ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Το παιχνίδι γίνεται έκθεμα στο νέο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών

Τις πόρτες του «πυργόσπιτου» της λεωφόρου Ποσειδώνος 14 στο Παλαιό Φάληρο, γνωστού ως Οικία Κουλούρα, άνοιξε σήμερα για τα μέσα ενημέρωσης η Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη.

Αφορμή για το κάλεσμα, η επικείμενη επίσημη έναρξη λειτουργίας του Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών στις 26 Οκτωβρίου. Μάλιστα, την Κυριακή 22 Οκτωβρίου διοργανώνεται open day, από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό στον «Πύργο των Παιχνιδιών».

Το νέο μουσείο στεγάζεται σε κτίριο της περιόδου 1897–1900, εκλεκτικιστικού ρυθμού με επιρροές γοτθικής αρχιτεκτονικής, αναφορές στον Ευρωπαϊκό Μεσαίωνα και στοιχεία μπαρόκ, κλασσικά και Art Nouveau. Δύο οκταγωνικοί πύργοι φρουριακής μορφής με επάλξεις, δεσπόζουν στο κτίριο – δωρεά της Βέρας Κουλούρα στο Μουσείο Μπενάκη το 1976, σύμφωνα με την επιθυμία του συζύγου της, Υδραίου ευεργέτη και πλοίαρχου Αθανάσιου Κουλούρα. Το κτίριο κρίθηκε διατηρητέο από το ΥΠΕΧΩΔΕ το 1997, ενώ 14 χρονια αργότερα η αναστήλωσή του εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2007-2013» του ΕΣΠΑ.

Σκοπός του Μουσείου Παιχνιδιών είναι να καλύψει όλες τις εκφάνσεις και πτυχές του θέματος Παιδί και Παιχνίδι, ερευνώντας τόσο το παιχνίδι στην Ελλάδα και την Ευρώπη, όσο και την καθημερινή ζωή του παιδιού στην παραδοσιακή και αστική ελληνική κοινωνία.

Πυρήνα του Τμήματος Παιχνιδιών αποτελεί η δωρεά της γλύπτριας και συλλέκτριας Μαρίας Αργυριάδη, η οποία άρχισε να συλλέγει κούκλες και παιχνίδια από το 1970. Στις συλλογές του περιλαμβάνονται 20.000 παιχνίδια και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας, προερχόμενα από τον ελλαδικό χώρο και την ευρύτερη περιφέρεια του Ελληνισμού – από την αρχαιότητα μέχρι το 1970 – καθώς και από την Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική και από χώρες της Ανατολής. Η ελληνική συλλογή περιλαμβάνει βρεφικά και παιδικά παιχνίδια και άλλα αντικείμενα από τους αρχαίους έως τους νεότερους χρόνους: χειροποίητα παραδοσιακά παιχνίδια, πανηγυριώτικα και εμπορικά παιχνίδια του 20ού αιώνα, επιτραπέζια παιχνίδια, καθώς και ομαδικά παιχνίδια δρόμου και παιδικά έθιμα. Ξεχωρίζουν τα παιχνίδια που έφτιαξαν μέλη των Κ.Α.Π.Η. (Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων), αναβιώσεις αυτών που έπαιζαν ως παιδιά. Η ευρωπαϊκή συλλογή αποτελείται από αστικά και λαϊκά παιχνίδια από το 18ο έως τον 20ό αιώνα, κυρίως από την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς και από ευρωπαϊκές κούκλες με φορεσιές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Βιβλία-μελέτες που αφορούν το παιδί και το παιχνίδι, αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, στοιχεία για Ελληνες κατασκευαστές παιχνιδιών, 3.000 βιβλία παιδικής λογοτεχνίας και εκπαίδευσης ή γενικά πληροφοριακά, συμπληρώνουν τη συλλογή του Μουσείου.

Στη συνέντευξη τύπου, η Μαρία Αργυριάδη, Υπεύθυνη της Συλλογής Παιχνιδιών, σημείωσε ότι τους επισκέπτες θα υποδέχονται στην είσοδο μια κούκλα του Διονύση Φωτόπουλου και ένα ξύλινο αλογάκι που είχε δωρίσει το 1926 ο Ελευθέριος Βενιζέλος στον εγγονό του. «Δώρισα τη συλλογή στο Μουσείο όταν αντιλήφθηκα ότι προοριζόταν για τα παιδιά», τόνισε.

Ο νέος διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Γιώργης Μαγγίνης, αφού ευχαρίστησε τους δωρητές και χορηγούς της πρωτοβουλίας, ονομάτισε ως στόχο την προσέλκυση ενός ευρύτερου κοινού. Όπως ανέφερε, στις πρώτες πέντε ώρες λειτουργίας της τηλεφωνικής γραμμής του Μουσείου προγραμματίστηκαν 1.000 επισκέψεις παιδιών για τις Πέμπτες και Παρασκευές, μέρες που θα «τρέχουν» τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Συνολικά, 4.139 παιδιά αναμένεται να λάβουν μέρος σε 182 προγράμματα μέχρι τον Ιούνιο του 2018, τη στιγμή που άλλα 1.700 παιδιά βρίσκονται σε λίστα αναμονής. Παράλληλα, εκτός των κανονικών επισκέψεων, θα λειτουργήσουν διάφορα προγράμματα ενηλίκων, ενημέρωσης εκπαιδευτικών και εποχιακά. Από την πλευρά του, ο Βασίλης Πασχάλης, υπεύθυνος του τμήματος Συντήρησης, αναφέρθηκε στο τεχνικό κομμάτι του εγχειρήματος, με μια υπόμνηση στην ιστορία του κτιρίου και τις εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και επισκευής που διήρκεσαν από τον Ιανουάριο του 2012 έως τον Οκτώβριο του 2015.

Έναρξη λειτουργίας 26.10.2017

Ωράριο Λειτουργίας: Πέμπτη – Κυριακή 10:00 – 18:00
Γενική είσοδος: 9 ευρώ
Μειωμένη: 7 ευρώ
Για παιδιά και νεόυς έως 22 ετών η είσοδος είναι ελέυθερη.

image54
image3
image

Γιώργος Κυριακίδης

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων