ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Υπεγράφη η υπουργική άδεια για την Ολυμπιάδα – Για πολύ σημαντική εξέλιξη κάνει λόγο ο CEO της Eldorado Gold

Προς εκτόνωση οδεύει η κόντρα που ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και της Eldorado καθώς υπεγράφη και αναρτήθηκε στη Διαύγεια η υπουργική απόφαση για προσωρινή άδεια λειτουργίας των μεταλλίων στην Ολυμπιάδα, όπως εξάλλου είχε δεσμευτεί από τις αρχές Αυγούστου ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης.

Σε ό,τι αφορά τις Σκουριές, νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και ενέργειας Γιώργος Σταθάκης , κατά τη συνάντηση του με τους μεταλλωρύχους επανέλαβε οτι η άδεια δεν θα δοθεί εως ότου ολοκληρωθεί η διαιτησία , η οποία αναμένεται να διαρκέσει 3 μήνες.

Αναλυτικά, πρόκειται για:

-την άδεια λειτουργίας νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού μικτών θειούχων μεταλλευμάτων και των τροποποιημένων υφιστάμενων υποδομών και

-Τροποποίηση της με αριθμό ΔΜΕΒΟ/Α/Φ.10.ΕΓΚ.6/181294/2928/02-09-2016 άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του χώρου απόθεσης Κοκκινόλακα, του υποέργου «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας”, του έργου «Μεταλλευτικές – Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας”.

Την σημερινή εξέλιξη παράγοντες της αγοράς, αλλά και κύκλοι της Ελληνικός Χρυσός την ερμηνεύουν ως μερική υποχώρηση της κυβέρνησης όσον αφορά τις αρχικές θέσεις της για την επένδυση εξόρυξης και κατεργασίας χρυσού στη Βορειοανατολική Χαλκιδική.

Εν τω μεταξύ, μεταλλωρύχοι παραμένουν έξω απο το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπου το πρωί είχε σημειωθεί ένταση όταν επιχείρησαν να εισβάλουν στο κτίριο με τους αστυνομικούς να κάνουν ακόμη και χρήση χημικών για να τους απωθήσουν.

Eldorado Gold: Πολύ σημαντική εξέλιξη η χορήγηση δύο αδειών

Για πολύ σημαντική εξέλιξη προς την επίλυση του θέματος, κάνει λόγο σε αποψινή δήλωσή του ο πρόεδρος και CEO της Eldorado Gold, Τζωρτζ Μπερνς, με αφορμή την χορήγηση, δύο αδειών για το συγκρότημα της Ολυμπιάδας από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Ωστόσο, προσθέτει, συνεχίζουμε να αναμένουμε τις υπόλοιπες άδειες. Η προοπτική του εποικοδομητικού διαλόγου με την κυβέρνηση θα ήταν σίγουρα προτιμότερη από την προσφυγή στην δικαιοσύνη και την παραπομπή στην διαιτησία, αλλά είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι κάθε πιθανή διαιτησία θα καταδείξει εκ νέου ότι η εταιρεία τηρεί απαρέγκλιτα την κειμένη νομοθεσία και τους όρους της αδειοδότησης, όπως και την προσήλωση στην δέσμευση για την λειτουργία και ανάπτυξη των έργων μας στην Ολυμπιάδα και τις Σκουριές, με απόλυτη ασφάλεια, υπευθυνότητα και πάνω απ’ όλα την προστασία του περιβάλλοντος».

Στην ανακοίνωσή της, η εταιρεία επιβεβαιώνει την λήψη των δύο αδειών, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξετάσει την επενδυτική της δραστηριότητα. Επίσης, απαριθμεί τις υφιστάμενες εκκρεμότητες, οι οποίες – κατά την εταιρεία – είναι:

-η έγκριση της τεχνικής μελέτης για το κλείσιμο των παλαιών εκμεταλλεύσεων του Μεταλλείου Ολυμπιάδας και η συναφής άδεια εγκατάστασης Η/Μ εξοπλισμού για την μονάδα λιθογόμωσης

-η τροποποίηση της άδειας εγκατάστασης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στο εργοστάσιο εμπλουτισμού των Σκουριών άλλα θέματα συμπεριλαμβανομένης, ενδεικτικά, της λήψης απόφασης για τα αρχαιολογικά ευρήματα στις Σκουριές.

«Παράλληλα – καταλήγει η ανακοίνωση – η εταιρεία αναμένει πρόσθετη πληροφόρηση από την ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με την επικείμενη διαιτησία, η οποία σύμφωνα με δημόσια δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, θα κοινοποιηθεί στην εταιρεία έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Με την έγκριση όλων των απαιτούμενων αδειών, την σαφήνεια αναφορικά με το αντικείμενο της διαιτησίας και μια κυβέρνηση ανοιχτή στον διάλογο, η εταιρεία θα επανεκτιμήσει τις επενδυτικές τις δυνατότητες στην Ελλάδα, δεσμευόμενη ότι θα εφαρμόζει πάντα τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές».

Ευρωπαίος αξιωματούχος : Παράδειγμα προς αποφυγή η υπόθεση Eldorado

Οι χειρισμοί αυτοί είναι παράδειγμα του «τι δεν πρέπει να κάνουμε για τις επενδύσεις», ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, απαντώντας σε ερώτηση για την Eldorado.

Συνάντηση μεταλλωρύχων – Βερναρδάκη

Συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη είχαν οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι μεταλλωρύχοι, σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους, απέσπασαν την δέσμευση του υπουργού πως δεν πρόκειται να χαθεί καμία θέση εργασίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων υπογειτών στα μεταλλεία της Κασσάνδρας, Χρήστο Ζαφειρούδα, υπήρξε, παράλληλα, δέσμευση του κ. Βερναρδάκη για την αντιμετώπιση του θέματος συνολικότερα, δηλ. για την εξεύρεση λύσης και για τις Σκουριές.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι, δεν αποχωρούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, εάν πρώτα δεν λάβουν υπογεγραμμένες τις τρεις άδειες για την Ολυμπιάδα, τονίζοντας ότι, το βράδυ θα συνεκτιμηθούν όλες οι εξελίξεις -συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης στο Μαξίμου- και θα αποφασίσουν, εάν τελικά θα παραμείνουν το βράδυ όπως προέβλεπε ο μέχρι τώρα σχεδιασμός τους.

 

Newsroom Αθήνα 9.84

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων