ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Το πρώτο debate για τις εκλογές στην Κεντροαριστερά

Ένα μήνα πριν από τις εκλογές της 12ης Νοεμβρίου, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης διασταύρωσαν τα ξίφη τους στην πρώτη τηλεμαχία, που διοργάνωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Action 24 εν όψει των εκλογών για την ηγεσία του νέου φορέα στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Οι 5 από τους 10 συνολικά υποψηφίους κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, απλών πολιτών, αλλά είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν και σε ερωτήσεις συνυποψηφίων τους καλύπτοντας μία ευρεία γκάμα ζητημάτων από τα εσωκομματικά έως τις μεγάλες προκλήσεις, που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.

«Θέλουμε να οικοδομήσουμε την παράταξη της νίκης, αυτή, που διαμορφώνει τις πλειοψηφίες, με το καλημέρα θα έχουμε 15%» διεμήνυσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, που επετέθη κατά της κ. Γεννηματά – η οποία πάντως δεν συμμετείχε στο debate εμμένοντας στην απόφαση της να λάβει μέρος μόνον σε αυτά, που θα διοργανώσει η Επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας, υπό το Νίκο Αλιβιζάτο – καθώς, όπως είπε, αρνήθηκε να συναινέσει στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, που θα έφερνε εγγύτερα στην διαδικασία τους Έλληνες του εξωτερικού. Ο κ. Θεοδωράκης επέμεινε ότι οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν για ένα εντελώς νέο κόμμα μακριά από τα παλιομοδίτικα πρότυπα και τις λαϊκιστικές επιλογές. Υπεραμύνθηκε της επιλογής του να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου λέγοντας χαρακτηριστικά πως θα συμμαχούσε και με τον διάβολο για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ερωτηθείς, μάλιστα, για το τι εννοεί όταν μιλά για περιστολή των δαπανών στο Δημόσιο, απήντησε πως ο ίδιος θα καταργούσε το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, το οποίο, όπως είπε, κοστίζει 1,5 εκατομμύριο ευρώ ετησίως, ήτοι το κόστος 3 παιδικών σταθμών. Ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε πως η ανεργία των νέων είναι το οξύτερο πρόβλημα και πρότεινε να θεσμοθετηθεί ένα Ταμείο Εργασίας που θα προβλέπει φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις, που κάνουν προσλήψεις. Σε ερώτηση του Γιάννη Μανιάτη πως θα συνέβαλε στη συγκρότηση μιας μεγάλης προοδευτικής παράταξης, από τη στιγμή που βάσει των ποσοστών το πείραμα του Ποταμιού απέτυχε, ο Σταύρος Θεοδωράκης αντέτεινε πως το Ποτάμι δεν απέτυχε και έχει αφήσει ισχυρό στίγμα στην ελληνική κοινωνία. «Πως με ρωτάς κάτι τέτοιο, όταν εσύ ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είδες το κόμμα σου να κατρακυλά από το 40 στο 4%, έχω αποδείξει εντός της Βουλής πως είμαι τολμηρός και έως τις λύσεις» είπε στον κ. Μανιάτη ο επικεφαλής του Ποταμιού. Σε ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη γιατί επέλεξε την ευρωομάδα των Φιλελευθέρων και όχι αυτήν των Σοσιαλιστών – Δημοκρατών, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε πως η μεγάλη προοδευτική παράταξη τους χωράει όλους: «Η λύση της αυστηρής ιδεολογίας είναι η λογική του μικρού κόμματος» εκτίμησε επικαλέστηκε το παράδειγμα του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμάνουελ Μακρόν, σημειώνοντας ότι το μέλλον απαιτεί συγκλίσεις στο Κέντρο.

Τη συγκρότηση ενός ενιαίου κόμματος με τάσεις, όπως αρμόζει στα σύγχρονα ευρωπαικά κόμματα προέκρινε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος επέμεινε ότι το κλειδί της επιτυχίας του όλου εγχειρήματος είναι να εμφυσήσουμε εμπιστοσύνη στους Έλληνες πολίτες. Ο κ. Καμίνης απηύθυνε προσκλητήριο προς όλους τους νέους ανθρώπους να μεγαλώσουν, όπως είπε, την δημοκρατική παράταξη ενώ τάχθηκε κατά του αρχηγικού μοντέλου λειτουργίας των κομμάτων, μίλησε για συλλογική ηγεσία, όπου ο καθένας θα έχει το ρόλο του. Ερωτηθείς για τις πιθανές μετεκλογικές συμμαχίες, ο Δήμαρχος Αθηναίων προέταξε την επεξεργασία ενός σύγχρονου προγραμματικού λόγου ενώ επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για την απαράδεκτη – όπως τη χαρακτήρισε – συνεργασία του με τους ΑΝΕΛ αλλά και τα απελπιστικά δείγματα γραφής που έχει δώσει στη διακυβέρνηση του τόπου. Εκτίμησε πως το αποτέλεσμα των εκλογών στο χώρο της Κεντροαριστεράς θα έχει βαρύ αποτύπωμα στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, διαφοροποιώντας ουσιωδώς τους πολιτικούς συσχετισμούς. Εκτίμησε, μάλιστα, εκ νέου πως η ενότητα θα σφυρηλατηθεί και μέσα από τη μαζική προσέλευση του κόσμου στις εκλογές της 19ης Νοεμβρίου. Ερωτηθείς για τον εξορθολογισμό του ΕΝΦΙΑ, ο Γιώργος Καμίνης τόνισε πως πρέπει να υπάρξει εθνική συναίνεση για τον καταρτισμό ενός νέου φορολογικού συστήματος, επαναλαμβάνοντας ότι ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να περάσει στους Δήμους, όπως γίνεται σε όλες τις προηγμένες Ευρωπαικές χώρες. Ερωτηθείς από τον Σταύρο Θεοδωράκη για το πώς θα καταφέρει να συνδυάσει την ιδιότητα του επικεφαλής του νέου φορέα με αυτήν του Δημάρχου Αθηναίων εφ όσον βεβαίως εκλεγεί, ο κ Καμίνης τόνισε πως ουδέποτε στη ζωή του δεν έκανε μόνο ένα πράγμα, ότι το πώς ο καθένας κατανέμει το χρόνο του είναι προσωπική του υπόθεση, ενώ επικαλέστηκε τα παραδείγματα του Ματέο Ρέντσι και του Ζακ Σιράκ, που ήταν και Δήμαρχοι και επικεφαλής κομμάτων.

«Να μεγαλώσει η Δημοκρατική παράταξη, ως αντίβαρο στην άνοδο της Ακροδεξιάς και του λαϊκισμού τόσο εντός της χώρας όσο και στο εξωτερικό» υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής της Ελιάς, Νίκος Ανδρουλάκης, που προανήγγειλε την διεξαγωγή Ιδρυτικού Συνεδρίου του νέου φορέα εντός του 2018, εφ όσον εκλεγεί στην ηγεσία του. Ο κ. Ανδρουλάκης τάχθηκε κατά του αρχηγικού μοντέλου της κομματικής λειτουργίας, ωστόσο, επέμεινε πως ο νέος φορέας δεν μπορεί να προσομοιάζει με πολιτική Βαβέλ, κάνοντας λόγο για την δημιουργία ενός κόμματος – θεσμού, όπου ο κάθε υποψήφιος αλλά και ο αρχηγός θα δεσμεύονται στον προγραμματικό κώδικα. Ερωτηθείς σχετικά, ο Νίκος Ανδρουλάκης επέμεινε πως πρέπει να γίνουν εκλογές, καθώς η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου αποδεικνύεται επιζήμια κάθε ημέρα, που παραμένει στην εξουσία κατηγορώντας τον πρωθυπουργό έχει πει τερατώδη ψέματα. Σε ερώτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο ευρωβουλευτής της Ελιάς τόνισε ότι πρέπει να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες και τάχθηκε υπέρ ενός αναλογικότερου bonus, με σκαλοπάτια, όπως είπε χαρακτηριστικά. τονίζοντας ότι «μπορούμε να βρούμε τη συναίνεση ώστε να ηθικοποιήσουμε το πολιτικό σύστημα και να μην έχουμε στρεβλώσεις». Ο κ. Ανδρουλάκης επέμεινε ότι η χρεοκοπία έφερε το Μνημόνιο και όχι το αντίστροφο, τόνισε ότι σέβεται και τους τρεις πρώην αρχηγούς του Κινήματος, υποστήριξε, πάντως, ότι χρειάζεται η ενοποίηση του ιστορικού αφηγήματος του ΠΑΣΟΚ με αίσθημα δικαιοσύνης, ώστε, όπως τόνισε, να αφήσουμε πίσω μας όσα πράγματα πλήγωσαν την παράταξη, δηλαδή την δημαγωγία, το πελατειακό κράτος και τα συμπτώματα διαφθοράς. Αναφορικά με το Ασφαλιστικό, ο κ. Ανδρουλάκης επεσήμανε ότι χρειαζόμαστε μία συμμαχία αλήθειας για τις συντάξεις: «Δεν μπορεί να συνεχίσει το σύστημα, ως έχει, πρέπει να ρυθμιστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχει μέλλον η νέα γενιά.

Την αισιοδοξία του πως θα βρίσκεται στον β’ γύρο της εκλογικής διαδικασίας εξέφρασε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης. Διευκρίνισε, πάντως, πως εάν αυτό δεν γίνει τότε θα δηλώσει ευθέως την προτίμηση του για τον β γύρο, χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως είπε, ότι επιδιώκει να προκαταλάβει την ψήφο των πολιτών. «Θα αγωνιστώ για τη συγκρότηση ενός σύγχρονου Ευρωπαικού Σοσιαλδημοκρατικού Κινήματος, είμαι απέναντι στον αγοραίο νεοφιλελευθερισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη και τον λαικισμό του Αλέξη Τσίπρα, ως Υπουργός κατάφερα να δώσω δείγματα μεταρρυθμίσεων με κοινωνικό πρόσημο και να ανοίξω τον φάκελο των ελληνικών πετρελαίων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Αργολίδας. Ο κ. Μανιάτης τάχθηκε υπέρ των ιδιωτικών Πανεπιστημίων υπό αυστηρό, πάντως, έλεγχο, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να υπηρετεί το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, το οποίο, όπως είπε, πρέπει να γίνει πηγή πλούτου κατά τα πρότυπα προηγμένων Δυτικών κρατών. Σε ερώτηση για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης διαβεβαίωσε πως οι Έλληνες πολίτες δεν θα επιβαρυνθούν ούτε με ένα ευρώ τονίζοντας πως η αποπληρωμή των δανείων συνεχίζεται κανονικά, διευκρινίζοντας, πάντως, πως η τακτικού του υπερδανεισμού των κομμάτων απεδείχθη λανθασμένη. «Με ενοχλεί η φράση το παλιό πολιτικό σύστημα, δεν είμαστε όλοι ίδιοι», ανέφερε ο Γιάννης Μανιάτης απευθυνόμενος προς τον Σταύρο Θεοδωράκη, τονίζοντας ότι το 2009 το ΠΑΣΟΚ ενήργησε πατριωτικά και κράτησε τη χώρα όρθια, ενώ εκθείασε και την παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου με το PSI.

«Δεν πρέπει να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη» επανέλαβε ο Γιάννης Ραγκούσης, που κάλεσε εμμέσως πλην σαφώς και τους συνυποψηφίους του να τοποθετηθούν αναλόγως τονίζοντας ότι δεν πρέπει να δοθεί στον αυριανό επικεφαλής λευκή επιταγή για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα. Εκτίμησε, μάλιστα, πως σε περίπτωση, που η ΝΔ δεν εξασφαλίσει την αυτοδυναμία τότε ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να παραιτηθεί από την προεδρία της ΝΔ. Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως πρέπει να δημιουργήσουμε τη νέα πλειοψηφία και να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες, ώστε να προσέλθουν στις κάλπες της 12ης Νοεμβρίου ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός πολιτών. Σε ερώτηση για την κόντρα του με την Εκκλησία της Ελλάδος, αφού υπενθύμισε πως και ως Υπουργός και ως Δήμαρχος έκανε πάντα ό,τι ήταν δυνατόν προκειμένου να διευκολύνει το έργο της Εκκλησίας, ξεκαθάρισε: «εγώ δεν είμαι υπάλληλος της Εκκλησίας της Ελλάδος, δεν προκάλεσα εγώ αυτήν την σύγκρουση, δεν πρόκειται να στηρίξω τον ακροδεξιό σκοταδισμό, που πολλές φορές εκπορεύεται από την Εκκλησία της Ελλάδος».

Αναφορικά με τις ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου του 2009, ο κ. Ραγκούσης τόνισε πως η χώρα δεν είχε άλλη λύση και κατηγόρησε τους κ. Σαμαρά, Τσίπρα και Καμμένο ότι ξεσήκωσαν τον κόσμο λέγοντας ψέματα.

Σπύρος Μουρελάτος

 

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων