ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Πρωτοβουλία απο την Safe Water Sports – Το πρώτο Κέντρο για την Ασφάλεια στην θάλασσα

Εγκαινιάζεται σήμερα Κυριακή 13 Αυγούστου το πρώτο Ενημερωτικό και Ψυχαγωγικό Κέντρου για την Ασφάλεια στη Θάλασσα, στην παραλία Καλό Λιβάδι στη Μύκονο και στα εγκαίνια θα παραστεί ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Η δημιουργία του Κέντρου αποτελεί πρωτοβουλία του προέδρου του Safe Water Sports κ. Παναγιώτη Πασχαλάκη με την υποστήριξη του ΥΝΑΝΠ και του δήμου Μυκόνου και έρχεται μετά από την απώλεια ενός παιδιού ηλικίας 10 ετών, το οποίο έχασε τη ζωή του κάνοντας θαλάσσια σπορ.

Το Ενημερωτικό και Ψυχαγωγικό Κέντρο λειτουργεί όλο τον Αύγουστο, καθημερινά από 12.00-18.00, στην παραλία Καλό Λιβάδι και στόχο έχει την ενημέρωση των παιδιών μέσα από την ψυχαγωγία και το παιχνίδι, για το τι πρέπει να προσέχουν προκειμένου να απολαμβάνουν με ασφάλεια τις θαλάσσιες δραστηριότητες.

Οι βασικοί στόχοι του Safe Water Sports είναι :

Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες στο νερό και τη θάλασσα, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ασφάλειας και πρόληψης των ατυχημάτων καθώς και στην ενημέρωση των παιδιών στα σχολεία.

Η δράση του Safe Water Sports έχει, εκτός από την ενίσχυση της ασφάλειας και την πρόληψη των ατυχημάτων, έναν έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα.  Γίνεται τόσο οργανωμένα για πρώτη φορά σε όλη την Ευρώπη και μπορεί να συμβάλει στην αναβάθμιση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα του Safe Water Sports  το 2017 στον νομό Αττικής εκπαιδεύτηκαν από το Λιμενικό Σώμα – Δ/νση Λιμενικής Αστυνομίας 1.542 μαθητές Δημοτικού σε 8 δημοτικά σχολεία και 330 μαθητές Γυμνασίου.
Από το Safe Water Sports 3.500 μαθητές Δημοτικού & Γυμνασίου.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα εκπαιδεύτηκαν 28.545 μαθητές σε 257 δημοτικά σχολεία και 3.324 μαθητές σε 30 γυμνάσια.

Ο Οργανισμός δεν λαμβάνει καμία απολύτως κρατική χρηματοδότηση. Αντίθετα ο Οργανισμός έχει προσφέρει στο Λιμενικό Σώμα, χωρίς κανένα κόστος για το ελληνικό δημόσιο, ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για την Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας, το οποίο συνεχώς επεκτείνεται και το οποίο συμβάλει στον αποτελεσματικότερό συντονισμό του έργου του ελέγχου και της επιθεώρησης που επιτελεί το Σώμα στον θαλάσσιο χώρο γενικότερα.

Οι πόροι του Safe Water Sports, προέρχονται αποκλειστικά από τον ιδιωτικό τομέα καθώς το σωματείο λειτουργεί με την στήριξη εθελοντών.

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο 50.000 Ευρωπαίοι πολίτες τραυματίζονται, συμμετέχοντας σε θαλάσσια σπορ ή και σε δραστηριότητες με σκάφη, ενώ ο πνιγμός είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου για τα παιδιά από τη βρεφική ηλικία έως την ηλικία των 18 ετών, με περισσότερους από 5.000 θανάτους ετησίως (σε ευρωπαϊκό επίπεδο).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος κατά μέσο όρο κάθε χρόνο έχουμε 300 περιστατικά θανάτων στη θάλασσα, πολλά από τα οποία οφείλονται στην απουσία γνώσης βασικών κανόνων κολύμβησης, και κυκλοφοριακής συμπεριφοράς με σκάφος.

Για να περιοριστούν τα ατυχήματα χρειάζεται κατά κύριο λόγο :

Α) ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους, τις προϋποθέσεις αλλά και για τις υποχρεώσεις που έχουν όταν συμμετέχουν σε κάποια θαλάσσια δραστηριότητα

Β) καλύτερος και αποτελεσματικότερος συντονισμός των ελέγχων από πλευράς κρατικών αρχών ώστε να μειωθεί η παραβατικότητα και να ενισχυθεί το έργο της πρόληψης.

Γ) αναμόρφωση της ισχύουσας νομοθεσίας προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού αλλά και της αυστηροποίησης των ποινών σε περιπτώσεις σοβαρών παραβάσεων

 

Newsroom Αθήνα 9.84

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων