ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Δ.Αβραμόπουλος: Είμαστε στην αρχή του τέλους της κρίσης

Θετική είναι η αποτίμηση για την κατάσταση στην Ελλάδα, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα των προσφυγικών κυμάτων, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο ο οποίος αναφορικά με την πορεία της οικονομίας σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,εκφράζει την αισιοδοξία του επισημαίνοντας όμως πως θα πρέπει να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές.

«Είμαστε στην αρχή του τέλους της κρίσης εφόσον οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές συνεχίσουν να εφαρμόζονται. Η συνεχής απορρόφηση και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων είναι εξίσου σημαντική για να βγει οριστικά η ελληνική οικονομία από την κρίση και αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας που δοκιμάζει την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα τους νέους» αναφέρει ο κ. Δ. Αβραμόπουλος  και τονίζει την συμβολή του Ζ.Κ. Γιούνκερ.

«Στο σημείο αυτό θα μου επιτρέψετε να τονίσω ότι ο ρόλος του Προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ ήταν καθοριστικός και η θέση του για στήριξη της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα ήταν σαφής και σταθερή εξαρχής. Ο Γιούνκερ είναι ένας εκ των λίγων Μεγάλων Ευρωπαίων πολιτικών αυτής της γενιάς. Η στήριξη προς την Ελλάδα οφειλόταν στην αγάπη που έχει τη χώρα μας, αλλά ήταν και μια συνειδητή πολιτική απόφαση λόγω της προσήλωσής του στην ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της πολιτικής της ολοκλήρωσης. Έχω την αίσθηση ότι οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν καλά τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε σε όλα τα στάδια της κρίσης».

Για το Προσφυγικό

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ελληνας Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας παρουσιάζει τα επόμενα βήματα που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν για την αντιμετώπιση του ζητήματος, στέλνοντας παράλληλα σαφές μήνυμα προς εκείνα τα κράτη-μέλη τα οποία αρνούνται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθαρίζει πως οι εκατοντάδες χιλιάδες που μετακινήθηκαν έως τη 15η Μαρτίου 2017 από την Ελλάδα προς άλλα κράτη-μέλη δεν θα επιστραφούν ενώ παρουσιάζει και τις θέσεις του για τη χορήγηση ασύλου.

«Σήμερα οι αφίξεις έχουν μειωθεί θεαματικά -σε αυτό συνέβαλε καθοριστικά η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Αλλά και η χώρα, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των Ευρωπαϊκών Οργανισμών και των κρατών-μελών έχει κάνει βήματα μπροστά. Σαφώς και υπάρχει βελτίωση τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε ελληνικό διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης και των μεταναστευτικών ροών αλλά και φύλαξης των συνόρων με τη δημιουργία και ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής. Στην Ελλάδα οι συνθήκες υποδοχής μεταναστών έχουν βελτιωθεί, οι διαδικασίες καταγραφής και δακτυλοσκόπησης γίνονται άμεσα για όλες τις αφίξεις, η μετεγκατάσταση συνεχίζεται με καλούς ρυθμούς έτσι ώστε να ελπίζουμε ότι θα πετύχουμε τον στόχο να μεταφερθούν σε άλλα κράτη-μέλη όλοι όσοι είναι επιλέξιμοι. Έχουν ήδη επανεγκατασταθεί 17.000 άτομα από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της ΕΕ. Η δουλειά που γίνεται πρέπει να ολοκληρωθεί» λέει ο κ. Αβραμόπουλος και σημειώνει ότι πρόσφατα παρουσιάστηκε το πρόγραμμα ESTIA, μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται ενοικιαζόμενα καταλύματα έως και για 30.000 άτομα και χρηματική βοήθεια στους πρόσφυγες ώστε να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες τους.

Υπογραμμίζει επίσης την προσπάθεια τα κράτη-μέλη να ανταποκριθούν άμεσα στις υποχρεώσεις τους  και θεωρεί εφικτό  η ολοκλήρωση των μετεγκαταστάσεων από την Ελλάδα να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου για όλους όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις.

Το ζήτημα της ασφάλειας

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τονίζει ότι η μάχη κατά της ριζοσπαστικοποίησης σε μεγάλο βαθμό έχει μεταφερθεί στο διαδίκτυο και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ υπάρχει συνεργασία με τις μεγαλύτερες εταιρείες και το 90% του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο διαγράφεται.

«Έχουμε δημιουργήσει νέες δομές συνεργασίας για να εξασφαλίσουμε την παροχή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, της μέγιστης δυνατής υποστήριξης προς τις επιχειρησιακές δράσεις των κρατών-μελών. Έχουμε, για παράδειγμα, δημιουργήσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας της Europol, το οποίο ενισχύουμε διαρκώς. Η απειλή όμως παραμένει μεγάλη και εξελίσσεται διαρκώς» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Αβραμόπουλος και συμπληρώνει ότι σκοπός «είναι η διαλειτουργικότητα όλων των ευρωπαϊκών συστημάτων δεδομένων που αφορούν στη διαχείριση των συνόρων, τη μετανάστευση και την ασφάλεια»

Newsroom Αθήνα 9.84 – πηγή ΑΠΕ -ΜΠΕ

 

 

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων