ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Είναι βέβαιο ότι, ακούγοντας τον Εμμανουέλ Μακρόν στην Πνύκα, με φόντο τη φωτισμένη Ακρόπολη, δεν θα αισθάνθηκαν και τόσο άνετα στο Βερολίνο. Αντιλαμβανόμενοι ότι, κατά πάσαν λογική πρόβλεψη, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Μιας και δεν έχουν το περιθώριο να αγνοήσουν τη Γαλλία, κάθε άλλο.

Για την «άλλη» Ευρώπη…

Βασίλης ΠάικοςΤου Βασίλη Πάικου

Κι όμως, από τα ελληνικά «μέσα» πέρασε σχεδόν απαρατήρητο. Και σχεδόν ασχολίαστο. Το γεγονός ότι ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Commission Πιερ Μοσκοβισί, αποκαθήλωσε στην εντέλεια το Eurogroup. Μαζί και τον τρόπο λειτουργίας του, και τη νομιμοποίησή του και τις αποφάσεις του. Ιδιαιτέρως τις αποφάσεις που αφορούν στην Ελλάδα και επηρεάζουν καθοριστικά τις τύχες του λαού μας.

Πέρασε σχεδόν απαρατήρητο και σχεδόν ασχολίαστο. Σ’ αντίθεση με τα μεγάλα ευρωπαϊκά μέσα, που πήραν φωτιά. Τυχαίο; Δεν νομίζω. Κάποιους συνέφερε, κάποιοι είχαν τους λόγους τους να το υποβαθμίσουν, να το αφήσουν να το πάρει ο άνεμος. Πολύ συγκεκριμένοι «κάποιοι» για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

«Ογκώδες δημοκρατικό έλλειμμα» καταλόγισε στο Eurogroup ο Μοσκοβισί. Όσο για τα ελληνικά προγράμματα, αξίζει να δούμε πλήρη τη σχετική αποστροφή του Επιτρόπου όπως αναπτύχθηκε στην Corriere della Sera: «Είναι ένα σκάνδαλο σε ό,τι αφορά τις δημοκρατικές διαδικασίες. Όχι μόνο διότι οι αποφάσεις ήταν σκανδαλώδεις, αλλά διότι το ν’ αποφασίζεις με αυτό τον τρόπο τη μοίρα ενός λαού, το να επιβάλλεις λεπτομερειακά αποφάσεις για τις συντάξεις, για την αγορά εργασίας… Μιλώ για τις βασικές λεπτομέρειες της ζωής μιας Χώρας που αποφασίστηκαν κεκλεισμένων των θυρών, οι εργασίες του οποίου ετοιμάζονται από τεχνοκράτες, χωρίς τον ελάχιστο έλεγχο ενός κοινοβουλίου. Χωρίς τα μέσα ενημέρωσης να γνωρίζουν πραγματικά τι λέγεται, χωρίς σταθερά κριτήρια ή μία κοινή κατευθυντήρια γραμμή».

Μάλιστα, αυτά τα εικονοκλαστικά από τον Μοσκοβισί. Με καθυστέρηση; Ασφαλώς με καθυστέρηση. Και πάντως όχι στην ώρα τους, όπως θα έπρεπε. Ουδέποτε όμως χάνουν την αξία τους. Και τη χρησιμότητά τους. Έχει νόημα άραγε να σημειωθεί πως όλ’ αυτά συνιστούν –όψιμη βεβαίως- δικαίωση εκείνων (των όχι πολλών) που τα έλεγαν από την αρχή, από την πρώτη μέρα των μνημονίων; Και κόλαφο για όλους εκείνους (τους πολλούς) που χαρακτήριζαν «ευλογία» τα μνημόνια, τα συγκεκριμένα μνημόνια; Τα οποία «και αν δεν υπήρχαν θα έπρεπε να τα εφεύρουμε»; Και μήπως αυτή η εντυπωσιακή αποκαθήλωση του Eurogroup εκ μέρους του Επιτρόπου, δεν έρχεται να επιβεβαιώσει όλα όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή του 2015 ήδη; Πως αποτελεί «άτυπο, αντιθεσμικό και, εντέλει παράνομο όργανο, δίχως την ελάχιστη νομιμοποίηση». Το οποίο δεν εφευρέθηκε παρά προκειμένου να μπορεί να κάνει τα δικά του ο Βόλφγκαν Σόιμπλε, και δι αυτών να ηγεμονεύει της Ευρωζώνης. Διαπιστώσεις για τις οποίες λοιδορήθηκε από τόσους και τόσους εδώ στα μέρη μας.

Θα έλεγε κανείς ότι μ’ αυτές του τις επισημάνσεις ο Πιερ Μοσκοβισί προετοίμαζε το δρόμο του Εμμανουέλ Μακρόν. Δεδομένου ότι, μετά από λίγο, κατά τις αθηναϊκές του ημέρες ο γάλλος Πρόεδρος ξεδίπλωσε το όραμά του για την «άλλη» Ευρώπη. Με άξονα, ακριβώς, την ανάγκη της δημοκρατικής νομιμοποίησης της λειτουργίας της. Με τις προτάσεις του για την θεσμοθέτηση θέσεων Υπουργού Οικονομικών αλλά και Κοινωνικής Συνοχής της Ευρωζώνης και, προπάντων, Κοινοβουλίου, με σταθερά αποφασιστικό και ισχυρό ελεγκτικό ρόλο. Και βεβαίως έχει τη σημασία του ότι η Commission, δια του εκπροσώπου της, επεφύλαξε θετική υποδοχή στις προτάσεις Μακρόν.

Είναι βέβαιο ότι, ακούγοντας τον Εμμανουέλ Μακρόν στην Πνύκα, με φόντο τη φωτισμένη Ακρόπολη, δεν θα αισθάνθηκαν και τόσο άνετα στο Βερολίνο. Αντιλαμβανόμενοι ότι, κατά πάσαν λογική πρόβλεψη, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Μιας και δεν έχουν το περιθώριο να αγνοήσουν τη Γαλλία, κάθε άλλο.

Είναι δε άξιο ιδιαίτερης προσοχής και επισήμανσης το γεγονός ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν και ο Αλέξης Τσίπρας συνέπεσαν στις απόψεις τους για την «άλλη» Ευρώπη. Σε βαθμό σχεδόν πλήρους ταυτίσεως. Βλέπουμε λοιπόν ένα αριστερό ευρωπαίο ηγέτη κι έναν κλασικά κεντρώο, να συμπίπτουν προκειμένου για τα ζητήματα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής. Πράγμα που ίσως σημαίνει πως ανοίγει ο δρόμος για ευρείες, για ευρύτατες συμμαχίες. Τέτοιες που θα καταφέρουν να αλλάξουν, γιατί όχι και να ανατρέψουν, τους ακραία συντηρητικούς σήμερα ευρωπαϊκούς συσχετισμούς…

Print Friendly, PDF & EmailOne thought on “Για την «άλλη» Ευρώπη…

  1. κωστας

    Πρώτον: Δεν υπάρχει » μόλυνση» υπάρχει «ρύπανση» στο ναυάγιο της Σαλαμίνας και δεύτερον ο κουρουμπλής ΔΕΝ μπορρεί να κάνει » αυτοψία» είναι βιολογικά αδύνατο

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων