ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Επίκτητος: Ελευθερία

Ο Επίκτητος, πρώην δούλος, γιος δούλου, κληροδότησε στην παγκόσμια φιλοσοφική σκέψη και στην αρχαία ελληνική γραμματεία το κείμενο “Περί Ελευθερίας”, ένα από τα ωραιότερα κείμενα που έχουν γραφτεί για την ελευθερία του ανθρώπου.

“Την ελευθερία δεν την προσφέρει η πραγματοποίηση των όσων λαχταράς, αλλά η ακύρωση της λαχτάρας” διδάσκει, απαιτώντας την πλήρη ανεξαρτησία του ατόμου από τα πάθη και τα λάθη. Υιοθετώντας το ελεγκτικό ύφος του Σωκράτη ο Επίκτητος λέει «Μείνε ξάγρυπνος για να χτίσεις το φρόνημα εκείνο που θα σε κάνει ελεύθερο”.

Η Ελευθερία του Επίκτητου συν άλλα πέντε κείμενα από τις Διατριβές του Στωικού φιλοσόφου, όπως τα παρέδωσε ο μαθητής του Αρριανός, περιλαμβάνονται στον πρώτο τόμο της σειράς “Τα Στοιχειώδη” με τον οποίο ξεκίνησε το ταξίδι του στον βιβλιοφιλικό κόσμο ο εκδοτικός οίκος Δώμα.

Η μετάφραση των κειμένων είναι του Θάνου Σαμαρτζή, εκ των εκδοτών του Δώματος, και αποτελεί λυσιτελή προσπάθεια γνωριμίας ή υπενθύμισης της αναγνωστικής απόλαυσης που μπορεί να προσφέρει ένα σπουδαίο κείμενο της ύστερης αρχαιότητας όταν αποσπαστεί από το corpus της αρχαιοελληνικής γραμματείας και ξαναγίνει απλώς ένα σπουδαίο, παγκόσμιο φιλοσοφικό κείμενο που μιλά για την ελεύθερη βούληση.

Ίσως, όπως επισημαίνεται από τον φιλόσοφο Μάικλ Φρέντε, τον οποίο επικαλείται ο μεταφραστής, η έννοια της ελεύθερης βούλησης με την ιδιαίτερη φιλοσοφική της σημασία, να αρθρώνεται στην πληρότητά της για πρώτη φορά.

Η Ελευθερία του Επίκτητου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Δώμα.

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων