ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search
Οικία Λέλας Καραγιάννη

Ανοίγει για τους Αθηναίους το σπίτι της Λέλας Καραγιάννη

Το σπίτι της Λέλας Καραγιάννη, η διώροφη ιστορική μονοκατοικία στη συμβολή της ομώνυμης οδού με την Σταυροπούλου, κοντά στην Πλατεία Αμερικής, που λειτούργησε και ως αρχηγείο της αντιναζιστικής οργάνωσης, «Μπουμπουλίνα» μετατρέπεται από τον Δήμο Αθηναίων σε θερμοκοιτίδα τεχνολογικής γνώσης και όχι μόνο.

Ο δήμος αξιοποιώντας την χορηγία των 150.000 ευρώ της Microsoft θα μετατρέψει 2 δωμάτια του κτιρίου σε αίθουσες διδασκαλίας. όπου όσοι το επιθυμούν, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα υπολογιστών δωρεάν. Σε μια τρίτη αίθουσα θα δημιουργηθεί ένα εργαστήρι για τρισδιάστατη εκτύπωση αλλά και για συναντήσεις νέων επιχειρηματιών με την εταιρεία, με στόχο πιθανές συνεργασίες και παροχή δωρεάν ψηφιακού υλικού.

Οικία Λέλας Καραγιάννη
«Ένα ιστορικό κτίριο παραδίδεται στους κατοίκους της περιοχής δεν ρημάζει και δεν τελεί υπό κατάληψη» τονίζει στον Αθήνα 9.84 ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, αντιδήμαρχος Προσφύγων, Μεταναστών και Δημοτικής Αποκέντρωσης.

Οι κάτοικοι ωστόσο είναι δύσπιστοι. Δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι το οίκημα θα αξιοποιηθεί. «Τίποτα δεν θα γίνει» μας λέει καταστηματάρχης της περιοχής, «έτσι θα το αφήσουν. Κρίμα τα χρήματα που ξόδεψαν για την ανακαίνισή του».
«Μακάρι να γίνουν μαθήματα για υπολογιστές λέει η κ. Μαρίνα πολύ θα ήθελα να μάθω Θα έρθει και η κόρη μου η οποία δουλεύει σε υπολογιστές αλλά χρειάζεται μια βεβαίωση ένα χαρτί. Όμως δεν έχω ακούσει τίποτα και μένω εδώ δίπλα». «Ούτε εγώ γνωρίζω κάτι» επεμβαίνει στη συζήτηση ο κ. Γιώργος που επίσης κατοικεί κοντά στο ιστορικό κτήριο, «θα είναι πολύ καλό για τους νέους και τα παιδιά της γειτονιάς μας» συμπληρώνει.

Οικία Λέλας Καραγιάννη

«Είμαστε πέραν της τελικής ευθείας επισημαίνει ο κ. Παπαγιαννάκης υπήρξε μια καθυστέρηση γιατί θέλαμε να οργανώσουμε μαζί με την 6η δημοτική κοινότητα το έργο. Βρήκαμε τελικά τον τρόπο συνεργασίας με τους πολίτες και σε λιγότερο από ένα μήνα, θα ανάψουν τα φώτα, θα κατέβουν τα κάγκελα και θα ανοίξει η πόρτα του οικήματος. Το πρόγραμμα της ψηφιακής εκπαίδευσης θα διαρκέσει ένα χρόνο και σχεδιάζουμε και μελλοντικές δράσεις. Υπάρχει πρόταση των κατοίκων για την δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης σε άλλον χώρο του κτηρίου. Από την στιγμή που οι πολίτες έχουν προτάσεις εγώ θα τους βοηθήσω να τις υλοποιήσουν τονίζει ο κ. Παπαγιαννάκης. «Ξεκινήσαμε κάτι και από εκεί και πέρα προκύπτουν κι άλλα. Αυτός είναι και ο στόχος μας» καταλήγει.

Οικία Λέλας Καραγιάννη

 

Η Λέλα Καραγιάννη, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, αρχηγός της αντιναζιστικής οργάνωσηςΛέλα Καραγιάννη «Μπουμπουλίνα», έπεσε στα χέρια της Γκεστάπο τον Ιούλιο του ’44. Bασανίστηκε άγρια στα μπουντρούμια των Ες-Ες στην οδό Μέρλιν, χωρίς ποτέ να υποκύψει και να μιλήσει, μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου και τελικά εκτελέστηκε από τους κατακτητές, μαζί με άλλους 27 αγωνιστές της Αντίστασης, στις 8 Σεπτεμβρίου 1944 στο Άλσος Χαϊδαρίου, λίγο πριν από την απελευθέρωση.

 

Καλλιόπη Ασλανίδου

 

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων