ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Στ Θεοδωράκης : «Συνεννόηση σε ανώτατο επίπεδο για τους εξοπλισμούς. Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι κάτι που έχει αποδεχθεί η ΝΔ.Πρέπει να συμβεί αυτό, δεν μπορεί αυτές οι αποφάσεις να είναι ενός υπουργού, πολύ περισσότερο του κ Καμμένου, στο κριτήριο του οποίου δεν έχουμε καμμία εμπιστοσύνη”

Ο επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και υποψήφιος για το νέο, υπό σύσταση, φορέα του Κέντρου Σταύρος Θεοδωράκης, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στούς Νόνη Καραγιάννη και Σπύρο Μουρελάτο.

Αναλυτικά :

Δημοσιογράφος: Πρίν πάμε στα του οίκου της παράταξης θα ήθελα τα συμπεράσματά σας από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στίς ΗΠΑ.

Στ.Θεοδωράκης : “Ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορεί να έχει κανείς γιατί η ενημέρωση που έχουμε είναι επιγραμματική.

Είναι σημαντικό με κάθε τρόπο οι ΗΠΑ να κοιττούν θετικά πρός τη χώρα μας γιατί όπως έχουμε πεί έχουμε δύο στηρίξεις από τον κόσμο, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.Το πόσο θα πληρώσουμε το μάρμαρο,αυτό θα πρέπει να το δούμε. Εννοώ σε σχέση με τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.”

Δημοσιογράφος: Εννοείτε ότι συνδέεται με την αναβάθμιη των F -16.

Στ Θεοδωράκης: “Υπάρχει ένα ζήτημα στον αέρα και επειδή εμείς έχουμε επαφή και με την Πολεμική Αεροπορία δεν θα πρέπει να χάσουμε τη δυνατότητα απάντησης στο Αιγαίο , είναι σημαντικό αυτό.”

Δημοσιογράφος: Οταν μιλάτε για απάντηση στο Αιγαίο τι εννοείτε ακριβώς;

Στ.Θεοδωράκης: “Υπάρχει ανάγκη η Αεροπορία μας να είναι σε ετοιμότητα, ανά πάσα στιγμή, για αναχαιτίσεις στο Αιγαίο γιατί υπάρχει μια ξεκάθαρη αμφισβήτηση της Τουρκίας των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Το ένα βήμα είναι να διευθετήσουμε την υπόθεση αυτή ειρηνικά και αυτό προσπαθούμε.Από εκεί και πέρα και μέχρις ότου γίνει αυτό πρέπει να έχεις μια ΠΑ ετοιμοπόλεμη που να απαντά στις προκλήσεις. Εάν γυρνάμε τη συζήτηση μόνον στο στρατιωτικό σκέλος κάνουμε λάθος. Εάν παραβλέπουμε το στρατιωτικό σκέλος κάνουμε πάλι λάθος .”

Δημοσιογράφος : Διερωτώμαι πότε επιτέλους θα ανοίξει στη χώρα μας μια συζήτηση η οποία θα πρέπει να είναι διακομματική και στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο,μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων, για το άν υπάρχει πραγματικά ανάγκη ενίσχυσης ή μείωσης των εξοπλισμών. Θα θυμίσω ότι το συγκεκριμένο ζήτημα, ως αφήγημα, ήταν από τα καίρια θέματα του λεγόμενου αριστερού, προοδευτικού χώρου.

Στ Θεοδωράκης: “Οι εξοπλισμοί στην Ελλάδα είναι συνδιασμένοι με πολιτική λοβιτούρα. Βλέπουμε και πώς εξελίσσονται δικαστικά οι υποθέσεις που αφορούν ΥΠΕΘΑ.Αυτό είναι είναι ζήτημα που μας κάνει πάντοτε επιφυλακτικούς γιατί υπήρξαν σπατάλες και καταλήστευση του δημόσιου ταμείο στο όνομα των εξοπλισμών για να κερδίζουν κάποιοι. Η χώρα μας πρέπει να έχει μιά μικρή , αποτρεπτική, δυνατή δύναμη. Αυτό πρέπει να υπάρχει.Το πώς δεν είναι θέμα των πολιτικών. Πρέπει να εμπιστευτείς τους πιό αξιόλογους από τους στρατιωτικούς, ώστε να φτιάξεις έναν μικρό αξιόμαχο στρατό που θα συγκροτήσει μια δύναμη αποτροπής γιατί δεν θα μπούμε σε κανέναν πόλεμο με καμμία χώρα για χρόνια … Χρειαζόμαστε όμως μια μικρή και δυνατή αποτρεπτική δύναμη. Δεν μπορεί να μην είναι πρόταγμα μιάς προοδευτικής παράταξης. Πρέπει να είναι.”

Δημοσιογράφος: Είμαι βέβαιη ότι εννοείτε ότι όλο αυτό μπορεί να γίνει μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διαμόρφωσης μιας κομβικής πολιτικής που συνδέεται με τη διεθνή θέση της χώρας. Διότι όταν χάνουμε την ομπρέλλα δεν μπορούμε να πάμε σε περιπτωσιολογία.

Στ Θεοδωράκης : “Για αυτό

*ΓΙΑ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ και ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑ

Δημοσιογράφος: Να ρωτήσω κάτι που νομίζω ότι απασχολεί την πλειοψηφία όλων όσοι θα προσέλθουν στις κάλπες στις 21/11. Ως επιφαλής του νέου φορέα, θα δώσετε κυβερνητική λύση στη χώρα σε περίπτωση που το πρώτο κόμμα, εν προκειμένω η ΝΔ που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, δεν εξασφαλίσει την αυτοδυναμία; Και ένα υποερώτημα, άν μού επιτρέπετε. Θα ψηφίσετε αλλαγή του εκλογικού νόμου;Διότι αυτό για την Πειραιώς συνιστά κομβικό θέμα.

Στ.Θεοδωράκης: “Γιά τον εκλογικό νόμο, να πώ ότι είμαστε αντίθετοι στην εφαρμογή της απλής αναλογικής.Δεν κάνουμε πολιτικές εκθέσεις ιδεών, κάνουμε εφαρμοσμένη πολιτική. Αυτή τη στιγμή η απλή αναλογική θα είναι καταστροφή για τη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει 3-4 κομμάτια, η ΝΔ άλλα τόσα και μέχρι να συγκροτηθεί κυβέρνηση σε αυτή τη χώρα θα περάσουν χρόνια.Δεν συμφωνούμε με το ζήτημα της απλής αναλογικής και θα κάνουμε όλες τις δυνατές συμφωνίες για να αλλάξει. Τώρα, για το θέμα της σύμπραξης με τη ΝΔ, άν είναι πρώτο κόμμα. Δεν είμαστε με την ακυβερνησία, δεν βγάζουμε την ουρά μας απέξω , δεν λέμε ας τα βρούν κάποιοι άλλοι για να κυβερνήσουν τη χώρα. Εμείς ως προοδευτική, ενωμένη παράταξη, θα καταθέσουμε μια συγκεκριμένη πρόταση διακυβέρνησης με τις συγκεκριμένες προτεραιότητες τα 3-4 πράγματα που πρέπει να συμβούν στη χώρα και θα περιμένουμε τη συγκεκριμένη απάντηση από το νικητή των εκλογών. Προφανώς η χώρα δεν πρέπει να μείνει ακυβέρνητη.

Τώρα άν το πλαίσο το δικό μας είναι μακρυά από τις προτεραιότητες του πρώτου κόμματος….Είναι υποχρέωση των κομμάτων να σκέπτονται τη διακυβέρνηση της χώρας και πώς αυτή θα επιτευχθεί. Αρα, οι δικές μας προτεραιότητες για τη διακυβέρνηση θα γίνουν δεκτές και θα έχει την δυνατότητα αυτός που κερδίσει τις εκλογές να απαντήσει σε αυτή την πρόταση που θα κάνουμε.”

Δημοσιογράφος: Νομίζω ότι αυτό που μπορούμε να εξάγουμε ως συμπέρασμα είναι ότι η θέση του κ. Θεοδωράκη σε περίπτωση που εκλεγεί αρχηγός είναι της άποψης ότι η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη. Τώρα όπως διάβασα στη χθεσινή ομιλία σας στα Ιωάνινα είπατε ότι το νέο δεν μπορεί να είναι μια νοσταλγική φωτογραφία του παρελθόντος,αλλά πρέπει να είναι μια εικόνα από το μέλλον. Το εννοείτε σε επίπεδο προτάσεων, ανθρώπινου δυναμικού;

Στ Θεοδωράκης: “Σε όλα τα επίπεδα κα Καραγιάννη. Και στα στελέχη στη νέα ηγετική ομάδα και σε σχέση με τις θέσεις και τις προτάσεις.Υπάρχει μεγάλη νοσταλγία το τελευταίο διάστημα .

Βρίσκουμε ημερομηνίες, συζητάμε για τα παληά και άν περνάγαμε ή δεν περνάγαμε καλά. Ενδιαφέρουσα κουβέντα για τους ιστορικούς, αλλά εμείς θα πρέπει να σχοληθούμε με το μέλλον. Εχουμε να πούμε κάτι για αυτό; Εγώ έχω φτιάξει ένα κείμενο που το έχω δημοσιοποιήσει στο διαδίκτυο με 21 συγκεκριμένα πράγματα και με 15 πιστεύω,συγκεκριμένα πράγματα και όχι γενικόλογες τοποθετήσεις. Υποχρέωσή μας είναι να κοιτάξουμε στο μέλλον και να δώσουμε απαντήσεις για αυτό.Οτι θα πάρουμε τα καλά του παρελθόντος όλοι συμφωνούμε,ότι θα πετάξουμε τα σκουπίδια του παρελθόντος επίσης όλοι συμφωνούμε. Ας μην γυρνάμε λοιπόν την κουβέντα συνέχεια στο παρελθόν γιατί βλέπω ότι κάποιοι συνυποψήφιοι αρέσκονται στην παρελθοντολογία και στη κουβέντα για όλο αυτό, χωρίς να μιλάνε καθόλου για το μέλλον. Είναι αδυναμία προτάσεων, ένδοια; δεν θέλω να το πιστέψω.Θέλω να μιλήσουμε για το μέλλον. Αυτό είναι το σημαντικό για τη χώρα και για το μέλλον των παιδιών μας.

Χρειζόμαστε βέβαια κάποιους έμπειρους του παρελθόντος Εάν πέι κάποιος ότι η ηγετική ομάδα του νέου κόμματος , που θα είναι αρχηγός ο Σταύρος, θα είναι όλοι παλιοί, κάποιο λάθος θα έχουμε κάνει. Πρέπει να υπάρχει μια ανανέωση του πολιτικού δυναμικού της χώρας, μια αναγέννηση της παράταξης και αυτό σημαίνει ότι κάποιοι θα φύγουν από τις πρώτες καρέκλες και θα πανε κάποιοι άλλοι.”

Δημοσιογράφος:Παρακολουθώντας όλο το προηγούμενο διάστημα τις προτάσεις που συζητά η επιτροπή Αλιβιζάτου διαπίστωσα ότι ο,τιδήποτε προτείνατε ως επικεφαλής ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΟΥ και υποψήφιος δεν έγινε αποδεκτό.

Στ Θεοδωράκης: “Θα σας πώ . Πρότεινα τρία πράγματα. Πρώτον , εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία.Δεν έγινε δεκτή από πολλούς από τους συνυποψηφίους μου και όχι μόνον από την κα Γεννηματά. Ούτε ο κ. Καμίνης την δέχθηκε και όλοι σχεδόν οι συνυποψήφιοι είπαν ωραία πρόταση, αλλά δεν μπορούμε τώρα.Ο κ Καμίνης μου έχει δημοσιοποιήσει επιστολή που λέει ότι είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση , αλλά όχι αυτή τη στιγμή. Ουδείς έδωσε μια σαφέστατη απάντηση σε αυτό πέραν του κ. Μανιάτη”

Δημοσιογράφος : Λέτε ουσιαστικά ότι μείνατε μόνος σας

Στ Θεοδωράκης: “ Αν όχι μόνος, πάντως δεν ενισχύθηκα απ όλους. Η άλλη πρόταση ήταν να μην γίνει η ψηφοφορία ανήμερα του Μαραθωνίου γιατί θεωρώ ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που θα είναι στους δρόμους εκείνη την ημέρα, καλό θα ήταν να μην σου φωνάζουν παράλληλα πήγαινε να ψηφίσεις. Και ενδεχομένως να δυσκολευτούν στη μετακίνηση και όλα αυτά.Υπήρξε ένα βέτο από πλευράς ΠΑΣΟΚ απ ό,τι κατάλαβα Αυτό όμως που κερδίσαμε και είναι σημαντικό για όλους όσοι μας ακούν είναι ότι σε αυτή τη διαδικασία μετέχουν όσοι πολίτες θέλουν. Πηγαίνουν ψηφίζουν τον αρχηγό της προτίμησής τους και μετά ερωτώνται εάν θέλουν αν γίνουν μέλη του κινήματος. Οι υπόλοιποι μένουν φίλοι και οι καταστάσεις της ψηφοφορίας θα καταστραφούν άμεσα, γιατί όπως λέτε υπάρχει και ζήτημα προσωπικών δεδομένων, με ευθύνη του κ Αλιβιζάτου. Μετά τις ενστάσεις, οι καταστάσεις της ψηφοφορίας θα καταστραφούν.

Είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα ότι περνάμε και με απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής την άποψη ότι σε αυτές τις εκλογές δεν καλούνται να ψηφίσουν τα μέλη των κομμάτων, αλλά όλοι όσοι θεωρούν ότι πρέπει να έχουν λόγο για τον αρχηγό της προοδευτικής παράταξης. Ανθρωποι που φλερτάρουν με τον κ Μητσοτάκη ή που φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η προοδευτική παράταξη ήταν πάντα μεγάλη και όλος ο κόσμος καλείται από εμάς να μετάσχει σε αυτές τις εκλογές.”

Δημοσιογράφος : Να πάμε σε μια προβολή επόμενης ημέρας, μια υπόθεση εργασίας θα κάνω. ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ έχει συγκεκριμένη θέση στο ζήτημα των δικαιωμάτων. Θα θυμίσω το θέμα της συμβίωσης και της νομικής ρύθμισης ταυτότητας φύλου. Το ΠΑΣΟΚ έχει διαφορετική άποψη .Εάν όλα πάνε καλά και κάποιος εκλεγεί αρχηγός αναρωτιέμαι πώς θα συνεργαστούν δύο ΚΟ και άν σας απασχολεί το ενδεχόμενο το νέο κόμμα να εμφανίζεται στη Βουλή με δύο ή και τρείς φωνές.

Στ.Θεοδωράκης: Νομίζω ότι είμαι πολύ πειστικός οπότε θα είναι εύκολο να πείσω ότι με τα δικαιώματα δεν κάνουμε εκπτώσεις.

Δημοσιογράφος: Σε περίπτωση που δεν εκλεγείτε εσείς ούτε η κα Γεννηματά..

Στ Θεοδωράκης:” Αυτό δυσκολεύει το σενάριο γιατί πρέπει να μου πείτε ποιός θα είναι στη Βουλή. Γι αυτό έχουμε καλέσει και όσους δεν είναι στη Βουλή να πούν ποιός θα είναι στη Βουλή εκ μέρους τους.Είναι μια δύσκολη εξίσωση που θα πρέπι να λυθεί.Δεν θέλω όμως να μείνω τόσο σε αυτό, αλλά στην ουσία του ερωτήματος. Πρέπει όντως να μπούν άμεσα, από την επομένη της εκλογής να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια ενοποίησης της παράταξης. Υπάρχει και η ψήφος του βουλευτή και δεν έχω την άποψη ότι σε όλα τα ζητήματα θα πρέπει να υπάρχει αναγκαστικά ομοφωνία. Στην κεντρική ταυτότητα του κινήματος, στην οικονομία, στα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα ναι αλλά δεν είμαι της άποψης να μεταβάλλεται κάθε σύγκρουση σε μετωπική.Δηλαδή μια διαφωνία για το τζαμί να βγεί ότι σπάει το δημοκρατικό μέτωπο.

Δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε τη δυνατότητα από τους βουλευτές να τοποθετούνται σε επι μέρους θέματα σύμφωνα με τη συνείδησή τους.

Στα μείζονα όμως θα πρέπει να γίνει μια προσπάθεια και αυτή θα γίνει με την πειθώ και να υπάρξει ένα άμεσο προσωρινό όργανο μέχρι το Συνέδριο που θα βοηθήσει στην ενοποίηση της παράταξης. Δεν θα είναι δηλαδή μόνον ο Θεοδωράκης ή η Γεννηματά ή όποιος άλλος εκλεγεί άλλά θα πρέπει να υπάρχει ένα προσωρινό όργανο που θα έχει την ευθύνη του Συνεδρίου την άνοιξη και το οποίο θα προσπαθήσει να συγκεράσει όλες τις διαφορετικές εκτιμήσεις και να βγάζει ενιαία σταση στα μεγάλα ζητήματα.“

Δημοσιογράφος : Την επόμενη ημέρα το νέο κόμμα το αντιλαμβάνεστε ως πολυτασικό για τί η κα Γεννηματά έχει πεί ότι ΤΟ ΠΑΣΟΚ θα αυτοδιαλυθεί η θα ενσωματωθεί στο νέο κομματικό μηχανισμό είναι ένα ζήτημα για το οποίο θα αποφασίσουν μετά την εκλογή αρχηγού τα μέλη του ΠΑΣΟΚ.

Στ Θεοδωράκης :Δεν μπορεί να υποχρεώσει κανείς κανένα κόμμα να αποδεχθεί την κυριαρχία ενός άλλου κόμματος.

Με την κα Γενηματά έχουμε συμφωνήσει οτι εκλέγεται ο νέος αρχηγός που έχει την ευθύνη και των δύο ΚΟ οι οποίες συνεργάζονται και είναι αυτός που θα κατεβάσει το κόμμα τις εκλογές και σε αυτή την πιρεί ενοποίησης κάθε στέλεχος και κόμμα παίρνει την απόφασή του.

Ακόμα και να είχαμε αποφασίσει κάτι άλλο, θέμα δικό τους θα ήταν. πάντως οι ηγέτες των ΚΟ ΔΗΣΥ και ΠΟΤΑΜΙΟΥέχουμε αποφασίσει ότι σε κάθε περίπτωση δεν αμφισβητούμε τον αρχηγό και σε καάθε περίπτωση είναι αυτός που θα μας οδηγήσει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση “

Δημοσιογράφος: Πώς προσεγγίζετε τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ με την παραδοχή ότι θα είναι η μερίδα του λεόντος απ όλους όσοι προσέλθουν στιες κάλπες;

Στ Θεοδωράκης: “ Δεν είμαι σίγουρος … Στο δικό μου σχέδιο ψηφίζουν μέχρι 300 χιλιάδες άνθρωποι. Πιστεύω ότι σε κάθε περίπτωση θα ψηφίσουν εκατοντάδες χιλιάδες.Αυτοί που επηρεάζονατι από κομματικούς μηχανισμούς είναι έως 80 χιλιάδες ,άρα ο κόσμος της παράταξης είναι κάτι ευρύτεροαπό τα κομματικά μέλη και τους προσεγγίζω με την ειλικρίνεια που είχα πάντα και τους μιλώ για το παρελθόν λέγοντας ότι έχει και στάχτες και φλόγες και θα κρατήσουμε μόνον τις φλόγες και το μεγαλύτερο μέρος του ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο για αυτή την μεγάλη ανατροπή και αναγέννηση.”

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων