ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

“Φυλετικές θεωρίες στην Ελλάδα”, (επιμ.)’Εφη Αβδελά

Ο τόμος “Φυλετικές θεωρίες στην Ελλάδα” σε επιμέλεια της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Κρήτης Έφης Αβδελά, αποτελεί την επεξεργασία των εισηγήσεων και των συμπερασμάτων του ομότιτλου Συμποσίου που διοργάνωσε το περιοδικό Ιστορικά στο Μουσείο Μπενάκη τον Ιανουάριο του 2016.

Το βιβλίο, απολύτως συμβατό με την αντιληπτική ικανότητα ενός μη ειδικού στις φυλετικές θεωρίες αναγνώστη, διερευνά το φαινόμενο ιστορικά αλλά με σημείο εκκίνησης τη διαπίστωση ότι ένας διάχυτος ρατσισμός έχει αναδυθεί ξανά στην επιφάνεια και ότι τα κοινωνικά προβλήματα απαντώνται πάλι, συχνά, με βιολογικού τύπου εξηγήσεις.

Διερευνά, ακόμη, την παρουσία φυλετικών θεωριών στην Ελλάδα, δυναμική και ανιχνεύσιμη σχεδόν σε όλες τις επιστήμες και την τέχνη ήδη από την εποχή της διαχείρισης και των απαντήσεων στον Φαλμεράιερ και το βιβλίο του «Περί της καταγωγής των σημερινών Ελλήνων».

Και έως σήμερα όπου υπόρρητα οι φυλετικές θεωρίες λειτουργούν προσαρμοσμένες στα ελληνικά ζητούμενα. Ως κρυφή δύναμη του κακού στις διαπλοκές του εθνικισμού με το ρατσισμό και τον αντισημιτισμό.

Ο τόμος “Φυλετικές θεωρίες στην Ελλάδα-Προσλήψεις και χρήσεις στις επιστήμες, την πολιτική, τη λογοτεχνία και την ιστορία της Τέχνης κατά τον 19ο και 20ό αιώνα” κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης και τις εκδόσεις της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του νησιού.

Print Friendly, PDF & EmailOne thought on ““Φυλετικές θεωρίες στην Ελλάδα”, (επιμ.)’Εφη Αβδελά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων