ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Α.Κονδύλης: «Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τον καθαρισμό του παραλιακού μετώπου στον Άλιμο και αν υπάρχει δεν το ξέρουμε-Ευχαριστώ τον Δήμαρχο Αθηναίων για την πρόσκληση των ειδικών από το Ρότερνταμ»

«Δεν υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο ούτε χρονοδιάγραμμα για τον καθαρισμό του παραλιακού μετώπου στον Άλιμο και αν υπάρχει τουλάχιστον εμείς δεν το ξέρουμε», κατήγγειλε στον ΑΘΗΝΑ 9.84 και στην εκπομπή ΑΘΗΝΑ ΣΗΜΕΡΑ με τη Νόνη Καραγιάννη, ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει γίνει καθαρισμός ούτε καν στην παραλία Αλίμου, ενώ απο τα 7 παραλιακά τμήματα της περιοχής επιχειρήσεις γίνονται μόνο σε ένα.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε να ενημερώσει τον δήμο για την οικολογική καταστροφή.
Ευχαρίστησε τον δήμαρχο Αθηναίων για την πρωτοβουλία του να καλέσει εδικούς από τον δήμο του Ρότερνταμ, οι οποίοι συνέταξαν έκθεση και έδωσαν– όπως είπε – ενθαρρυντική εικόνα.

*Δημοσιογράφος: κ.Δήμαρχε δεν σας προσκάλεσαν, σας ξέχασαν για μία ακόμη φορά;

«Είμαστε εδώ, δεν μας προσκάλεσαν. Μετά τη διαμαρτυρία μας η Πρόεδρος της  βουλής μας έστειλε πρόσκληση. Ενημερωθήκαμε ότι θα έχουμε 3-5 λεπτά ο καθένας για να μιλήσει. Θα πρέπει το κεντρικό κράτος  με τους  φορείς της αυτοδιοίκησης να είναι σε συνεχή συνεργασία. Αυτές τις ημέρες βάλαμε πλάτες ωστόσο θα ήταν καλό να μη μας θυμούνται μόνο στην καταστροφή αλλά και σε ομαλές περιόδους να συνεργαζόμαστε προκειμένου να πάμε τον τόπο πιο μπροστά».

*Δημοσιογράφος:Από την πρώτη στιγμή εσείς, τα συνεργεία σας αλλά και εθελοντές βρίσκεστε στην παραλιακή ζώνη. Θα ήθελα να μου περιγράψετε την εικόνα από τις πρώτες ημέρες απελπισίας και σε τι κατάσταση βρισκόμαστε σήμερα:

«Η ζημιά έγινε αντιληπτή από εμάς την Τετάρτη. Δυστυχώς δεν είχαμε καμία ενημέρωση ότι έρχεται η πετρελαιοκηλίδα. Σπεύσαμε με ίδια μέσα για τον καθαρισμό της.Στην περιοχή είναι η μαρίνα Αλίμου με τον ναυτικό όμιλο και παιδιά που κάνουν αθλητικά σπορ. Επίσης, υπάρχει και  ο ναυτικός όμιλος Αιγυπτιωτών με μεγάλη ιστορία και εκατοντάδες παιδιά. Η παραλία του έχει δεχτεί από τις  σφοδρότερες επιθέσεις του μαζούτ, τη μεγαλύτερη καταστροφή. Είναι στα σύνορα Αλίμου και Ελληνικού. Το κράτος εμφανίστηκε την Παρασκευή μετά από πάρα πολλές οχλήσεις μου και διαμαρτυρίες. Από τότε καθαρίζουμε συνεχώς, ωστόσο έχω ζητήσει σε διάφορες συσκέψεις,  από τον Υπουργό να ενταθεί  ο όγκος των εργασιών, δηλαδή στον δήμο Αλίμου έχουμε ένα παραλιακό μέτωπο με 7 τμήματα. Από τα 7 τμήματα οι επιχειρήσεις του κράτους είναι μόνο στο ένα  τμήμα, εκεί που είναι ο ναυτικός όμιλος των Αιγυπτιωτών. Στα υπόλοιπα σημεία δεν έχουμε παρεμβάσεις του κράτους όπως π.χ στην πλαζ Αλίμου, που κάνει μπάνιο ο κόσμος. Εκεί έχουμε παρέμβει μόνο εμείς. Το μόνο που κατορθώσαμε να  έχουμε είναι ένα φράγμα, σε ένα από τα 7 σημεία.

Ωστόσο, προχωράμε σχετικά αργά σε σχέση με τον όγκο της ρύπανσης και του πετρελαίου.Κυρίως προχωράμε χωρίς χρονοδιάγραμμα. Αφήνουμε και βγαίνει έξω το πετρέλαιο, ποτίζει την άμμο και δημιουργείται μια ζημιά, που θα μπορούσαμε να την είχαμε προλάβει, αν δουλεύαμε ταυτόχρονα μαζί!».

*Δημοσιογράφος: Δηλαδή, από τότε που το πετρέλαιο βγαίνει στην άμμο πριν ποτίσει, θα πρέπει να υπάρχει εκείνη την ώρα η παρέμβαση και αυτό δεν γίνεται;

«Ακριβώς, γιατί όσο περνά η ώρα, κάθεται το πετρέλαιο ποτίζει την άμμο και μελλοντικά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να καθαρίσει. Μπορεί να καθαρίσει βέβαια αλλά πρέπει να υπάρχει ένας προγραμματισμός  και να προλάβουμε καταστάσεις. Στόχος είναι κι αυτό θα πω στην επιτροπή είναι να βαδίσουμε  βάσει ενός προγράμματος».

*Δημοσιογράφος: Αισθάνεστε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και επιχειρησιακό σχέδιο;

«Αν υπάρχει δεν μας έχει γνωστοποιηθεί. θα ήθελα να ξέρω ότι για 10 ακόμη μέρες θα καθαρίζουμε την επιφάνεια της θάλασσας, μετά θα πιάσουμε την αμμουδιά και μετά τον πυθμένα. Έχω την αίσθηση, ότι είμαστε στο’βλέποντας και κάνοντας’ όπου πιάσουμε δηλαδή….την κηλίδα. Είμαστε ακόμη στο ‘απόψε αυτοσχεδιάζουμε’ το γνωστό ελληνικό. Πρέπει κάποια στιγμή να ωριμάσουμε».

*Δημοσιογράφος: Σχετικά με την επίσκεψη των Ολλανδών ειδικών από τον δήμο του Ρότερνταμ, που είχαν προσκληθεί από τον  Δήμαρχο Αθηναίων, τον κ.Καμίνη, τι σας είπαν;

«Πρώτα από όλα να πω  δημόσια, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον δήμαρχο της Αθήνας που είχε την πρωτοβουλία, τη σκέψη, την ευαισθησία και την αλληλεγγύη να φέρει τους ειδικούς. Στο Ρότερνταμ είναι ο δήμος που διαχειρίζεται το λιμάνι, που είναι από τα πιο σημαντικά της Ευρώπης. Εκεί οι δήμοι έχουν άλλοι συγκρότηση, με κύκλους εργασιών.

Οι ειδικοί για τα ζητήματα της ασφάλειας και της ρύπανσης του λιμένα, που ήρθαν, μας είπαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, έκαναν αυτοψία  σε όλο το παραλιακό μέτωπο και συνέταξαν μια έκθεση που παρέδωσαν στον κ.Καμίνη, την οποία θα πάρουμε στα χέρια μας και θα μελετήσουμε. Άκουσα, λοιπόν και κάποια ενθαρρυντικά πράγματα. Σε μία ακτή που  με τη βοήθεια των ανέμων, των θαλάσσιων ρευμάτων κλπ, δεν είχε συγκεντρωθεί μεγάλη ποσότητα πετρελαίου μας είπαν  ναι μεν, ότι δεν ξέρουν πότε θα είναι ασφαλής,αλλά όπως τόνισε ο υπεύθυνος, σε 4-5 μέρες θα έμπαινε στη θάλασσα  της,  για να κάνει μπάνιο.

Αυτό συμβαίνει στο συγκεκριμένο σημείο,  γιατί όπως είναι γνωστό συμβάλλει ο ‘στρατηγός άνεμος’ που σπρώχνει την κηλίδα αλλού και δεν προκαλείται μεγάλη ζημιά όπως σε άλλα σημεία».

ΑΘΗΝΑ 9.84-ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων