ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Δηλώσεις Κονιόρδου για το Ελληνικό – “Ουσιαστική λύση είναι η πραγματική προφύλαξη των αρχαίων και όχι οι ακραίες φωνές”

“Δεν είναι πρόθεσή μας ούτε να παρακάμψουμε ούτε να εμποδίσουμε τη δυνατότητα του ΚΑΣ να ελέγξει τα αρχαία, τα οποία πιθανώς να υπάρχουν στο Ελληνικό” δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου μιλώντας αποκλειστικά στον Αθήνα 9.84 μετά την αναβολή της συνεδρίασης του ΚΑΣ την Τετάρτη, με θέμα την επένδυση στο Ελληνικό.

Η κυρία Κονιόρδου τόνισε ότι “η επένδυση είναι πάρα πολύ σημαντική”, αφού όπως είπε “θα προσφέρει θέσεις εργασίας και θα δώσει το πράσινο φως στις επενδύσεις γενικότερα στη χώρα μας”.

Επεσήμανε ότι “ουσιαστική λύση είναι η πραγματική προφύλαξη των αρχαίων και όχι οι ακραίες φωνές” προσθέτοντας ότι “το υπουργείο προτείνει ένα δρόμο νομιμότητας, ο οποίος καλύπτει πλήρως ό,τι προβλέπεται για την προστασία των αρχαίων”.

Αναλυτικά η δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού:

“Ο ρόλος του Υπουργείου Πολιτισμού είναι να προστατεύει την αρχαία μας κληρονομιά και τα μνημεία. Απ την άλλη είμαστε σε μια εποχή, που οι επενδύσεις για την Ελλάδα και η ανάπτυξη για τον τόπο είναι πάρα πολύ σημαντικές.
Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη όταν τεθεί μέσα σε κανόνες συνύπαρξης με την αρχαία μας κληρονομιά, μπορεί να προσφέρει προστιθέμενη αξία. Θέλουμε με αυτό τον τρόπο να διασφαλιστεί αυτή η λειτουργία. Άλλωστε το βλέπουμε και σε όλα τα μεγάλα δημόσια έργα: να αποκαλύπτονται σπουδαίοι αρχαιολογικοί τόποι και έτσι να αναδεικνύονται, ενώ αλλιώς δεν θα είχαν βγει ποτέ στο φως.
Επομένως δεν είναι πρόθεσή μας ούτε να παρακάμψουμε ούτε να εμποδίσουμε την αποκάλυψη ή τη δυνατότητα του ΚΑΣ να ελέγξει τα αρχαία, τα οποία πιθανώς να υπάρχουν εκεί. Άλλωστε αυτά όλα προβλέπονται και διασφαλίζονται.
Η επένδυση είναι πάρα πολύ σημαντική, δίνει θέσεις εργασίας και έχει έναν ευρύτερο χαρακτήρα που δίνει το πράσινο φως στις επενδύσεις γενικότερα στη χώρα μας.
Οι αρχαιολόγοι και οι έφοροι έχουν πολύ ανοιχτούς ορίζοντες και πολλές φορές οι ακραίες φωνές που ακούγονται, νομίζω ότι αδικούν την πρόσθεση της αρχαιολογικής οικογένειας να βρει ουσιαστικές λύσεις. Και ουσιαστική λύση είναι η πραγματική προφύλαξη των αρχαίων και όχι οι ακραίες φωνές.
Όπως ισχύει και σε άλλα μεγάλα έργα από την πρώτη στιγμή που θα γίνονται εργασίες θα είναι εκεί εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού, αρχαιολόγος, ο οποίος θα παρακολουθεί τις εργασίες και όταν βρεθεί οτιδήποτε, θα τις διακόπτει και θα ξεκινά η εκτίμηση των ευρημάτων.
Αυτό προβλέπει ο αρχαιολογικός νόμος, ο οποίος είναι υπερνόμος, και ισχύει σε κάθε παρόμοια δραστηριότητα. Δεν παρακάμπτεται έτσι και αλλιώς.
Προτείνουμε ένα δρόμο νομιμότητας, ο οποίος καλύπτει πλήρως ό,τι προβλέπεται για την προστασία των αρχαίων.
Ελπίζω ότι θα υπερισχύσει η νηφαλιότητα και η λογική και θα μπορέσουμε να βρούμε μια λύση”.

Βίκυ Παπαστεφάνου

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων