ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

K.Μποτόπουλος:“Αυστηρή και τυπολατρική η απόφαση των Δικαστικών Ενώσεων, που φτάνει να πεί ότι για να ελέγχονται σωστά οι δικαστές τα σώματα τα οποία τους ελέγχουν πρέπει να αποτελούνται κατά πλειοψηφία από δικαστές”

Μια τόσο αυστηρή και τυπολατρική απόφαση από τις Δικαστικές Ενώσεις, η οποία φτάνει να πεί ότι για να ελέγχονται σωστά οι δικαστές πρέπει τα σώματα τα οποία τους ελέγχουν να αποτελούνται κατά πλειοψηφία από δικαστές, δείχνει ότι οι ίδιοι δεν καταλαβαίνουν πώς για ένα τόσο συμβολικά φορτισμένο ζήτημα όπως εκείνο της εμφάνισης της καθαρότητας των δημοσίων λειτουργών και των δικαστών δεν μπορούν να παίρνουν μια τέτοια θέση ” δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο συνταγματολόγος και πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κώστας Μποτόπουλος.

Αναλυτικά :

Κ.Μποτόπουλος: ”Μια σειρά από σύντομα σχόλια επ αυτού. Αρχικά ότι έχουμε προφανώς ένα πρόβλημα δικαίου με τη συγκεκριμένη περίπτωση. Είναι πολύ άσχημο 4 μόνον ημέρες πρίν από τη λήξη μιας προθεσμίας που αφορά πολύ κόσμο, να λαμβάνεται μια τέτοια απόφαση. Εγώ είμαι από τα πρόσωπα που τα αφορά λόγω της θητείας μου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά στο σύστημα και στον τρόπο που λειτουργούν οι δικαστές, γνωρίζοντας ότι στη χώρα μας δεν υφίσταται Συνταγματικό Δικαστήριο για να τα καθαρίζει- να το πώ έτσι-αυτά τα ζητήματα εξ αρχής.

Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν το ζήτημα του χρόνου και της ασφάλειας δικαίου. Το δεύτερο θέμα είναι ότι η συγκεκριμένη απόφαση,στην αυστηρότητά της,έρχεται μετά από μια προσβολή της συγκεκριμένης νομοθεσίας που έγινε από δικαστικές ενώσεις. Εξ αυτού του λόγου νομίζω ότι το είδαν τόσο αυστηρά και τυπολατρικά το θέμα.”

Δημοσιογράφος : Αυτό όμως δεν περιποιεί τιμές για τους δικαστές

Κ.Μποτόπουλος: “Εμένα μια τόσο αυστηρή και τυπολατρική απόφαση από τις Δικαστικές Ενώσεις, η οποία φτάνει να πεί ότι για να ελέγχονται σωστά οι δικαστές πρέπει τα σώματα που τους ελέγχουν να αποτελούνται κατά πλειοψηφία από δικαστές, δείχνει αν μη τι άλλο, ότι οι ίδιοι δεν καταλαβαίνουν πώς για ένα τόσο συμβολικά φορτισμένο ζήτημα όπως εκείνο της εμφάνισης της καθαρότητας των δημοσίων λειτουργών και των δικαστών, δεν μπορούν να παίρνουν μια τέτοια θέση. Είναι μια δικαστο-κεντρική προσέγγιση, πολύ τυπολατρική.

Οτι πχ δεν δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι παραμετρικές τιμές και οδηγίες, έψαξαν να το βρούν-κατά τη γνώμη μου- και δεν προβλέπεται από πουθενά ,έψαξα και εγώ για να το βρώ.

Επίσης, ως πρός την ουσία των αντισυνταγματικών διατάξων και εκεί θα είχε κανείς να πεί κάποια πράγματα. Πχ για την 5ετία, αυτό δεν είναι αντικείμενο του συγκεκριμένου νόμου να το πεί. Δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις αντισυνταγματικό έναν νόμο επειδή λέει κάτι εκτός του πλαισίου του.

Επίσης το τι θα γίνει με τα μετρητά εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων.

Βεβαίως και αυτά δεν μπορούν να ελεγχθούν, αλλά εδώ ζητείται μια δήλωση. Εφόσον πρόκειται για περιουσιακή κατάσταση , θα μπορούσε κανείς να μην τα δηλώσει. Δεν σημαίνει ότι είναι αντισυνταγματικό.”

Δημοσιογράφος: Το ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση υποχρεούται να διαχειριστεί αυτό το θέμα, να αλλάξει νόμο δεν ξέρω …

Κ.Μποτόπουλος:“Δημιουργείται μια νέα νομική κατάσταση. Το ΣτΕ είπε ουσιαστικά ότι ο υφιστάμενος νόμος είναι σαν να μην υπάρχει, πρέπει τάχιστα να δώσει μια μικρή παράταση και να εκδώσει μια απόφαση χωρίς να εκφεύγει από τις αρχές της καθαρότητας και της αυστηρότητας στις δηλώσεις.”

Δημοσιογράφος: Αυτή η συζήτηση θα έπρεπε να γίνει για την ουσία του μέτρου και για το πόσο αποδοτικό είναι διότι τώρα διαμορφώνεται ένας γραφειοκρατικός κυκεώνας που δεν ξέρω εάν έχει αποτέλεσμα.

Κ,Μποτόπουλος: “Φυσικά και έπρεπε αυτή η συζήτηση να είχε γίνει, αλλά ουδείς το φαντάστηκε. Εδώ δεν είναι θέμα πολιτικής διαφωνίας γιατί κανέναν κόμμα δεν θα βγεί να πεί ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στο συγκεκριμένο θέμα.”

– ΑΘΗΝΑ 984 – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων