναι αυτή, που πρώτη φορά συνδυάζεται με συνέχιση των μνημονιακών μέτρων.

Εκτιμώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει κάποιες ευκαιρίες να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο του 2018, διότι θα λέει ότι βγήκαμε από το μνημόνιο και ο κόσμος θα είναι χαλαρός μετά τις διακοπές καθώς η ελληνική οικονομία είναι άμεσα εξαρτημένη από τον τουρισμό και βλέπουμε να ..τσιμπάει κάπως η δημοτικότητα της κυβέρνησης τους θερινούς μήνες όταν ο κόσμος ξεφεύγει από την καθημερινότητα. Θυμίζω ότι ο τουρισμός επηρεάζει το 20% του συνολικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προιόντος. Ετσι, λίγο το καλοκαιράκι, λίγο το ότι θα φύγουμε -δήθεν- από τα μνημόνια, δημιουργείται ένα υποτυπώδες αφήγημα.

Ομως, όταν έρθουν τα μέτρα της Πρωτοχρονιάς του 2019, θα φέρουν μείωση των παλαιών, κύριων συντάξεων, μεσοσταθμικά 12 με 13%. Αυτό, διότι μειώνεται η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο οικονομικό σχέδιο από 30, 4 δις ευρώ το 2017, σε 26,9 δις ευρώ το 2019. Εχουμε δηλαδή μία μείωση 3,5 δις για την συνταξιοδοτική δαπάνη, η οποία αναλογεί περίπου στο 13% της μέσης σύνταξης. Αυτό θα είναι ένα σόκ για την κυβέρνηση και την κοινωνία και θεωρητικά μιλώντας, μπορεί να τρέξει να προλάβει.  Από την άλλη, άν δεί ότι χάνει ούτως ή άλλως , μπορεί να θελήσει να μείνει μέχρι το τέλος για να ρυθμίσει κάποια ζητήματα και να βάλει κάποιες υπογραφές για να σπρώξει τα F-16 κλπ ”

*ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΘΑΡΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΣΤΗ ΝΔ

Δημοσιογράφος: Ολα αυτά τα σενάρια για το πόσο καθαρή θα είναι η έξοδος από τα μνημόνια, αλλά και οι δεσμεύσεις που περιγράψατε, σε τι βαθμό επηρρεάζουν την ΝΔ στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει;

Γ Κύρτσος: “ Η θέση της ΝΔ είναι δύσκολη.Υπάρχει εδώ μια πολιτική συμπαιγνία.Η κυβέρνηση έριξε τα βάρη στα έτη 2019 και 2020 και ενώ ήρθε στην εξουσία -δήθεν- για να καταργήσει τη λιτότητα και μνημόνια, μας δέσμευσε σε λιτότητα και μνημόνιο μέχρι τον Αύγουστο του 2018 και ενώ το 3 ο μνημόνιο ήταν- όπως χαρακτηριστικά έλεγαν- εμπροσθοβαρές, αυτοί μετέφεραν οικονομικά μέτρα πέραν του χρονικού ορίου του μνημονίου, κάτι που συνιστά πολιτική απρέπεια και βέβαια βρήκαν την κατανόηση των ευρωπαικών θεσμών, που σκέφθηκαν ότι τους ενδιέφερε μόνον το ότι η κυβέρνηση έκανε την κωλοτούμπα της και όχι εάν θα βασανίζονται οι Ελληνες πολίτες το 2018,το 2019 και το 2020. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει ουσιαστικά υπονομεύσει την επόμενη 4ετία , σε όποιον και άν αυτή ανήκει. Πιθανότατα στή ΝΔ , αλλά οι δυσκολίες για τον κόσμο θα είναι μεγάλες.

Εμείς, ως ΝΔ, πάντοτε ζητούσαμε μια επιτάχυνση τω πολιτικών εξελίξεων, χωρίς να μπορούμε βέβαια να το επιβάλλουμε, επειδή βλέπουμε να έρχονται οι προθεσμίες.

Συμφωνώ, ότι η θέση της ΝΔ είναι δύσκολη, αλλά συνολικά δύσκολη είναι και η θέση του πολιτικού συστήματος. Καταλαβαίνετε τι θα πει ο κόσμος για το σύνολο των πολιτικών,όταν η κυβέρνηση θα πανηγυρίζει για το τέλος του μνημονίου και ο κόσμος θα βλέπει να έρχονται νέα μέτρα. Η κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο”

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων