ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Ν. Σαντορινιός: «Δεν πρόκειται να πάμε σε μια επικοινωνιακή έξοδο στις αγορές»

 

O κ. Βαρουφάκης μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Αυτό που ξέρω είναι ότι δεν έγινε τίποτα από αυτά όλα αυτά και όταν πρότεινε να γίνει κάτι, έγινε η αλλαγή της θέσης του στο Υπ.Οικονομικών.

Σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν σκέφτηκε να προχωρήσει σε παράλληλο νόμισμα. Δεν νομίζω ότι ήταν διαπραγματευτικό χαρτί. Στις συζητήσεις της ΚΟ δεν είχε αναφερθεί ποτέ κάτι τέτοιο”

δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός.

Μιλώντας στον Σταμάτη Ζαχαρό επεσήμανε ότι “Δεν πρόκειται να πάμε σε μία επικοινωνιακή έξοδο στις αγορές. Αν πάμε, αυτή θα συνοδεύει τα καλά αποτελέσματα στην εικόνα και την οικονομία της χώρας, διεθνώς. Αν δει κανείς σήμερα τα spreads ελληνικών ομολόγων θα διαπιστώσει ότι αποκλιμακώνονται και πλέον έχουμε φτάσει σε spreads χαμηλότερα εκείνων με τα οποία δανειζόμασταν, το 2009. Οι συνθήκες είναι καλές σχετικά για να μπορέσει να βγει κάποιος στις αγορές,αλλά τέτοιες κινήσεις δεν ανακοινώνονται.”

Αναφορικά με την κατάσταση στο χώρο της κρουαζιέρας, ο κ Σαντορινιός, είπε: Περιμέναμε μεγάλη μείωση της κρουαζιέρας, λόγω του ότι δεν γίνεται μόνο σε ελληνικούς προορισμούς αλλά και σε προορισμούς στην Τουρκία. Τα εκεί προβλήματα έχουν δημιουργήσει προβλήματα και στην κρουαζιέρα. Η πτώση πάντως είναι μικρότερη από αυτή που περιμέναμε”

Αναλυτικά:

Δημοσιογράφος: Ακούμε για δραστική μείωση της κρουαζιέρας το τελευταίο διάστημα και διαβάζω ότι οι αφίξεις από 150 πέρισι μειώθηκαν φέτος σε 92. Ναυτιλιακοί αναλυτές λένε μάλιστα ότι θα συμπαρασυρθεί και το επόμενο έτος.

Ν.Σαντορινιός: “Περιμέναμε μεγάλη μείωση της κρουαζιέρας λόγω της αστάθειας στην Τουρκία. Ηταν όμως πολύ μικρότερη της αναμενόμενης, παρά τα προβλήματα και τη κάθετη πτώση του τουρισμού, στη γείτονα. Εχουν γίνει πολλές προσπάθειες από το υπ. Τουρισμού με παρουσία της χώρας σε όλα τα διεθνή fora κρουαζιέρας. Παράλληλα, έχει συσταθεί μια επιτροπή για την κρουαζιέρα με συμμετοχή και των υπουργείων Υποδομών και

Ναυτιλίας για να προωθήσουμε το προιόν στο εξωτερικό.”

Δημοσιογράφος: Βλέπουμε τον κ. Βαρουφάκη να συνεχίζει να πυροβολεί κατά ριπάς την κυβέρνηση, λέγοντας ότι από το 2014 είχε ενημερώσει τους κκ Δραγασάκη, Τσίπρα και Παππά. Μετά λέει ότι ένα βράδυ στο σπίτι του Τσίπρα, του το είχε εξηγήσει και του προτάθηκε να γίνει υπ Οικονομικών.Τι λέει η κυβέρνηση για όλο αυτό;

Ν.Σαντορινιός: “Εχει απαντήσει η ιστορία και μάλιστα η πρόσφατη. Ο κ.Βαρουφάκης μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Μπορεί κάποια από αυτά να έχουν συμβεί, δεν το γνωρίζω. Αυτό που ξέρω είναι ότι δεν έγινε τίποτε από όλα αυτά και όταν προφανώς πρότεινε να γίνει κάτι από αυτά, έγινε η αλλαγή της θέσης του στο ΥΠ.ΟΙΚ. Σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν σκέφτηκε ποτέ να προχωρήσει σε παράλληλο νόμισμα.”

Δημοσιογράφος: Ηταν διαπραγματευτικό χαρτί;

Ν.Σαντορινιός: “Δεν νομίζω ότι το παράλληλο νόμισμα ήταν ποτέ διαπραγματευτικό χαρτί. Τουλάχιστον απ όσα γνωρίζω στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε συζητηθεί κάτι τέτοιο.”

Δημοσιογράφος: Εχουμε ξεμπερδέψει με αυτές τις σκιές του παρελθόντος; Είναι δεδομένο ότι ανήκουμε στην ευρωζώνη και στο ευρώ; Ακούμε πχ τον κ Τσιρώνη να έχει διαφορετική άποψη

Ν.Σαντορινιός: “Ο ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από ένα κόμμα της Ευρωπαικής Αριστεράς την ΕΑΡ και από άλλους σχηματισμούς πού είχαν πάντα ευρωπαικό προσανατολισμό. Επομένως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα κατά την άποψή μου.”

Δημοσιογράφος: Φαίνεται ότι μέσα στην εβδομάδα η χώρα θα προσπαθήσει να κάνει δοκιμαστική έκδοση ομολόγου, ύψους 2 δις με σχετικά χαμηλό επιτόκιο. Θεωρείτε ότι είναι ένα βήμα που θα σηματοδοτήσει πορεία;

Ν.Σαντορινιός: “ Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να πάμε σε μια επικοινωνιακή έξοδο στις αγορές. Η έξοδος στις αγορές θα συνοδεύει τα καλά αποτελέσματα στην εικόνα της χώρας,διεθνώς. Αν μάλιστα δεί κανείς σήμερα τα σπρέντς των ελληνικών ομολόγων θα διαπιστώσει ότι αποκλιμακώνονται και είναι χαμηλότερα από αυτά με τα οποία δανειζόμασταν το 2009. Οι συνθήκες είναι σχετικά καλές σε αυτή τη συγκυρία για να βγεί κάποιος στις αγορές, αλλά ως γνωστόν αυτά δεν προαναγγέλλονται.”

Δημοσιογράφος: Προσπαθώ να κατανοήσω για ποιό λόγο η κυβέρνηση χρειάζεται αυτή τη στιγμή τα 2 δις ευρώ;

Ν.Σαντορινιός: “Τα χρήματα που έχουμε δεν είναι αρκετά για το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Είναι σημαντική η ύπαρξη ρευστότητας και επάρκειας, στα ταμεία της χώρας. Αν αυτό μπορούμε να το κάνουμε δημιουργώντας και τις προυποθέσεις για τη σταδιακή μας έξοδο στις αγορές, νομίζω ότι πρέπει να γίνει.”

Δημοσιογράφος: Εχουμε κάποιες εξελίξεις σε σχέση με τα πλοία με τα λαθραία τσιγάρα , που πιάστηκαν στην Κρήτη; Εχει γίνει κάτι σε σχέση με όλα αυτά;

Ν.Σαντορινιός: “Η δικογραφία είναι στην Εισαγγελέα Πειραιώς. Εμείς, ως Λιμενικό Σώμα, κάναμε την αστυνομική διαδικασία. Από εκεί και πέρα, περιμένουμε τη νομική διαδικασία από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, οι οποίες θα μας ενημερώσουν για τις περαιτέρω ενέργειες,που πρέπει να γίνουν .

Δημοσιογράφος : Την αστυνομική διαδικασία για τον λιμενικό που φέρεται να συνομιλεί στις παρανόμως υποκλαπείσες συνομιλίες με τον κατάδικο, την έχετε κάνει; Εχετε ξεκινήσει ; Εχει συμβεί κάτι με τον συγκεκριμένο λιμενικό;

Ν.Σαντορινιός: “ Οταν αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη προκαταρκτική εξέταση από εισαγγελέα εφετών, νομίζω ότι δεν έχει να προσδώσει τίποτα μία πειθαρχική διερεύνηση των ζητημάτων, όταν αυτή τη στιγμή γίνεται διερεύνηση και πειθαρχικών και ποινικών ζητημάτων, όπως και όλων των υπολοίπων. Και η διερεύνηση αφορά και τον συγκεκριμένο λιμενικό.”

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Print Friendly, PDF & Email

Διαβάστε ακόμα
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων