ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Δεύτερη μέρα για το 15ο Διεθνές Συνέδριο Globelics στον Δημόκριτο: Η Αθήνα στο επίκεντρο της καινοτομίας και του επιχειρείν

Δεύτερη μέρα διεξαγωγής ενός από τα μεγαλύτερα επιστημονικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο συνεδριακό κέντρο του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», του 15ου ετήσιου συνεδρίου του Παγκόσμιου Δικτύου για τα οικονομικά της Μάθησης, της Καινοτομίας και των Συστημάτων Οικοδόμησης Ικανοτήτων (Globelics).

Πρόκειται για ένα γεγονός διεθνούς εμβέλειας, στο οποίο λαμβάνουν μέρος ερευνητές που θεωρούνται πρωτοπόροι παγκοσμίως στο χώρο των οικονομικών και ευρύτερα των σπουδών της καινοτομίας, αναζητώντας τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η καινοτομία, η γνώση και η οικοδόμηση δεξιοτήτων και ικανοτήτων, στην οικονομική και βιώσιμη ανάπτυξη.

Την σημερινή ημέρα οι θεματικές του Συνεδρίου επικεντρώνονται στις Δημόσιες Πολιτικές Έρευνας και Καινοτομίας για την οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη στην Ελλάδα και την Ευρώπη και στις νέες παγκόσμιες τάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ομιλία του καθηγητή Οικονομικών Keun Lee σχετικά με την βιομηχανική πολιτική για την έξυπνη εξειδίκευση που προσδίδει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στις οικονομίες. Ακόμη μια ενδιαφέρουσα θεματική έχει να κάνει με την επανεμφάνιση του εθνικισμού σε υπερεθνικά θεσμικά όργανα στο πλαίσιο εναλλακτικών ευρωπαϊκών συστημάτων που έδωσε ο κ. Κωστής Βάιτσος, Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ακόμη μία ενδιαφέρουσα θεματική της ημέρας αφορά στην καινοτομία ως μοχλός για την δημιουργική ανασυγκρότηση των σχέσεων Αφρικής – Ευρώπης προς αμοιβαίο όφελος.

Επίσης, στο πλαίσιο του Συνεδρίου έχουν προγραμματιστεί για το απόγευμα από τις 17:15 ξεναγήσεις των συνέδρων στο Μουσείο της Ακρόπολης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» καθώς κι ένας περίπατος-ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, σε σημεία με μεγάλο ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον (με τη συνεργασία των αρμόδιων φορέων και του προγράμματος εθελοντών My Athens του Δήμου Αθηναίων).

Η βραδιά θα κλείσει με το επίσημο δείπνο της διοργάνωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 20:30 στο Ecali Club, όπου ο δήμαρχος Αθηναίων θα εκφωνήσει ομιλία, όπως άλλωστε επιτάσσει η παράδοση των συνεδρίων του δικτύου Globelics.

Το Globelics 2017 θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 13/10 με πλούσιο πρόγραμμα ομιλιών καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας κι ένα μεγάλο, ανοικτό στο κοινό, event που θα κλείσει τις εργασίες του συνεδρίου αφιερωμένο στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Η εκδήλωση θα θα πραγματοποιηθεί στις 18:30 και θα φιλοξενηθεί στη βιβλιοθήκη του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Σε αυτήν θα συμμετάσχουν νέοι επιχειρηματίες, επιτελικά στελέχη οργανισμών από τον διεθνή χώρο που στηρίζουν επιχειρηματικά σχήματα, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και εκπρόσωποι από φορείς χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων. Αντικείμενο της συζήτησης – που θα πραγματοποιηθεί υπό τη μορφή στρογγυλής τράπεζας – θα αποτελεί, το πως μπορεί να αναπτυχθεί το οικοσύστημα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας εντάσεως γνώσης, να δημιουργηθούν οι σχετικοί μηχανισμοί και να διατεθούν τα μέσα που είναι απαραίτητα για τη διάδοση και την ενίσχυση καινοτόμων επιχειρηματικών σχημάτων.

20171012_130138
20171012_130147
20171012_130158
20171012_133601

Το 15ο Διεθνές Συνέδριο του Globelics – Η διοργάνωση

Την όλη διοργάνωση του Globelics 2017 αναλαμβάνει το Εργαστήρι Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, με επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής τον καθηγητή Γιάννη Καλογήρου. Μεγάλοι υποστηρικτές του συνεδρίου, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων, είναι το Ινστιτούτο Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Ρίο στη Βραζιλία και το Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του ΕΜΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος είναι η 15η διοργάνωση του Globelics, από το 2003 στο Ρίο ντε Τζανέιρο και η πρώτη φορά που διεξάγεται στην Ευρώπη, και η Ελλάδα η πρώτη χώρα που το φιλοξενεί. Η επιλογή αυτή έχει συμβολική αξία, καθώς φέτος είναι η επέτειος των 100 χρόνων από την ίδρυση της Σχολής Χημικών Μηχανικών και της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και των 180 χρόνων από την ίδρυση του ΕΜΠ. Παράλληλα η διεξαγωγή του Globelics στην Ελλάδα θεωρείται ως μια ευκαιρία για να τονιστούν μέσα από τις παρουσιάσεις οι προκλήσεις για μια χώρα που επλήγη από την οικονομική κρίση και το πως η καινοτομία και η οικοδόμηση ικανοτήτων στο πλαίσιο των βιομηχανικών και θεσμικών αλλαγών, μπορεί να ενισχύσει την προσπάθεια εξόδου από την κρίση.

Το θέμα της φετινής διοργάνωσης

Με κεντρικό θέμα για το Globelics 2017: «Καινοτομία και η ανάπτυξη ικανοτήτων στην πλαίσιο της χρηματιστικοποίησης και της άνιση ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας: Οι νέοι ρόλοι για το κράτος, τον παραγωγικό τομέα, και τους κοινωνικούς φορείς», το συνέδριο αποσκοπεί στο αναδείξει και να αναλύσει το ρόλο και τη συμβολή που μπορεί να έχουν το κράτος, οι τοπικές αρχές, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, οι παραγωγικοί, πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς, στη διαμόρφωση της καινοτομίας και της ανάπτυξης ικανοτήτων, προκειμένου να διαμορφώσουν τις συνθήκες για μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, στη μεγάλη εικόνα της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας.

Στο Συνέδριο συμμετέχουν περί τα 400 άτομα, Πανεπιστημιακοί/Ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων και Start-ups, εκπρόσωποι των χορηγών και υποστηρικτών, φοιτητές κ.ά., ενώ οι προσκεκλημένοι ομιλητές και οι εισηγητές κατανέμονται περίπου ως εξής: 70 από την Ευρώπη, 65 από Λατινική Αμερική, 10 από τις ΗΠΑ/Καναδά, 55 από την Ασία και 35 από την Αφρική.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου συγκροτήθηκε μια ευρεία κοινότητα 120 εθελοντών από 9 διαφορετικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, που αποστολή έχει την πολυεπίπεδη υποστήριξη των δραστηριοτήτων που θα λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Η κοινότητα των εθελοντών περιλαμβάνει φοιτητές προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου, υποψήφιους διδάκτορες, καθώς και αποφοίτους, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν σε δραστηριότητες προετοιμασίας, ενημέρωσης και διαδραστικών σεμιναρίων, καθώς και πρακτική εξάσκηση στον χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου.

Το πρόγραμμα

Το συνέδριο συνδυάζει δεκάδες συνεδριάσεις ολομέλειας, παράλληλες παρουσιάσεις 200 ερευνητικών εργασιών από διακεκριμένους και νέους ερευνητές, 10 ειδικές συνεδρίες, 14 παρουσιάσεις νέων βιβλίων, επισκέψεις σε αξιοθέατα, μουσεία και πολιτιστικούς χώρους της πρωτεύουσας, καθώς και δύο δράσεις με στόχο την ανάδειξη της σημασίας της συνεργασίας ανάμεσα στη βιομηχανία και τα ερευνητικά ιδρύματα ως απαραίτητη συνθήκη για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την κινητοποίηση του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων.

Αναλυτικότερα περιλαμβάνει:

  • 7 Κεντρικές Ομιλίες από τους Bengt-Åke Lundvall, Richard Nelson, William Lazonick, Maria Joao Rodrigues, Νίκο Χριστοδουλάκη, Κώστα Φωτάκη, Elisabeth Lipiatou
  • Παρουσίαση 200 επιστημονικών εργασιών στα πεδία ενδιαφέροντος του Συνεδρίου από διακεκριμένους/ καθιερωμένους, αλλά και νέους / νέες ερευνητές και ερευνήτριες. Το 10% προέρχεται από ελληνικά πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα
  • ∆ιεξαγωγή 10 ειδικών θεματικών συζητήσεων με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από τον διεθνή και τον ελληνικό χώρο
  • Παρουσίαση 14 πρόσφατα εκδοθέντων βιβλίων στο επιστημονικό πεδίο του Συνεδρίου
  • Industry Event & Start-up Event
  • 4 Cultural Events: Ξεναγήσεις στα: 1) Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, 2) Μουσείο της Ακρόπολης, 3) Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και 4) περίπατος στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας
  • Το επίσημο δείπνο με ομιλία του ∆ημάρχου Αθηναίων, ως δημάρχου και εκπροσώπου της φιλοξενούσας πόλης, με βάση την παράδοση των συνεδρίων του Globelics.

Ο Αθήνα 9.84 είναι χορηγός επικοινωνίας.

Νάντια Σκεπετάρη

Print Friendly, PDF & EmailOne thought on “Δεύτερη μέρα για το 15ο Διεθνές Συνέδριο Globelics στον Δημόκριτο: Η Αθήνα στο επίκεντρο της καινοτομίας και του επιχειρείν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων