ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search
Σαλαμίνα ρύπανση

Άρχισε η απάντληση πετρελαίου – Συνεχίζονται εργασίες καθαρισμού στον Σαρωνικό

Νωρίς το πρωί ξεκίνησε από το δεξαμενόπλοιο Siros και όχι το Aegean Breeze 1 η απάντληση των πετρελαιοειδών από το βυθισμένο «ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ» στον Σαρωνικό.  Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία του «Siros» θα πάρει τα πετρελαιοειδή όχι ως κατάλοιπα, αλλά ως κανονικό φορτίο, κάτι που σημαίνει ότι θα δοθεί στον ιδιοκτήτη του Αγία Ζώνη και μετά από διύλιση μπορεί να πωληθεί.

Για τις 28 Σεπτεμβρίου αναβλήθηκε η εκδίκαση από το τριμελές πλημμελειοδικείο Πειραιά της υπόθεσης του δεξαμενόπλοιου «Lassea», που μέχρι πρότινος πραγματοποιούσε την απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο πλοίο «ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ» στον Σαρωνικό και στις δεξαμενές του είχαν εντοπιστεί από το Λιμενικό Σώμα μίγματα πετρελαιοειδών χωρίς νόμιμα παραστατικά.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ -ΜΠΕ, το αίτημα της αναβολής κατέθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του πλοιάρχου και του πρώτου μηχανικού του πλοίου με το αιτιολογικό ότι ακόμα δεν έχει προσδιορισθεί και ογκομετρηθεί από το γενικό χημείο του κράτους η σύσταση του φερόμενου ως παράνομου φορτίου, αλλά δεν υπάρχει και η απαιτούμενη έκθεση προσδιορισμού των διαφυγόντων δασμών.

Το αίτημα έγινε δεκτό, ενώ οι δύο ναυτικοί, στους οποίους έχει ήδη ασκηθεί δίωξη για παραβίαση τελωνειακού κώδικα για λαθρεμπορία καυσίμων σε βαθμό πλημμελήματος, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Συνεχίζονται οι εργασίες αντιρρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου και σε αρκετές περιοχές σημειώνεται βελτίωση της κατάστασης σύμφωνα ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Μετά την χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η εικόνα έχει ως εξής:

Στη Σαλαμίνα δεν υφίσταται επιφανειακή θαλάσσια ρύπανση και στην ευρύτερη περιοχή όρμου Σεληνίων – Λιμνιώνα – Κυνοσούρας, συνεχίστηκαν οι εργασίες αντιρρύπανσης των ακτών από προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών και τέσσερα βυτιοφόρα οχήματα, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε έλεγχος στις ανατολικές ακτές της νήσου Σαλαμίνας και δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης.

Στη θαλάσσια περιοχή Πειραϊκής δεν παρουσιάζεται θαλάσσια επιφανειακή ρύπανση, ενώ συνεχίστηκαν εργασίες αντιρρύπανσης από ξηράς.

Στη θαλάσσια περιοχή Παλαιού Φαλήρου η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερά βελτιωμένη. Επιχείρησε συνεργείο δώδεκα ατόμων και παραμένουν προληπτικά τα πλωτά φράγματα που έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή.

Στη θαλάσσια περιοχή Ελληνικού η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη. Επιχείρησαν συνεργείο συνολικά τριάντα τριών ατόμων, καθώς και βυτιοφόρο όχημα, πλυστικό μηχάνημα και αντλία. Καταγράφεται επίσης σαφής βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αιγυπτιωτών.

Στη θαλάσσια περιοχή Γλυφάδας (1η-2η-3η -4η μαρίνα) η κατάσταση παρουσιάζεται σαφώς βελτιωμένη. Επιχείρησε συνεργείο συνολικά σαράντα ενός ατόμων της αναδόχου εταιρείας, εθελοντές και υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας, ενώ αναμένεται έλεγχος του βυθού από δύτες ιδιωτικής εταιρείας.

Στην εγκατάσταση “ΑΣΤΕΡΑΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ” η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη. Επιχείρησε συνεργείο σαράντα δύο ατόμων, πραγματοποιήθηκαν εργασίες από τρεις αντλίες και τρία βυτιοφόρα οχήματα, ενώ έξω από την εν λόγω εγκατάσταση επιχείρησαν αντιρρυπαντικά σκάφη του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. και της αναδόχου εταιρείας.

Στη θαλάσσια περιοχή Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης η κατάσταση παρουσιάζεται ικανοποιητική. Στο Μεγάλο και Μικρό Καβούρι συνεχίστηκαν οι εργασίες καθαρισμού των ακτών από συνεργεία του οικείου Δήμου. Στην περιοχή της Βουλιαγμένης δεν παρατηρείται θαλάσσια ρύπανση.

Στη θαλάσσια περιοχή Λαγονησίου δεν παρουσιάζεται θαλάσσια ρύπανση.

Όλα τα αντιρρυπαντικά και τα περιπολικά σκάφη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. συνεχίζουν να πραγματοποιούν εργασίες αντιρρύπανσης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα μέσα που επιχειρούν είναι 6 αντιρρυπαντικά σκάφη του Λ.Σ, 3 περιπολικά σκάφη Λ.Σ- ΕΛ.ΑΚΤ.,  6ιδιωτικά αντιρρυπαντικά σκάφη, συμπεριλαμβανομένου και του σκάφους «ΑΚΤΕΑ» της EMSA και λοιπά σκάφη της αναδόχου εταιρείας τα οποία εκτελούν εργασίες ανάπτυξης, ευθέτησης πλωτών φραγμάτων και περισυλλογής, ενώ εργάζονται εξειδικευμένα συνεργεία της αναδόχου εταιρείας.

Στον πλωτό γερανό, στο σημείο του ναυαγίου, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες προπαρασκευαστικές ενέργειες προκειμένου να συνεχιστεί η απάντληση του φορτίου του βυθισμένου “ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ” από έτερο Δεξαμενόπλοιο.

Newsroom Αθήνα 9.84

Print Friendly, PDF & Email2 thoughts on “Άρχισε η απάντληση πετρελαίου – Συνεχίζονται εργασίες καθαρισμού στον Σαρωνικό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων