ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search
Ομιλία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Ευρωκοινοβούλιο

Ο Γιούνκερ ζητεί «ευρωπαϊκό ΔΝΤ» και Ευρωυπουργό Οικονομικών – Ολόκληρη η ομιλία

Το όραμά του για την επόμενη μέρα τη ΕΕ καθώς και τις προτεραιότητες των επομένων δύο χρόνων της θητείας της Επιτροπής του παρουσίασε στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Γιούνκερ κατέθεσε τη δική του πρόταση, στο πλαίσιο των υφιστάμενων συνθηκών, η οποία όπως τόνισε βασίζεται στο τρίπτυχο δημοκρατία, ίσες ευκαιρίες για όλους συμπεριλαμβανομένων εργαζομένων και καταναλωτών και σεβασμός στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Δικαιοσύνης.

Πρότεινε θέσπιση Αρχής Κοινωνικής προστασίας, μετεξέλιξη του ESM σε  Ευρωπαικό Νομισματικό Ταμείο,  θέσπιση Υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης και ταυτόχρονα προέδρου του eurogroup που θα λογοδοτεί στην Ευρωβουλή, όχι όμως και νέο ευρωκοινοβούλιο της ευρωζώνης.

Άφησε ανοικτή την πόρτα της εισόδου και άλλων μελών στην ευρωζώνη, εφόσον  εκπληρούν τα κριτήριά της, ενώ παράλληλα πρότεινε η Ρουμανία, η Βουλγαρία και σε δεύτερο χρόνο η Κροατία να ενταχθούν στη συνθήκη του Σένγκεν.

Δεν έκλεισε την πόρτα της εισόδου στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι πάντα θα υπάρχει το χέρι της Ευρώπης στραμμένο προς τον τουρκικό λαό, όχι όμως υπό τις σημερινές συνθήκες στην γειτονική χώρα.  Αναφέρθηκε μάλιστα και στη φυλάκιση δημοσιογράφων από την Κυβέρνηση της Τουρκίας.

Πρότεινε ενιαία Αμυντική Πολιτική της ΕΕ έως το 2025, με τη συναίνεση του ΝΑΤΟ.

Αναφορικά με τις προτεραιότητες της Κομισιόν τα επόμενα δύο χρόνια, ο κ. Γιούνκερ έθεσε πέντε βασικούς άξονες.

-Την ενίσχυση του εμπορίου με εστίαση στην προστασία του περιβάλλοντος, των δεδομένων και την ασφάλεια των τροφίμων

-την ενίσχυση της βιομηχανίας συμπεριλαμβανομένων νέων πολιτικών διαφάνειας προς προστασία του καταναλωτή.

-τις πολιτικές προς αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

-την αντιμετώπιση θεμάτων ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο με λειτουργία μάλιστα αντίστοιχης υπηρεσίας εντός της ΕΕ.

-την αντιμετώπιση του προσφυγικού με ενίσχυση τόσο του πλαισίου υποδοχής των μεταναστών που δικαιούνται παραμονής στην ΕΕ, όσο και αυτού των επιστροφών.

Παράλληλα, θα συνεχιστεί η οικονομική ενίσχυση χωρών της Αφρικής προς ενίσχυση της απασχόλησης προκειμένου οι μετανάστες να έχουν εναλλακτική στη χώρα τους.

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Γιούνκερ, σε μορφή επιστολής προς τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και τον προεδρεύοντα της ΕΕ Πρωθυπουργό της Εσθονίας Γιούρι Ράτας

 

Γιάννης Παπαγεωργίου

 

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων