ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Αξιωματούχος ΥΠΟΙΚ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων

Το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων στην περίπτωση που υπάρξει δημοσιονομική απόκλιση άφησε ανοιχτό αξιωματούχος του υπ. Οικονομικών, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τα έσοδα του 2018. Ο ίδιος εκτίμησε ότι, η απόκλιση στο πλεόνασμα δεν θα είναι μεγάλη, ωστόσο, προανήγγειλε παρεμβάσεις αν χρειαστεί. Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για πρόβλημα στο φόρο εισοδήματος, αφού -όπως είπε- “δώσαμε κίνητρα σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες να δηλώσουν χαμηλότερο εισόδημα, για να πληρώσουν μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές”.

Βασικές ανησυχίες του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αποτελούν τόσο η στάση, που θα κρατήσει ο ΔΝΤ στην τρίτη αξιολόγηση, όσο και η πορεία των εσόδων του 2018. Σε σχέση με τις απαιτήσεις του Ταμείου για νέο έλεγχο στις τράπεζες, απέφυγε να απαντήσει, εάν αυτό θα καθυστερήσει την αξιολόγηση, προσθέτοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν βλέπει τον λόγο να γίνει.

Η ίδια πηγή εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι φέτος δεν θα υπάρξει απόκλιση από το στόχο για το πλεόνασμα, αλλά αντίθετα θα υπάρξει υπέρβαση.

Σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων το 2018, ο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ διευκρίνησε ότι η μεγάλη διαπραγμάτευση θα γίνει τον Οκτώβριο με την έλευση των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα. Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα πεδία αποκλίσεων ή υπέρβασης του στόχου και το εάν αυτά θα έχουν προσωρινό ή μόνιμο χαρακτήρα και άρα θα επηρεάσουν και τις επιδόσεις του 2018.

Για το πόση θα είναι η δημοσιονομική «τρύπα» το επόμενο έτος, ο ίδιος εκτίμησε ότι, αν υπάρξει, δεν αναμένεται να είναι μεγάλη. Ωστόσο, κατέστησαν σαφές ότι «είμαστε δεσμευμένοι στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, μην ξεχνάτε ο στόχος υπερδιπλασιάζεται, είναι δύσκολος».

Για το ΑΕΠ, εκτίμησε ότι, «θα πάει σούπερ το 3ο τρίμηνο», ωστόσο προέβλεψε χαμηλότερες πτήσεις το 4ο τρίμηνο καθώς όπως είπε, «πάντα είναι χειρότερα τα πράγματα μετά το 3ο τρίμηνο και ειδικά φέτος μπορεί να είναι ακόμη πιο κακά». Εκτίμησε όμως ότι στο σύνολο του έτους «ο στόχος για ανάπτυξη 1,8% ενδεχομένως να είναι εφικτός».

Αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις ο αξιωτούχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι, στους επόμενους 6 με 8 μήνες θα γίνουν και άλλες προσπάθειες εξόδου της χώρας στις αγορές, «είτε είναι για νέο χρήμα είτε για διαχείριση του χρέους που ήδη υπάρχει».

Για τις γερμανικές εκλογές, επεσήμανε ότι «αν είναι μία κυβέρνηση φιλελεύθερων με το CDU δεν είναι ό,τι καλύτερο, αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται να συγκεντρώνουν πλεοψηφία».

Ξεχωριστά είπαν ότι στις διαπραγματεύσεις θα συζητηθεί και το θέμα παράτασης της επιβολής του χαμηλότερου ΦΠΑ στα νησιά με προσφυγικό πρόβλημα.

Newsroom Αθήνα 9.84

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων