ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

«Παγανιστικές δοξασίες της θεσσαλικής επαρχίας» του Χρυσόστομου Τσαπραΐλη

Ο Έντγκαρ Άλαν Πόε και ο Νικόλαος Πολίτης αποδεικνύονται απολύτως συμβατές επιρροές για τον Χρυσόστομο Τσαπραΐλη στο πρώτο του βιβλίο, τις “Παγανιστικές δοξασίες της Θεσσαλικής επαρχίας” με το οποίο, κόντρα στην απομάγευση του κόσμου, προτείνει, αρχικά μάλιστα από τις σελίδες του FB, την απομάκρυνση από τον ορθολογισμό και την ερμηνεία “ορατών τε πάντων και αοράτων” με όρους του φανταστικού.

Η Θεσσαλία, από την οποία και κατάγεται ο συγγραφέας, γίνεται τοπόσημο παραδοξοτήτων και τρόμου. Η περιοχή πέριξ της Καρδίτσας κατοικείται από νεράιδες και βρικόλακες.

Ο Χρυσόστομος Τσαπραΐλης περνά με λογοτεχνική άνεση από τη λαογραφική σημασιοδότηση του Πολίτη στη δημιουργία μικρών ιστοριών πλήρους, εξαιρετικής στις περισσότερες περιπτώσεις, μυθοπλασίας του φανταστικού, αποδεικνύοντας και στους πιο δύσπιστους ότι τα social media παράγουν ήδη και θα παράξουν περισσότερη λογοτεχνία στο μέλλον.

Χιούμορ υποδόριο, σε ποσότητα μη υπονομευτική, συντομία λόγω προέλευσης, ξωτικά, σκιάχτρα και φαντάσματα στα χρόνια του Ίντερνετ: “Ξύπνησε ένα βράδυ” γράφει ο συγγραφέας στην πρώτη σελίδα, “η γη της Θεσσαλίας”. Κι επεξηγεί ταξινομώντας τις ιστορίες του σε γεωγραφικά κεφάλαια: Τα Βλαχοχώρια που απλώνονται πάνω στη θεσσαλική Πίνδο σαν σπαρμένα δόντια δράκοντα, τα Καραγκουνοχώρια που βαριανασαίνουν μέσα στην κάψα του καλοκαιριού, τα Δρακοχώρια σαν τα αναρίθμητα μάτια του Δράκοντα και οι πόλεις του Κάμπου, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα και Βόλος.

Οι «Παγανιστικές δοξασίες της Θεσσαλικής επαρχίας» του Χρυσόστομου Τσαπραΐλη κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Αντίποδες.

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων