ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search
ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Αλλαγή σκυτάλης στη διαχείριση του προσφυγικού

Έντονες ανησυχίες και προβληματισμό για τον ορατό κίνδυνο επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων, εκφράζουν εφτά μη κυβερνητικές οργανώσεις καθώς στις 31 Ιουλίου, πρόκειται να μεταφερθεί στο ελληνικό κράτος η διαχείριση και η κάλυψη των αναγκών των ανθρώπων που παραμένουν στα νησιά καθώς και των 2.250 ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα στις 31 Ιουλίου αλλάζει το τρέχον σύστημα, σύμφωνα με το οποίο οι ΜΚΟ οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες στους αιτούντες άσυλο στα ελληνικά νησιά, χρηματοδοτούνται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πλέον την διαχείριση του συνόλου των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους αιτούντες άσυλο την αναλαμβάνει το κράτος.

Πέρα από την παροχή υπηρεσιών στα νησιά, πρόκειται επίσης, να μεταφερθεί σε μεγάλο βαθμό στο ελληνικό κράτος κι η διαχείριση της χρηματοδότησης και της κάλυψης των αναγκών των 2.250 ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται στη χώρα.

Οι εφτά  οργανώσεις (CARE, Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης-IRC, οι Γιατροί του Κόσμου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η «Save the Children» (Σώστε τα Παιδιά) και η αλληλεγγύη-Solidarity Now) επικροτούν την αλλαγή αυτή ωστόσο διατυπώνουν ανησυχίες για  πιθανή δημιουργία κενών και ελλείψεων κατά την εφαρμογή της.

προσφυγες

«Είναι πολύ σημαντική και θετική εξέλιξη» λέει στον Αθήνα 9.84 Ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Νικήτας Κανάκης τονίζοντας ότι «πρόκειται να γίνει πραγματικότητα αυτό που λέγαμε όλοι, να αναλάβει η πολιτεία τις ευθύνες της διότι οι οργανώσεις ήταν και είναι εφεδρικές και συμπληρωματικές. Δεν ήρθαμε να υποκαταστήσουμε το κράτος αλλά να βοηθήσουμε έτσι ώστε συνολικά σαν χώρα να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Υπάρχει ωστόσο ένας προβληματισμός» επισημαίνει ο κ. Κανάκης «ο τρόπος που γίνεται αυτή η αλλαγή δημιουργεί κενά, δεν φαίνεται να υπάρχει συνεννόηση και συνεργασία με τις οργανώσεις και φοβόμαστε ότι δεν εξασφαλίζεται η συνέχεια του έργου μας. Ένα παράδειγμα είναι το hot spot στη Μυτιλήνη, η αντικατάσταση των Γιατρών του Κόσμου από το ΚΕΛΠΝΟ είχε ως αποτέλεσμα από τους δέκα γιατρούς που είχαμε σήμερα να έχουμε μόνο δύο, με ότι συνεπάγεται αυτό τόσο στην ιατρική φροντίδα αυτών των ανθρώπων όσο και στον ορισμό ευαλωτότητας τους».

Hot spot

Οι οργανώσεις τονίζουν την ανάγκη για την υιοθέτηση από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές ενός επαρκούς και συνεκτικού σχεδίου μετάβασης προς το νέο καθεστώς διαχείρισης και κάλυψης των αναγκών των προσφύγων, σε διαβούλευση με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, τις οργανώσεις και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση παροχής κρίσιμων υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης και άλλων αναγκαίων προστατευτικών υπηρεσιών προς τον προσφυγικό πληθυσμό.  Επίσης κάνουν λόγο για σημαντικά προβλήματα που αναμένεται να υπάρξουν με την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών σε όλη τη χώρα καθώς πέντε κέντρα φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών πρόκειται να κλείσουν, με αποτέλεσμα να μειώνεται ακόμα περισσότερο η διαθεσιμότητα κατάλληλων χώρων φιλοξενίας.

«Αυτό που ζητάμε είναι να μπορέσουμε να συνεργαστούμε και να συνεννοήθουμε με την πολιτεία προσθέτει ο κ. Κανάκης «το προσφυγικό δεν έχει τελειώσει και έχει πολλές πτυχές για τις οποίες οι οργανώσεις είναι σε θέση να ξέρουν περισσότερα, όχι γιατί είμαστε πιο έξυπνοι αλλά είμαστε σε άμεση επαφή με το θέμα και είμαστε πιο ευέλικτοι».

Γιατροί του Κόσμου

«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι» τόνισε ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την διαφάνεια στη διαχείριση κονδυλίων από ορισμένες ΜΚΟ, επισημαίνοντας ότι «η γενίκευση δεν βοηθά ούτε στην διερεύνηση ύποπτων υποθέσεων, ούτε στην απόδοση ευθυνών. Να λέγονται τα πράγματα με το όνομά τους, ποιος είναι ποιος και όχι να δημιουργείται μια απαξία για ανθρώπους που χειρίζονται το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης. Τα ιατρεία μας είναι γεμάτα από κόσμο κάθε μέρα».

Καλλιόπη Ασλανίδου

 

 

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων